A Lego végre elhagyja a műanyagot a műanyag építőkockák csomagolásából

2020 / 09 / 30 / Justin Viktor
A Lego végre elhagyja a műanyagot a műanyag építőkockák csomagolásából
Kevés annál bosszantóbb dolog létezik, mint a túlzásba vitt tobzódó műanyag csomagolás, egy olyan korban, amikor az átlagember szerveit és szöveteit elszennyező mikroműanyagoktól kezdve a Föld óceán óceánjainak élővilágáig, szinte mindenhol minden életet komolyan fenyeget a szemét evolúciójának ez a szuperszörnyetege. A baj ma már akkora, hogy a LEGO is lemondott a műanyag zacskók használatáról műanyag játékainak becsomagolásához.

Instant szemét

Aki már bontott ki LEGO-s dobozt pontosan tudja, hogy mennyi akkurátusan elkülönített műanyag alkotóelem lapul a számos műanyag zacskó belsejében. Ezek mindegyike a szemetesben végzi, ahonnan jó eséllyel kerülnek a környezetünkbe, majd a táplálékláncon keresztül kvázi instant karmaként vissza a testünkbe.

Ne tévedjünk a bolygó és az élet ezt is túl fogja élni, de mi nem biztos, vagy ha mégis, némiképp megnő a sejtes műanyagtartalmunk.

Szerencsére az ökológiai és egészségügyi katasztrófa közepén a LEGO vállalat is eljutott idáig, ahogy a weboldalukon be is jelentették. Nem ment túl gyorsan nekik és a kivitelezést sem kapkodják el. 2025-öt jelölték meg a műanyag-zacskó kivezetés végső határidejének.

Felelősen viselkedő vállalat gyerekek

A műanyagzacskókat az adekvát papírzacskók váltják majd fel, Niels Christiansen CEO elmondta: “A vállalat „sok levelet” kapott a gyerekektől, amelyben arra kérték a játékkészítő vállalatot, hogy hagyja abba a műanyag zacskók használatát a csomagolásokban.” 

A rengeteg felelősen gondolkodó - és valószínűleg egészségesebb életben reménykedő -  gyermek levelének nyomán megszületett stratégia mentén újragondolják az építőkockák anyaghasználatát is.

Ejj ráérünk arra még

Ehhez persze sokkal több idő kell - talán mert zacskóból kevesebb, kockából pedig több van a dobozokban, esetleg erre mégsem tértek ki külön a gyerekek a levelekben - így kerek tíz év múlva, 2030-ban válthatják majd le a fenntartható anyagból készülő kockák a maiakat. Csekély súlyú ígéretnek tűnik tekintve a Föld néhol már kaszkádosan romló ökológiai rendszereit.

2018-ban a Lego növényi műanyagból készült tégla darabokat kezdett árusítani. Mégis ez az anyag a Lego termékcsaládjának kis részét teszi ki (valójában kevesebb, mint 2 százalék), összehasonlítva a legújabb kiadásaival, például az interaktív Super Mario készletekkel és a testreszabható Lego Art plakátokkal. Ja, és megemlítettem, hogy a Nintendo Entertainment System teljes példánya is teljes egészében az apró műanyag téglákkal készült?

Kisebb mértékben árnyalhatja a képet, hogy a vállalat már 2018 óta árul növényi forrásból előállított műanyag építőelemeket, de ez a teljes termelés elenyésző részét adja csak (kevesebb, mint 2 százalék) messze elmaradva az olyan slágertermékektől, mint a Super Mario szet, vagy a pop-art poszter széria.

(Forrás: TheVerge Kép: LEGO)


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.