A koronavírus, a hidroxiklorokin és a kézfertőlenítő együtt nyírhatja ki a nemzetközi drogkereskedelmet

2020 / 04 / 22 / Felkai Ádám
A koronavírus, a hidroxiklorokin és a kézfertőlenítő együtt nyírhatja ki a nemzetközi drogkereskedelmet
A kábítószer-kereskedelem alapvetően olyan, mint a többi nemzetközi kereskedelem: a kínálati oldal döglődése és az apadó kereslet nagyobb gyomrost visz be neki, mint amire a Reagan-éra drogüldöző akcióhősei együtt képesek lettek volna.

Az AP Hírügynökség közel tucatnyi interjút készített rendőrökkel és a nemzetközi drogkereskedelem szakértőivel. Az ezek alapján kirajzolódó kép a következő: a mexikói és a kolumbiai bandák nem álltak le az üzlettel, de a koronavírus miatti intézkedések, és az ezzel járó gazdasági bénultság rajtahagyja a nyomát mind az előállításon, mind a szállításon és az értékesítésen.

A drogcsempészet rendkívül megnehezedett a határok lezárása miatt. Az USA-Mexikó határon szinte elapadt a forgalom, pedig a csempészek éppen azt szerették, ha el tudtak a tömegben vegyülni.

Ennél is komolyabb probléma, hogy a koronavírus terjedését megelőző intézkedések miatt lezártak minden olyan helyet (bárokat, klubokat, bulihelyeket, hoteleket), ahol a drogokat a dílerek értékesíteni szokták. A kevés megmaradt vevőt pedig az égbeszökő árak riaszthatják el, hiszen utánpótlás nélkül megugrott az anyag ára.

A kokain például 20 százalékot drágult. Denverben és Chicagóban a heroin fogyott el, Houstonban és Philadelphiában pedig a fentanil készletek ürültek ki. Los Angelesben megduplázódott a metamfetamin ára.

A fentanil és a metamfetamin (illetve az egyéb szintetikus drogok) járvány miatti érintettsége a legjelentősebb. Ennek oka, hogy ezek előállításához szükség van bizonyos vegyszerekre, melyeket külföldről kell beszerezni – ezeket a kartelek jellemzően Kínából importálják, sőt az egyik legnagyobb ellátó épp a járvány első gócaként ismert Vuhanban működik.

Márciusban például szövetségi ügynökök egy Tijuánát San Diegóval összekötő titkos alagútban találtak utcai értéken számolva 30 millió dollár értékű drogot, de feltűnő volt, hogy a készlet igen kis részét (körülbelül 1 kilót) adta csak az addig jelentős mennyiségben árult fentanil.

A szintetikus drog pedig különösen fontos a karteleknek, akik tudatosan fordultak el az olyan természetes kábítószerektől, mint a marihuána és a heroin. Ezeket ugyanis gondozni kell, és csak szezononként hoznak termést. Ezzel szemben a szintetikus drogokat egész nap, a hét minden napján lehet gyártani.

Ráadásul például a fentanil a heroinnál ötvenszer erősebb, és nagyobb hasznot is hoz természetes társainál.

Kisebb mexikói laborok egyébként teljes mértékben, az említett, előzetesen szükséges vegyszerekkel együtt állítják elő a drogot, de a kartelek ipari méretű termelésére nem ez a jellemző.

Utóbbiak ehelyett ezeket az anyagokat Kínából szerzik be. Sőt ezen vegyszerek igen nagy része köthető egy állami finanszírozású, vuhani laborhoz, amelyet a járvány kezdetén szépen le is zártak.

Kérdés persze, hogy a kartelek miként lehettek ennyire megfontolatlanok, hogy a termelésüket ennyire kitegyék egy másik kontinensről érkező, a gyártásban nélkülözhetetlen anyagnak?

A válasz pedig az, amiért a világ minden termelési láncában – legyen az legális és illegális – ott csücsül valahol az ázsiai ország: mert ez a megoldás kényelmesen olcsó volt.

Ez az olcsóság azonban most véget ért. Az említett anyagok ára ugyanis 25-től 400 százalékig ugrott meg február vége óta. A gyárak pedig ugyan éppen újranyitnak, de sokan közülük áttértek a jövedelmezőbb hidroxiklorokin (ez az a maláriaellenes szer, amelyhez Trump elnök nyilvános beszédében nagy reményt fűzött a koronavírus elleni harcban, és amire most nagyon megugrott a kereslet) előállítására, vagy az éppen sokkal nagyobb üzletnek számító védelmi eszközöket, például maszkot és kézfertőtlenítőket készítenek.

A jövő tehát a drogkereskedelem számára is a globalizáció visszametszése, aminek megfelelően a kartelek el is kezdték maguk előállítani ezeket az anyagokat.

(Kép: Wikipedia, Flickr/U.S. Customs and Border Protection)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ilyen lesz a Földön élni negyedmilliárd év múlva
Ilyen lesz a Földön élni negyedmilliárd év múlva
Lényegében egyetlen szuperkontinens alakul majd ki, ahol nem lesz túl jó móka emlősnek lenni.
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
A tervek szerint 2040-ig három, összesen 9 GW kapacitású atomerőművet építenek majd az Európa vezető széntermelőjének számító országban.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.