A leghalálosabb agytumor típusra kifejlesztett vakcina működött a klinikai teszteken

2022 / 11 / 22 / Bobák Zsófia
A leghalálosabb agytumor típusra kifejlesztett vakcina működött a klinikai teszteken
A glioblastoma a legagresszívebb, de egyúttal leggyakoribb formája az agydaganatoknak, de egy új módszer, ami a beteg saját immunrendszerének "tanításán" alapul, működőképesnek bizonyult az embereken végzett teszteken.

A Northwest Biotherapeutics vállalat olyan megoldást talált a legveszélyesebb agydaganat ellen, ami a hagyományos kezelési módszereknél jóval eredményesebbnek bizonyult és jobb túlélési esélyeket biztosít a betegeknek. A glioblastoma ellen régóta próbálnak valamilyen fajta vakcinát kifejleszteni a kutatók, mivel az igen agresszív ráktípus gyorsan a betegek halálát okozza a kezelések, kemoterápia és sugárkezelés ellenére is: a Northwest Biotherapeutics leírása szerint átlagosan 15-17 hónapig élnek a páciensek a diagnosztizálás után, mivel a rák rendszerint visszatér a műtét után néhány hónappal. Az öt évig tartó túlélési ráta mindössze 5%-os.

A vállalat évtizedekkel ezelőtt kezdett bele az új kezelési technika fejlesztésébe és a vakcina embereken való tesztelését 2007 augusztusában indította el. A négy országból származó 331 páciens bevonásával készült vizsgálatok során az alanyok nagy részének, 232 főnek adták be a DCVax-L-t, míg a fennmaradó 99 beteg, vagyis a kontrollcsoport placebót kapott. Az eredmények szerint a rövid és hosszú távú túlélési esélyek is növekedtek az oltás hatására, mellékhatások pedig csak kevés esetben, öt páciensnél jelentkeztek. Átlagban az újfajta kezelést megkapó (és hagyományos módszerrel is kezelt) emberek 19,3 hónapig éltek a vakcina beadását követően, a kontrollcsoport tagjai, akiket kezeltek ugyan, de nem kaptak vakcinát, 16,5 hónapig.

A túlélési esélyek hosszabb távon hoztak látványos különbséget a két csoport között: 60 hónap elteltével a beoltott emberek 13%-a maradt életben, a nem beoltottak közül csak 5,7%.

A DCVax-L (hosszabb nevén Autologous Tumor Lysate-Loaded Dendritic Cell Vaccination) személyre szabott kezelési módszer, ami a beteg saját tumorsejtjeinek és fehérvérsejtjeinek működésén alapul: a daganatból vett szövetekből kinyert antigéneket immunsejtekkel kombinálják, aminek következtében a dendritikus sejtek megtanulják felismerni betolakodó, testidegen sejteket. Miután beadták a vakcinát a betegnek, az immunsejtek motiválják (tanítják) az immunrendszert, hogy küzdjön a tumor ellen - magyarázta Keyoumars Ashkan, a tesztek európai vezetője a Guardiannek adott nyilatkozatában.

A vakcinából nyolc nap alatt több évre elegendő dózist tudnak egyszerre előállítani a kutatók és később fagyasztott állapotban tárolják, hogy bármikor hozzáférhető legyen. A DCVax-L ígéretes eredményei reményt adhatnak a glioblastomában szenvedőknek, de a vakcina egyelőre még nem elérhető el a betegek számára, a Northwest Biotherapeutics jelenleg a hivatalos engedélyekre vár a kezelések megkezdése előtt.

(Fotó: Getty Images/Peter Dazeley)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.