A LIFT Aircraft magyar tervezésű légitaxija végrehajtotta az első bemutatórepülését Japánban 2023 / 10 / 10 / Bodnár Barna

A Hexa névre keresztelt több rotoros drón, másnéven elektromos, függőlegesen fel- és leszálló jármű (azaz eVTOL) idén márciusban befejezte az első bemutatórepüléseket Japánban. Ez azért is érdekes, mert az egyesült államokbeli kis cég, a LIFT Aircraft által fejlesztett légi jármű mögött magyar mérnökök állnak – korábbi cikkünkben a cég főmérnöke beszélt a Hexával kapcsolatos kihívásokról, illetve arról, mikorra válhat a drónos repülés a hétköznapok részévé. A 18 elektromos rotorral rendelkező, mindössze 195 kilogrammos Hexa körülbelül 70 kilométer per órás sebességre képes, a gyártó szerint pedig szó szerint bárki képes vezetni a járművet egy néhány perces tréninget követően. A könnyű kezelhetőség mellett a biztonságra is nagy hangsúlyt fektettek, a drón ugyanis akkor is működőképes marad, ha 18 rotorjából 6 meghibásodik, ha ez sem lenne elég, a gép különleges talpainak köszönhetően képes a vízen lebegni, illetve a beépített automata ejtőernyő és légzsákok is vigyáznak a pilóta testi épségére. A HEXA az Egyesült Államokban pilótaengedély vagy repülőgép-típusengedély nélkül is használható. A LIFT nemrégiben elindította az Alpha Flights programot, amely lehetővé teszi, hogy a LIFT repülésüzemeltetési és tesztcsapatain kívüli személyek is repülhessenek a drónnal. (Borítókép: GMO Internet Group)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.