A kvantumfizika úttörői kapták az idei fizikai Nobel-díjat

2022 / 10 / 05 / Bobák Áron
A kvantumfizika úttörői kapták az idei fizikai Nobel-díjat
Alain Aspect, John F. Clauser és Anton Zeilinger a fotonösszefonódásokkal kapcsolatos kísérleteikért, a Bell-egyenlőtlenség sérülésének bizonyításáért valamint a kvantuminformatika fejlődését elősegítő úttörő munkájukért kapták meg a tudományos vilag legrangosabb díját a Svéd Királyi Tudományos Akadémiától.

Az akadémia a közvéleményében kiemeli, hogy a francia, amerikai valamit osztrák kutatók kísérletei úttörő szerepet töltöttek be a kvantumösszefonódás megismerésében, vagyis amikor két, a térben egymástól elkülönülő részecske kölcsönösen hatással van a másikra. A kutatók eredményei jelentősen hozzájárultak a kvantuminformatika fejlődéséhez, és olyan technológiáknak rakták le az alapjait, mint a kvantumhálózatok, a kvantumszámítógépek, vagy a kvantumos kulcsszétosztáson alapuló kommunikációs rendszerek.

A kutatók egy része sokáig azt feltételezte, hogy a kvantumösszefonódás jelensége úgynevezett "rejtett változóknak" köszönhető, vagyis a részecskék olyan megfigyelhetetlen fizikai paraméterekkel rendelkeznek, ami magyarázza a viselkedésüket. Ezzel kapcsolatban John Stuart Bell az 1960-as években kidolgozta a róla elnevezett Bell-egyenlőtlenséget, amely "azt mondja ki, hogy amennyiben vannak rejtett változók, akkor a nagyszámú mérések közötti korreláció soha nem fog meghaladni egy bizonyos értéket" - írja a Nobel-bizottság által kiadott sajtóközlemény, hozzátéve, hogy a kvantummechanika jóslata szerint bizonyos típusú kísérletek megsérthetik ezt az egyenlőtlenséget, így a korreláció erősebb lesz, mint ami lehetséges lenne. Aspect, Clauser és Zeilinger egymástól független kísérletekkel bizonyították a kvantummechanikának ezt az állítását, egyre kifinomultabb módszereket alkalmazva a kvantumpárok mérésére, ami végül a kvantumteleportáció jelenségének demonstrálásáig is elvezetett.

(Borítókép: Alain Aspect, John F. Clauser és Anton Zeilinger a Nobel Alapítvány illusztrációján, Illusztráció: Niklas Elmehed)

A valóság leírásához szükség lehet képzeletbeli számokra is Az imaginárius egységek létét még Schrödinger is vitatta, pedig ő volt az, aki belevette őket a kvantumvilág leírásához szükséges egyenletbe. A kutatások szerint azonban a képzeletbeli számok valódiak lehetnek.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Négydimenziós “kísértetet” fogott a CERN-részecskegyorsító
Négydimenziós “kísértetet” fogott a CERN-részecskegyorsító
A részecskék gyorsulását hagyományosan síkban vizsgálják, de egy megjelenő hatás, egyfajta rezonancia miatt szükséges a 4 dimenziós ábrázolás.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.