A leendő elektromos személyszállító vezetéséhez pilóta engedélyre sincs szükség

2023 / 09 / 24 / Bobák Zsófia
A leendő elektromos személyszállító vezetéséhez pilóta engedélyre sincs szükség
Az Upwards Aero szerint a jármű egyesíteni fogja a helikopter sokoldalúságát a kisrepülőgépek hatékonyságával, a vadászgépek hajtóerejével és az olasz szuperautók luxuskényelmével.

Az Upwards Aero egyike azoknak a cégeknek, amelyek a filmekben látható, repülő autókkal benépesített jövő gyakorlati megvalósításán dolgoznak, igaz, hogy a ténylegesen autóformájú járművek helyett repülőgépre vagy helikopterre hasonlító eVTOL-okat gyártanak. A leendő légi járművük, a Spinner egyszerre egy személy szállítására lesz alkalmas és a cég elképzelése szerint megadja majd a felhasználóknak a repülés szabadságának és élvezetének élményét, amit az is elősegít, hogy a joystickkal irányítható gépet a lehető legegyszerűbbre és könnyebbre tervezik, olyannyira, hogy pilóta engedély nélkül is lehet majd vezetni. Ebben a részleges automatizálás is segít: ha a pilóta leveszi a kezét a botkormányról, a jármű magától repül tovább, a különböző repülési módozatok pedig lehetővé teszik a lebegést és az egyenes vonalban való haladást is irányítás nélkül.

Specifikációk tekintetében a 153 kilogrammos jármű maximálisan 104 kilogrammnyi terhet bír el, 45 percig képes egyhuzamban a levegőben tartózkodni, ezután két óra alatt lehet feltölteni és körülbelül 100 km/h-ás sebességgel tud haladni maximum 450 méteres magasságban. A Spinner prémium minőségű terméknek készül, de egyelőre csak a teszteléshez szolgáló kezdetleges, demonstrációs verzióját mutatták be, amellyel már megkezdték a repülési próbákat. A repülő fémkosár természetesen még nagyon távol áll a teljes értékű változattól és egyelőre azt vizsgálták a segítségével, hogy képes-e az ultrakönnyű gép egy felnőtt ember súlyát megtartani, illetve a személyt a levegőbe emelni.

A forgalmazásra szánt modellről a cég csak később rántja le a leplet, a vásárlókhoz való kiszállítást pedig 2026-ra tervezik. Mivel az eVTOL-t elméletileg bárki vezetheti majd (legalábbis az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatalának szabályozása szerint), ezért a fejlesztésében nagy hangsúlyt helyeznek a biztonságra, például végszükség esetére ejtőernyővel is ellátják majd.

(Fotó: Upwards Aero)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Az amerikai Consumer Reports kutatása szolgált egy-két meglepetéssel.
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Remélhetőleg sosem fogják élesben bevetni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.