A kormány kijárási korlátozást vezet be

2020 / 03 / 27 / Justin Viktor
A kormány kijárási korlátozást vezet be
Kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Két héten keresztül az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. A cél a járvány terjedésének lassítása.

A kormányfő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy "elviselhető módon" próbálják elválasztani az időseket a fiataloktól.

Nem kijárási tilalom, csak korlátozás

 • Az élelmiszerboltok, drogériák, patikák esetében olyan speciális szabály lép életbe, hogy a 65 év felettiek 9 és 12 óra között látogathatják ezeket az üzleteket, a többi korcsoport pedig ezen az időablakon kívül. 9 és 12 óra között más nem tartózkodhat ezeken a helyeken, csak a 65 év felettiek, és ez a létesítmény üzemeltetőjének felelőssége.
 • nyilvános helyeken másfél méteres távolságot kell tartani egymástól
 • a gyerekeket be lehet vinni az iskolák ügyeleteire, ahol ötfős csoportokban vigyáznak rájuk
 • az önkormányzatok által kijelölt óvodákba is be lehet vinni a kicsiket
 • Egyéni szabadidős sporttevékenység, valamint szabadidős célú gyaloglás céljából is el lehet hagyni az otthonokat. Az ilyen mozgásokat kül- és belterületen, lehetőség szerint zöldfelületen lehet végezni egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, másoktól legalább másfél méter távolságot tartva.
 • Napközbeni kiscsoportos felügyelet alatt engedélyezett a kiskorú gyermek kísérése is.
 • A rendelet szerint szabad a kijárás munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység céljából, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben történő vásárlás miatt is, elsősorban a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletekbe.
 • Nem tilalmas az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele sem, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat, például a pszichoterápiás ellátást, a fizioterápiás kezelést, a gyógytornát.
 • Alapos indoknak számít a házasságkötés és a temetés szűk családi körben, az élelmiszerüzletekben és drogériákban történő vásárlás. Emellett az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzleteket, a mezőgazdasági boltokat, a piacokat, a gyógyszertárakat, a benzinkutakat, a dohányboltokat, a fodrász- és manikűrös szalonokat is fel lehet keresni.
 • Szombattól be kell zárniuk a vendéglátó üzleteknek, ezek csak elvitelre alkalmas ételek kiadásával, szállításával foglalkozhatnak.
 • A kijárási korlátozás ideje alatt igénybe lehet továbbá venni szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatásokat, a gépjármű- és kerékpárszervizeket, valamint a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatásokat.
 • A legszükségesebb esetben engedélyezettek a személyes megjelenést igénylő ügyintézések, így a hatósági, a banki, a pénzügyi, a biztosítási és a postai szolgáltatások igénybevétele.
 • Lehetőség van a háziállatok közterületi sétáltatására, állatorvosi rendelő és állatkórház felkeresésére.
 • A kijárási korlátozás nem akadályozhatja a szülői jogokat és kötelezettségeket, továbbá a hitéleti tevékenységet.
 • Az otthon elhagyásának megfelelő indoka lehet még a magáról gondoskodni nem tudók vagy segítéségre szorulók (például kiskorúak, idősek és betegek) segítése.

A rendelet kimondja, mindenki köteles a lehető legkisebb mértékűre korlátozni a szociális érintkezést, és a közös háztartásban élők kivételével mindenkitől lehetőség szerint legalább másfél méter távolságot tartani mindenhol, beleértve a tömegközlekedést is.

A felelősség kérdése

Az üzleteket érintő korlátozások betartása a helyiség üzemeltetőinek felelőssége.

A szabályokat a rendőrség ellenőrzi és szabálysértési bírsággal büntetheti a rendelet megszegőit, ennek összege 5 ezer és 500 ezer forint között lehet.

A korlátozás részletei elolvashatóak a kormányrendeletben.

A Miniszterelnök hozzátette, hogy:

Katonai terv szerinti készletgazdálkodást vezetnek be, a  kórházakban egyenruhás kórházparancsnokok jelennek meg hétfőtől. A kórházparancsnok a készletgazdálkodásról, a járványügyi előírások betartásáról és betartatásáról gondoskodik.

Az idősebbek, az alapbetegségekben szenvedők intenzív ellátásra szorulhatnak, azonban nem bírná ki a magyar egészségügyi rendszer, ha mindenki egyszerre szorulna rá, ezért kulcskérdés a járvány terjedésének lassítása. Így is tízszeres terhelés várható a békeidőhöz képest az egészségügyi infrastruktúrában, anyagban, ágyban, lélegeztetőkészülékben, orvosban egyaránt.

(Forrás: Kormany.hu Kép: Kormany.hu)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.