A ma zajló globális élelmiszer-termelés képes önmagában tönkretenni a párizsi klímacélokat

2020 / 11 / 12 / Justin Viktor
A ma zajló globális élelmiszer-termelés képes önmagában tönkretenni a párizsi klímacélokat
Az elmúlt három évben a klímatudósok megváltoztatták a klímaváltozás szerintük "biztonságos" határértékének meghatározását. A kívánt hőmérsékleti határértékek elérése így azonnali teendőket jelenthet mindannyiunk számára.

Globális probléma

Ha az emberiség minden más kibocsátást holnap reggel leállítania, a globális élelmiszer-termelésből származó üvegházhatású gáz-kibocsátás sajnos akkor is elegendő lenne ahhoz, hogy a Föld átlag hőmérséklete meghaladja a nemzetközileg elfogadott célt, a globális felmelegedés mértékének az ipar forradalom előtti szint plusz 1,5 Celsius fok érték alatt tartását.

"Ha nem változtatunk ezen, akkor 30–45 éven belül kicsúszhat a kezünkből a 1,5 Celsius fokos cél. Feltéve persze, hogy az összes többi kibocsátási forrás varázslatosan és egyidejűleg csökken"

- mondta Michael Clark az Oxfordi Egyetemről. Clark és munkatársai az élelmiszer-fogyasztás, a termelés és a népesség növekedésének adatsorait használták fel annak megjóslásához, hogyan változhat az emisszió az elkövetkező évtizedekben.

Ha nem teszünk semmit, akkor az ágazat a vizsgált idősávban 1300 gigatonnának megfelelő szén-dioxidot termel majd, mi önmagában elegendő ahhoz, hogy elbukjon a párizsi klímamegállapodás által kitűzött cél.

A Kutatók azt is kiszámolták, hogy a különféle zöld stratégiák bevezetése, például a terméshozam növelése, az egészségesebb étrendre való átállás, és az élelmiszer-pazarlás csökkentése 67 százalékos esélyt adna az emberiségnek az 1,5 ° Celsius fokos cél elérésére. "Úgy tűnik, hogy a leghatékonyabb megoldás a növényi étrendre való áttérés" - tette hozzá Clark.

Ez a forgatókönyv azt feltételezi, hogy a nem élelmiszer-eredetű kibocsátás 2020-ban azonnal eléri a nettó nullát, vagyis az egyéb fennmaradó széndioxid források nullára csökkennek, ami rendkívül irreális. Ha azonban a nem élelmiszer-eredetű kibocsátások 2050-re fokozatosan érik el a nettó nullát, a párizsi cél elérése még akkor is lehetséges marad, amennyiben az összes zöld élelmiszer-termelési stratégia megvalósul.

“Már régen cselekednünk kellett volna az ételekkel kapcsolatban. Minél tovább várunk, annál nehezebbé és nagyobbá válnak a szükséges változtatások a célok elérése érdekében. Szóinkat cselekedetekkel és politikákkal kell alátámasztanunk, nem csak beszélnünk a dolgokról" - mondta.

(Forrás: Science Kép: Pexels)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Az MIT kutatóinak interaktív grafikonjai megmutatják, hány napot tudunk évente a szabadban tölteni számunkra kényelmes hőmérsékleti körülmények között most és néhány év/évtized múlva a világ különböző országaiban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.