A Lucid hatótávban is lenyomta a Teslát

2020 / 08 / 18 / Rácz Tamás
A Lucid hatótávban is lenyomta a Teslát
A Tesla Model S méretű új, már csaknem szériaérett amerikai prémiumszedán a legnagyobb hatótávú Teslánál tíz százalékkal nagyobb kapacitású akkuval csaknem 30%-kal messzebbre tud menni.

Az amerikai autóipar egyfajta reneszánszot él ma, az elektromos mobilitási korszak hajnalán, de a legérdekesebb modelleket nem a nagy múltú márkák, hanem startupok vagy frissen alapított cégek fejlesztik. Miközben még csak próbáljuk megszokni a tényt, hogy az alig több mint másfél évtizede alapított jött Tesla a világ legértékesebb autómárkája, már jönnek is az újabb trónkövetelők a semmiből.

Mint például a kaliforniai alapítású Lucid, amely már a próbagyártásnál jár arizonai üzemében. A Lucid első modellje, az Air névet viselő akkumulátoros elektromos luxus-szedán viszont már szériaérett állapotban várja a sorozatgyártást, a kocsiról sorra jönnek ki a hivatalos vagy félhivatalos műszaki adatok. Néhány hete például kiderült, hogy 0,21-es alaktényezőjével a Lucid Air lesz a világ legáramvonalasabb szériaautója. (A Tesla Model S alaktényezője 0,23, ami egyébként szintén kiemelkedően jónak számít az autóiparban.) Most pedig az is kiderült, hogy az egy feltöltéssel megtehető távolságban is rekorder lesz az autó.


Lucid Air - hivatalos bemutatóját szeptember 9-re ígéri a gyártó

Ez se a szegény ember villanyautója lesz

Az eddigi csúcstartó a Tesla Model S "Long Range Plus" nevű változata volt, mely egy töltéssel az EPA mérési szabvány szerint bevizsgálva 100 kWh kapacitású akkumulátorával 647 kilométert tudott megtenni. A Lucid Air ezt jelentősen túlszárnyalva 832 kilométert tett meg újratöltés nélkül azonos mérési módszerek szerint tesztelve. A rekordnak számító hatótáv elérése a páratlanul jó légellenállás mellett a 900 voltos, az elterjedt villanyautós rendszereknél magasabb feszültségű, kisebb veszteségekkel üzemelő elektromos rendszernek, na és persze a hatalmas, 110 kWh kapacitású akkumulátornak köszönhető.


Az induló ár 100.000 dollárra várható, de még nem tudjuk, hogy ezért a pénzért mekkora alap-akkumulátor jár majd a kocsihoz

A kezelőszerveket a Lucid Air-ben is egy tablet érintőképernyőjére virtualizálták, mint a Tesláknál szokás

A Lucid Air csúcsváltozatát egyébkét két villanymotorja 987 lóerős összteljesítménnyel kevesebb mint 2,5 másodperc alatt gyorsítja álló helyzetből 100 km/h sebességre.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
Felezi a járatidőt Stockholmban az első elektromos szárnyashajó
A világ első elektromos utasszállító szárnyashajója túljutott Svédországban a tesztelési fázison, és most kerül gyártásba, jövőre pedig át is veszi a stockholmi tömegközlekedési hálózat. A Candela P-12 az egyik útvonalon az 55 perces járatidőt 25 percre csökkenti.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.