A ma zajló globális élelmiszer-termelés képes önmagában tönkretenni a párizsi klímacélokat

2020 / 11 / 12 / Justin Viktor
A ma zajló globális élelmiszer-termelés képes önmagában tönkretenni a párizsi klímacélokat
Az elmúlt három évben a klímatudósok megváltoztatták a klímaváltozás szerintük "biztonságos" határértékének meghatározását. A kívánt hőmérsékleti határértékek elérése így azonnali teendőket jelenthet mindannyiunk számára.

Globális probléma

Ha az emberiség minden más kibocsátást holnap reggel leállítania, a globális élelmiszer-termelésből származó üvegházhatású gáz-kibocsátás sajnos akkor is elegendő lenne ahhoz, hogy a Föld átlag hőmérséklete meghaladja a nemzetközileg elfogadott célt, a globális felmelegedés mértékének az ipar forradalom előtti szint plusz 1,5 Celsius fok érték alatt tartását.

"Ha nem változtatunk ezen, akkor 30–45 éven belül kicsúszhat a kezünkből a 1,5 Celsius fokos cél. Feltéve persze, hogy az összes többi kibocsátási forrás varázslatosan és egyidejűleg csökken"

- mondta Michael Clark az Oxfordi Egyetemről. Clark és munkatársai az élelmiszer-fogyasztás, a termelés és a népesség növekedésének adatsorait használták fel annak megjóslásához, hogyan változhat az emisszió az elkövetkező évtizedekben.

Ha nem teszünk semmit, akkor az ágazat a vizsgált idősávban 1300 gigatonnának megfelelő szén-dioxidot termel majd, mi önmagában elegendő ahhoz, hogy elbukjon a párizsi klímamegállapodás által kitűzött cél.

A Kutatók azt is kiszámolták, hogy a különféle zöld stratégiák bevezetése, például a terméshozam növelése, az egészségesebb étrendre való átállás, és az élelmiszer-pazarlás csökkentése 67 százalékos esélyt adna az emberiségnek az 1,5 ° Celsius fokos cél elérésére. "Úgy tűnik, hogy a leghatékonyabb megoldás a növényi étrendre való áttérés" - tette hozzá Clark.

Ez a forgatókönyv azt feltételezi, hogy a nem élelmiszer-eredetű kibocsátás 2020-ban azonnal eléri a nettó nullát, vagyis az egyéb fennmaradó széndioxid források nullára csökkennek, ami rendkívül irreális. Ha azonban a nem élelmiszer-eredetű kibocsátások 2050-re fokozatosan érik el a nettó nullát, a párizsi cél elérése még akkor is lehetséges marad, amennyiben az összes zöld élelmiszer-termelési stratégia megvalósul.

“Már régen cselekednünk kellett volna az ételekkel kapcsolatban. Minél tovább várunk, annál nehezebbé és nagyobbá válnak a szükséges változtatások a célok elérése érdekében. Szóinkat cselekedetekkel és politikákkal kell alátámasztanunk, nem csak beszélnünk a dolgokról" - mondta.

(Forrás: Science Kép: Pexels)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
A szén-dioxid levegőből való kivonása után azonnal újra lehet hasznosítani azt növények, algák és más élelmiszeralapanyagok termesztéséhez, vagy akár vakcinák készítéséhez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.