A Lázár-taxon fajai visszatértek a halálból, több tucat van belőlük

2020 / 04 / 20 / Justin Viktor
A Lázár-taxon fajai visszatértek a halálból, több tucat van belőlük
A Füvészkertbe 2006-ban érkezett az első "dinófenyő" (wollemia) aminek példányai annak idején árnyékot adtak a dinoszauruszoknak is. Egészen 1996-ig azt hittük, hogy a faj kétmillió éve kipusztult, de aztán Ausztráliában előkerült vagy 100 élő fa egy eldugott völgyben, aminek azóta is titkos a pontos helye.

Az őslénytanban (paleontológiában) a Lázár-taxon (Lazarus taxon) olyan taxon, amely egy időre (egy vagy több periódusra) eltűnik a fosszilis maradványok közül, és csak később jelenik meg újra. Ugyanígy a természetvédelmi biológiában és az ökológiában jelenthet olyan fajokat vagy populációkat, amelyekről azt gondolták, hogy kihaltak, de aztán újra felfedezik őket. 

A Lázár-taxon kifejezést 1983-ban alkotta meg Karl W. Flessa és David Jablonski, majd Jablonski 1986-ban kibővítette. Wignall és Benton meghatározása szerint a Lázár-taxon:

„A biotikus válságok idején sok taxon kihalt, ám mások csak átmenetileg tűntek el a fosszíliák közül, gyakran millió években megfigyelt időkre, mielőtt változatlanul, újra  megjelentek volna.”

Mi az a taxon?

A biológiai rendszertanban taxonnak nevezzük az élőlények egyazon kategóriába sorolt és közös gyűjtőnévvel ellátott csoportját. A legmodernebb filogenetikus osztályozási rendszerek csak akkor tekintik taxonnak az élőlények egy csoportját, ha annak tagjai kládot alkotnak, tehát monofiletikusak. A rendszertannak azt a formáját, melyben az élőlényeket kládok szerint osztályozzák, kladisztikának nevezik.

Maga a Lázár-taxon kifejezés egyébként a keresztény Bibliában, János evangéliumában szereplő történetre utal , amelyben Jézus Krisztus feltámasztotta Lázárt a halálból.


"You and me baby ain't nothin' but mammals So let's do it like they do on the Discovery Channel" Énekelte annak idején a Bloodhound Gang, és talán erre gondoltak az erdei kutyák is. Vagy nem.

Az alábbi kisfilmben három ilyen fajjal és történetükkel ismerkedhetünk meg, ezek sorrendben az erdei kutya avagy őserdei kutya (Speothos venaticus), melyből a Szegedi Vadasparkban is láthatóak példányok. A faj állatkertekben is jól szaporodik, de nem túl gyakran tartják.

A legismertebb Lázár-faj a bojtosúszós-maradványhal, minden szárazföldi gerinces közvetlen őse. A hal utolsó példányait 80 millió éves leletekben találták, meg, mígnem 1938 decemberében egy halász Dél-Afrika partjainál kifogott egyet, amiről hamarosan kiderült, hogy egy élő kövület. Azóta több példány is előkerült belőle.

Az utolsó szereplő a kis kardszárnyú delfin (Pseudorca crassidens), ami elterjedt, bár sehol sem igazán gyakori. Főleg a mélyebb vizekben lehet találkozni vele, és ez akkor is jellemző rá, ha a part menti mély vizekről van szó. A kedvencei a melegebb vizek.

Lázár fajból a bemutatottakon kívül is több tucatot tart számon a tudomány, az állatok és a növények országaiban egyaránt. Ha például a cikk elején belengetett dínófenyőt szeretnénk ültetni a kertben, innen máris megrendelhetjük, mindösszesen 150$-200$ (48,700-64,900 forint) között többféle méretben is kapható.


Wollemia Nobilis

Vigyázat, a szabadban 40 méter magasra nő, és 1 méter lesz az átmérője - de ugye ez senkit nem lep meg igazán egy olyan fától, ami fénykorában a dinoszauruszoknak nyújtott árnyékot.

(Képek: Wikipédia)


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.