A koronavírus nemcsak a szükséges, de a szükségtelen személyes kapcsolatokat is megszüntetheti

2020 / 03 / 29 / Rácz Tamás
A koronavírus nemcsak a szükséges, de a szükségtelen személyes kapcsolatokat is megszüntetheti
Miért is kell például az ingatlanközvetítőnek ott lábatlankodni körülöttünk, amíg megnézünk egy lakást, házat, irodát?

Szerte a világon keresik az új, kreatív eszközöket a vállalkozások, szolgáltatók, hogy ne kelljen határozatlan időre bezárniuk, hanem valahogy megfelelhessenek az új társadalmi norma, a megfelelő social distancing, emberek közti távolságtartás követelményeinek. Egy amerikai ingatlanközvetítő cég például feltalálta az önkiszolgáló lakásmegtekintést.

Ha valaki lakást, házat, üzlethelyiséget keres, értelemszerűen szeretné megnézni vásárlás előtt, hogy mit vesz. Ezekben a vírusos időkben viszont nem túl szerencsés, ha naponta akár több alkalommal is személyesen fogadja az érdeklődőket a tulajdonos vagy az ingatlanos, esetleg az építési vállalkozás. Persze egy megbízható vevőjelölt akár önállóan is fel tudja mérni a terepet - viszont mégsem lehet csak úgy otthagyni tárva-nyitva az ajtót, hadd menjen be bárki körülnézni, aki arra jár.

Ezért aztán most jó idők járnak  új startupra, az amerikai NterNow-ra.  Az alapítók már évekkel ezelőtt rájöttek arra, amit korábban már mi is pedzegettünk itt a Rakétán: nem feltétlenül kell klasszikus mechanikus zárat felszerelni és fizikai kulcsokat használni egy lakás bejárati ajtajának nyitásához-zárásához.

Az NterNow elektromos zárai online regisztráció után nyitva állnak a vevőjelöltek előtt, az eladó vagy közvetítő pedig mindig pontosan tudja, ki ment be utoljára az ingatlanba. A rendszer másik előnye a gyorsaság. A cégnél regisztrált ingatlankeresők akár a kiszemelt környéken autózva, az eladó vagy kiadó ház, lakás, iroda előtti táblán található azonosító használatával azonnali belépést kérhetnek egy mobilappon, mindenféle egyeztetés, személyes bemutatás, locsi-fecsi ingatlanos zavaró jelenléte mellőzésével.

A megoldás persze már a világjárvány előtt is létezett, de a mostani különleges körülmények, úgy tűnik, hatalmas lökést adnak a személyes kapcsolat nélküli üzleti megoldások fejlődéséhez és terjedéséhez. Ezek pedig velünk maradhatnak majd akkor is, amikor a koronavírustól már megszabadulunk végre.


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.