A legismertebb fekete lyukak a Tejútrendszerben és a Nagy Magellán-felhőben

2022 / 05 / 04 / Bobák Zsófia
A legismertebb fekete lyukak a Tejútrendszerben és a Nagy Magellán-felhőben
A NASA összegyűjtött huszonkét, fekete lyukkal rendelkező bináris rendszert, amelyek némelyikében a fekete lyuk lassan felfalja társcsillagát.

A NASA vizualizációján 22 röntgen bináris, vagyis kettős rendszert mutatnak be közelebbről - a kettős csillagrendszerek jellemzője, hogy az egyik haldokló csillag neutroncsillaggá vagy fekete lyukká alakul bennük, és az akkréciós korong belső részéből, valamint a neutroncsillagból jelentős röntgensugárzás távozik, miközben a normál csillag anyagát magához vonzza a tömörebb objektum gravitációs vonzása és a gázokat rendkívül magas hőmérsékletre hevíti. A videóban megjelenő bináris rendszerek mindegyike fekete lyukat tartalmaz, amelyek az anyagot kétféleképpen gyűjtik magukhoz: vagy a csillagból egyenesen a fekete lyukba áramlik az anyag, vagy a fekete lyuk a csillagszél által kilökött nagyenergiájú részecskék egy részét kebelezi be. A vizualizáción az objektumok keringése 22 000-szeres gyorsításban látható és a csillagok színe a hőmérsékletüket reprezentálja.

Közülük a legnagyobb akkréciós koronggal a közepén látható GRS 1915 röntgenkettős rendelkezik, a csillag pedig a fekete lyuk körül az ilyen rendszerekben szokatlanul hosszú idő alatt ér körbe: a keringési ideje 33,5 nap. A GRS 1915, amelyet 1992. augusztus 15-én fedeztek fel, egy 14 naptömegű fekete lyukat tartalmaz, és nagyjából 50 másodpercenként bocsátja ki a röntgensugarait, az elektrokardiogram mintázatához hasonló görbét eredményezve, ahogy az a Chandra obszervatórium megfigyeléseiből is kiderült. A GRS 1915+105 ezeknek a kitöréseknek köszönhetően elnyerte a némileg ellentmondó "legfényesebb fekete lyuk" címet, de a kutatók még mindig nem határozták meg pontosan, milyen módon is gyűjti magához a felforrósodó anyagot és a röntgensugárzásának jellemzői is teljesen egyedinek bizonyultak.

(Fotó: ESA, Hubble)

Nyolc csillag közelít meg egy fekete lyukat – melyik éli túl? A NASA szimulációját egy szuperszámítógépen futtatták le, és az első olyan, amelyik Einstein általános relativitáselméletét kombinálja a csillagok sűrűségét valósághűen ábrázoló modellekkel.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.