A kvantum világban a teleportálás is lehetséges akár fotonok nélkül

2020 / 07 / 29 / Justin Viktor
A kvantum világban a teleportálás is lehetséges akár fotonok nélkül
Az USA-ban ha teleportálásról van szó, előbb utóbb előkerül a "Sugározz fel, Scotty!" és az Űrszekerek, vagyis a Star Trek sorozat. Ez persze olyan várakozásokat is kelthet, melyeket a tudósok még jó darabig képtelenek lesznek kielégíteni, de ki tudja, talán egyszer az az idő is eljön. Ma még többnyire csak a fotonok teleportálásáról esik szó, és azt sem úgy kell érteni. Mutatjuk, hogy akkor hogyan.

Összefonódás

A kvantum teleportálás fontos lépés a kvantumszámítástechnika fejlesztésében. A teleportálást már számos kísérleti kvantuminformáció-feldolgozó platformon demonstrálták, és nélkülözhetetlen eszköz a kvantumhiba-javításhoz, a mérésen alapuló kvantumszámítástechnikához és a kvantumkapu teleportáláshoz.

A kvantum-teleportációt azonban korábban nem sikerült kimutatni kvantum-pont spin qubitekben, a kvantumpontokban történő teleportálás fő kihívását az egymáshoz kapcsolt spin-párok távoli helyekre történő szétválasztása jelenti a kvantum-teleportáláshoz szükséges módon. A Rochester és a Purdue Egyetem tudósai egy nemrég bemutatott módszerrel küzdötték le ezt a kihívást, az összekapcsolódott spinállapotok Heisenberg-csere útján történő létrehozásával.


Egy kvantum processzor félvezető chip csatlakozik az áramköri laphoz a Rochesteri Egyetem fizika adjunktusa, John Nichol, laboratóriumában. Nichol és Andrew Jordan, fizika professzor új módszereket keresnek a távoli elektronok közötti kvantum-mechanikai kölcsönhatások létrehozására, ami a kvantumszámítástechnika ígéretes területe.(Kép: Rochester Egyetem/J. Adam Fenster)

Az elektron az új foton

A kutatás során kiderült, hogy elektronok között is lehetséges a teleportálás.

A tudósok elektromágneses fotonok felhasználásával hozták létre a kvantum-teleportációt, távoli, összefonódott qubit párokat hozva létre. Az eredmények segíthetnek a kvantumszámítástechnika fejlesztésében, ami forradalmasíthatja a technológiát, az orvostudományt, sőt magát a tudományt, gyorsabb és hatékonyabb processzorok és érzékelők révén.

 

John Nichol, a rochesteri egyetem fizika adjunktusa elmondta: „Az egyes elektronok ígéretes qubitek lehetnek, mivel könnyen kölcsönhatásba lépnek egymással, és a félvezetőkben lévő elektron qubitek skálázhatók is. A kvantumszámításhoz elengedhetetlen az elektronok közötti kölcsönhatások nagy távolságban történő megbízható létrehozása."

"A teleportáláshoz távoli, összefonódott elektron-qubiteket kell létrehozni, ami  komoly kihívásnak bizonyult: bár a fotonok természetesen terjednek nagy távolságokon, az elektronok általában egy helyre vannak korlátozva."

Heisenberg besegít

A Heisenberg csere-kapcsolódás elvén alapuló technika segített. Az egyes elektronok olyanok, mint az oszlopmágnesek, melyeknek északi és déli pólusa felfelé vagy lefelé mutat. A pólus irányát - például azt, hogy az északi pólus felfelé vagy lefelé mutat - az elektron “mágneses momentumának” vagy “kvantum spin állapotának” nevezzük.

Ha bizonyos részecskéknek megegyezik a mágneses momentuma, akkor nem lehetnek ugyanazon a helyen egy időben, vagyis két azonos kvantumállapotú elektron nem helyezkedhet el egymás közelében. Ha megtennék, az állapotuk időben folyamatosan oda-vissza cserélődne.

Nichol szerint:

„Bizonyítékokat szolgáltattunk az „összefonódások cseréjére”, összekapcsolódást hoztunk létre két elektron között, annak ellenére, hogy ezek a részecskék soha nem léptek egymással kölcsönhatásba, és a „kvantumkapu teleportálást” is megvalósítottuk,

ami a kvantumszámítástechnika potenciálisan hasznos módszere a teleportáció segítségével. Munkánk azt is bizonyította, hogy ehhez még fotonok sem kellenek.”

(Forrás: Nature Képek: Rochester University)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.