A ma zajló globális élelmiszer-termelés képes önmagában tönkretenni a párizsi klímacélokat

2020 / 11 / 12 / Justin Viktor
A ma zajló globális élelmiszer-termelés képes önmagában tönkretenni a párizsi klímacélokat
Az elmúlt három évben a klímatudósok megváltoztatták a klímaváltozás szerintük "biztonságos" határértékének meghatározását. A kívánt hőmérsékleti határértékek elérése így azonnali teendőket jelenthet mindannyiunk számára.

Globális probléma

Ha az emberiség minden más kibocsátást holnap reggel leállítania, a globális élelmiszer-termelésből származó üvegházhatású gáz-kibocsátás sajnos akkor is elegendő lenne ahhoz, hogy a Föld átlag hőmérséklete meghaladja a nemzetközileg elfogadott célt, a globális felmelegedés mértékének az ipar forradalom előtti szint plusz 1,5 Celsius fok érték alatt tartását.

"Ha nem változtatunk ezen, akkor 30–45 éven belül kicsúszhat a kezünkből a 1,5 Celsius fokos cél. Feltéve persze, hogy az összes többi kibocsátási forrás varázslatosan és egyidejűleg csökken"

- mondta Michael Clark az Oxfordi Egyetemről. Clark és munkatársai az élelmiszer-fogyasztás, a termelés és a népesség növekedésének adatsorait használták fel annak megjóslásához, hogyan változhat az emisszió az elkövetkező évtizedekben.

Ha nem teszünk semmit, akkor az ágazat a vizsgált idősávban 1300 gigatonnának megfelelő szén-dioxidot termel majd, mi önmagában elegendő ahhoz, hogy elbukjon a párizsi klímamegállapodás által kitűzött cél.

A Kutatók azt is kiszámolták, hogy a különféle zöld stratégiák bevezetése, például a terméshozam növelése, az egészségesebb étrendre való átállás, és az élelmiszer-pazarlás csökkentése 67 százalékos esélyt adna az emberiségnek az 1,5 ° Celsius fokos cél elérésére. "Úgy tűnik, hogy a leghatékonyabb megoldás a növényi étrendre való áttérés" - tette hozzá Clark.

Ez a forgatókönyv azt feltételezi, hogy a nem élelmiszer-eredetű kibocsátás 2020-ban azonnal eléri a nettó nullát, vagyis az egyéb fennmaradó széndioxid források nullára csökkennek, ami rendkívül irreális. Ha azonban a nem élelmiszer-eredetű kibocsátások 2050-re fokozatosan érik el a nettó nullát, a párizsi cél elérése még akkor is lehetséges marad, amennyiben az összes zöld élelmiszer-termelési stratégia megvalósul.

“Már régen cselekednünk kellett volna az ételekkel kapcsolatban. Minél tovább várunk, annál nehezebbé és nagyobbá válnak a szükséges változtatások a célok elérése érdekében. Szóinkat cselekedetekkel és politikákkal kell alátámasztanunk, nem csak beszélnünk a dolgokról" - mondta.

(Forrás: Science Kép: Pexels)


Brazíliában már a cápákban is van kokain
Brazíliában már a cápákban is van kokain
Ez az első eset, hogy szabadon élő cápákban sikerült kimutatni a kokain maradványanyagait – súlyosbítja a helyzetet, hogy az összes vizsgált állatban megtalálták a kábítószer nyomait.
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.