A kínai levegőszennyezettség csökkentése megnövelte a Föld hőmérsékletét
2020 / 10 / 03 / Rácz Tamás
A kínai levegőszennyezettség csökkentése megnövelte a Föld hőmérsékletét
Tökéletes példa arra, milyen komplikált dolog is a Föld klímája.

Kína egy évtizede küzd azért, hogy csökkenjen a levegő szennyezettsége az ország iparvidékein. A harcnak meg is lett az eredménye: a Föld északi féltekéjén 0,1 celsius fokkal megemelkedett az átlaghőmérséklet.

A meglepő összefüggésre a Carnegie Intézet hívja fel a figyelmet közleményében. Az intézet kutatói kiszámították, hogy a kínai ipari szennyezés, elsősorban a szénerőművek füstjéből származó, a légkörben aeroszolként megjelenő részecskék számának csökkenése 2006 és 2017 között mérhető növekedést okozott a globális hőmérsékletben. Ez az aeroszol ugyanis a földfelszínt elérő napsugárzás egy részének kiszűrésével, visszaverésével csökkenti a Napnak a Földre gyakorolt fűtő hatását.

A Carnegie Intézet leszögezi: az ipari légszennyezés csökkentése természetesen jó dolog. Az emberek számára közvetlen egészségkárosító, az élővilágot roncsoló, a mezőgazdasági termelés hatékonyságát csökkentő szennyező anyagok akkor sincsenek jó helyen a levegőben, ha a globális felmelegedés ellen hatnak. A kínai ipari szennyezés visszaszorítása a vizsgált évtizedben becslések szerint körülbelül évi félmillió ember életét mentette meg.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy a globális klímaváltozás hatásainak egy részét képes elfedni, eltakarni a légszennyezés. Az emberiség klímaváltozás elleni küzdelmében ezt az összefüggést is figyelembe kell venni a kutatók szerint.

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon is!

 


Rakéta az Instagramon is!
Kövesd be, később jól jársz majd!
Először vagy itt? Ez itt a Rakéta!
Olvasd el főszerkesztőnk beköszönőjét, mire számíthatsz tőlünk!
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.