A klímaváltozás vízbe fojtja az internetet

2020 / 07 / 25 / Felkai Ádám
A klímaváltozás vízbe fojtja az internetet
Egy új tanulmány alapján a növekvő tengerszint miatt az internet működtetéséhez szükséges infrastruktúra jelentős része víz alá kerülhet már tizenöt éven belül.

A józanabb döntéshozók már tudják egy ideje, hogy a klímaváltozás ilyen vagy olyan formában, de rengeteg infrastruktúrát veszélyeztet. Ezek közé tartoznak az utak, a csatorna hálózatok, földalatti útvonalak. Azonban egészen mostanáig senki sem foglalkozott azzal, hogy az internet működtetéséhez szükséges fizikai eszközök mennyire vannak veszélynek kitéve.

Az internethez ugyanis szükséges egy összetett, fizikai infrastruktúra: optikai kábelek, adatátviteli állomások, szerverparkok és erőművek alkotják többek közt a fizikai részét annak a hálózatnak, amelynek köszönhetően ez a cikk is eljut a tisztelt olvasóhoz. A kutatók a mostani tanulmányhoz tehát első körben felderítették ennek a fizikai hálózatnak az elhelyezkedését, majd ezt összevetették a tengerszint emelkedést modellező térképekkel.

Az eredmény aggasztó: tizenöt éven belül a kábelek és az infrastruktúra kulcs eszközei elmocsarasodott területeken fognak elhelyezkedni.

Természetesen ezen eszközök és kábelek zöme vízálló, de ez nem azt jelenti, hogy tartós vízalatti működésre tervezték volna őket. Egyébként a kutatók számára a legnagyobb problémát éppen ezeknek az eszközöknek a megtalálása okozta, mivel ezek magáncégek tulajdonai, akik a pontos elhelyezkedést üzleti titokként kezelik. A tudósok így aztán csak a nyilvánosan hozzáférhető adatokból tudtak dolgozni, de ez alapján is látszódott, hogy az infrastruktúra kulcsösszetevői jellemzően vízpartok közelében helyezkednek el.

Ezen helyek nagy része pedig víz alá kerül tizenöt éven belül. Amerika több nagyvárosában (New York, Miami vagy Seattle például) ugyanis 30 centiméterrel fog emelkedni a vízszint. Ez pedig olyan mértékben helyezhet víz alá területeket, hogy az az Egyesült Államokban az internethez szükséges, létfontosságú infrastruktúrának a húsz százalékát érintené.

Carol Barford, a Wisconsin Egyetem klímatudósa, aki a kutatást vezette, úgy gondolja, hogy a tengerszint ilyen mértékű emelkedésével már nem tudjuk felvenni a harcot, ez mindenképp be fog következni az említett időn belül. A klímarendszernek ugyanis van egy tehetetlensége, és ha ebben a pillanatban történne is egy csoda, az már nem állítaná meg/lassítaná ezt a közeljövőben lezajló folyamatot, legfeljebb később éreztetné a hatását.

A tanulmány egyébként csak a tengerszint-emelkedésre koncentrált, az olyan váratlan és hirtelen káreseményekre, mint a szökőár, heves vihar és hasonlók, nem. A kutatók szerint pedig a hálózatok tervezésekor a jövőben ezeket is számításba kell venni.

Egy másik szakértő mindezt úgy fogalmazta meg, hogy egy olyan világban élünk, amely olyan klímaviszonyokra lett tervezve, amelyek lényegében már nem léteznek. El kell tehát fogadnunk azt a fájdalmas realitást, hogy a jövő nagyon máshogy fog kinézni, mert csak így tudunk felkészülni rá.

A hasonló tanulmányok tehát kulcsfontosságúak, és valószínűleg minden nemzetnek kellene hasonló modelleket készítenie, nem csak az internetre vonatkozóan, hanem az összes, a társadalom működtetéséhez szükséges infrastruktúrára és szegmensre.

(Kép: Flickr/Image Editor/takotarou enoshima)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.