A kínai tradíciókról az űrben sem feledkeznek meg a taikonauták

2023 / 03 / 05 / Bobák Zsófia
A kínai tradíciókról az űrben sem feledkeznek meg a taikonauták
Mikrogravitációban többemberes munka lehet egy egyszerű feladat megoldása is, de a Sencsou-15 legénysége követte a hagyományokat.

A kínai űrállomás fedélzetén jelenleg a Sencsou-15 három taikonautája, Fej Csünlung, Csang Lu és Teng Csingming tartózkodik, akik hat hónapos missziójukat kezdték meg tavaly novemberben, a hosszú űrbeli tartózkodás alatt pedig szükséges időnként bizonyos "karbantartási" munkákat elvégezni, nem csak az állomáson, hanem saját magukon is. A mikrogravitációban kivitelezett tisztálkodás, hajmosás vagy éppen hajvágás nehezebben megvalósítható, mint itt, a Földön, többek között a könnyedén szétszóródó vízcseppek és hajszálak miatt, amelyek a berendezésekbe kerülve problémákat okozhatnak. A felesleges maradványok összegyűjtése emiatt elsődleges fontosságú feladat, és speciális eszközök használatát igényli: a hajvágást például egy porszívószerű berendezés segítségével oldják meg, amelyet a kínai űrhajósokon kívül az ISS-en is alkalmaznak, bár a Kanadai Űrügynökség által közzétett korábbi videók tanúsága szerint az utóbbi esetben a szívócsövet eleve a hajnyíróhoz rögzítik.

A Tienkung legénysége a hajvágást kínai hagyományok miatt időzítette a február 21-ei időpontra, ekkor tartották ugyanis a Lungtajtou Fesztivált, amellyel a tavasz kezdetét ünneplik. A hiedelmek szerint szerencsét hoz, ha valaki ilyenkor vágat hajat, a tradíciókat pedig az űrben is követik a taikonauták.

(Fotó: CMSA)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.