A Lego végre elhagyja a műanyagot a műanyag építőkockák csomagolásából

2020 / 09 / 30 / Justin Viktor
A Lego végre elhagyja a műanyagot a műanyag építőkockák csomagolásából
Kevés annál bosszantóbb dolog létezik, mint a túlzásba vitt tobzódó műanyag csomagolás, egy olyan korban, amikor az átlagember szerveit és szöveteit elszennyező mikroműanyagoktól kezdve a Föld óceán óceánjainak élővilágáig, szinte mindenhol minden életet komolyan fenyeget a szemét evolúciójának ez a szuperszörnyetege. A baj ma már akkora, hogy a LEGO is lemondott a műanyag zacskók használatáról műanyag játékainak becsomagolásához.

Instant szemét

Aki már bontott ki LEGO-s dobozt pontosan tudja, hogy mennyi akkurátusan elkülönített műanyag alkotóelem lapul a számos műanyag zacskó belsejében. Ezek mindegyike a szemetesben végzi, ahonnan jó eséllyel kerülnek a környezetünkbe, majd a táplálékláncon keresztül kvázi instant karmaként vissza a testünkbe.

Ne tévedjünk a bolygó és az élet ezt is túl fogja élni, de mi nem biztos, vagy ha mégis, némiképp megnő a sejtes műanyagtartalmunk.

Szerencsére az ökológiai és egészségügyi katasztrófa közepén a LEGO vállalat is eljutott idáig, ahogy a weboldalukon be is jelentették. Nem ment túl gyorsan nekik és a kivitelezést sem kapkodják el. 2025-öt jelölték meg a műanyag-zacskó kivezetés végső határidejének.

Felelősen viselkedő vállalat gyerekek

A műanyagzacskókat az adekvát papírzacskók váltják majd fel, Niels Christiansen CEO elmondta: “A vállalat „sok levelet” kapott a gyerekektől, amelyben arra kérték a játékkészítő vállalatot, hogy hagyja abba a műanyag zacskók használatát a csomagolásokban.” 

A rengeteg felelősen gondolkodó - és valószínűleg egészségesebb életben reménykedő -  gyermek levelének nyomán megszületett stratégia mentén újragondolják az építőkockák anyaghasználatát is.

Ejj ráérünk arra még

Ehhez persze sokkal több idő kell - talán mert zacskóból kevesebb, kockából pedig több van a dobozokban, esetleg erre mégsem tértek ki külön a gyerekek a levelekben - így kerek tíz év múlva, 2030-ban válthatják majd le a fenntartható anyagból készülő kockák a maiakat. Csekély súlyú ígéretnek tűnik tekintve a Föld néhol már kaszkádosan romló ökológiai rendszereit.

2018-ban a Lego növényi műanyagból készült tégla darabokat kezdett árusítani. Mégis ez az anyag a Lego termékcsaládjának kis részét teszi ki (valójában kevesebb, mint 2 százalék), összehasonlítva a legújabb kiadásaival, például az interaktív Super Mario készletekkel és a testreszabható Lego Art plakátokkal. Ja, és megemlítettem, hogy a Nintendo Entertainment System teljes példánya is teljes egészében az apró műanyag téglákkal készült?

Kisebb mértékben árnyalhatja a képet, hogy a vállalat már 2018 óta árul növényi forrásból előállított műanyag építőelemeket, de ez a teljes termelés elenyésző részét adja csak (kevesebb, mint 2 százalék) messze elmaradva az olyan slágertermékektől, mint a Super Mario szet, vagy a pop-art poszter széria.

(Forrás: TheVerge Kép: LEGO)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk az egyre terjedő, de 2024-től már kötelező rögzített kupakok, és a PET-palackok körüli kérdésekről.
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Az 1991-es Robin Hood filmben is látható, a táj látképét több száz éve meghatározó fa kivágása sokkolta a helyi közösséget, szomorúságot és dühöt váltott ki az itt élőkből.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.