A macskáknak szánt okosgombolyag nemcsak játék, de virtuális cicaszitter

2020 / 01 / 19 / Perei Dóra
A macskáknak szánt okosgombolyag nemcsak játék, de virtuális cicaszitter
Napi tizennyolc-húsz órás alvásszükségletükkel a macskák tiszteletbeli helyet képviselnek a világ legjobban alvó élőlényei között, ugyanakkor aki megosztja életét egy vagy több cicussal, az pontosan tudja, hova vezet az ingerszegény közérzet.

Nos, leginkább megtépázott bútorokhoz, kikapart alomhoz és kósza vizeletfoltokhoz szerte a lakásban. Abigail Tucker, gyakorló macskaterapeuta, Oroszlán a kanapén című könyvében hosszasan tárgyalja, mi mindenre kell odafigyelnie a gazdának cicájuk jólétének biztosításához, az ugyanis nem merül ki a friss vízben és az ennivalóban. Arról nem beszélve, mennyivel könnyebben elhízik egy macska, ha nincs mivel lekötnie magát.

Az ok, ami életre hívta az okosgombolyagot

Hagyjuk a klasszikus gombolyagot, hiszen ez a kütyü sokkal inkább egy gondoskodó cicaszitterre emlékeztet, ami felméri a cirmosok passzivitását, és mozgásra ösztönzi őket, ha éppen nincs, aki foglalkozhatna velük. Az Ebo névre keresztelt teniszlabda nagyságú eszköz ráadásul távolról is működtethető, így a gazda akár a munkahelyéről csekkolhatja, mi történik odahaza. A robotot hongkongi mérnökök fejlesztették, és elsősorban nem játékszernek, hanem társasági robotnak szánták.

A vívmány megalkotását természetesen hosszas kutatómunkálatok előzték meg, a kutatók a brit RSPCA állatvédő szervezet egyik tanulmányát -mintegy figyelemfelkeltésképp- még weboldalukon is feltüntették; eszerint a macskák nagyon is igénylik gazdáik tartós figyelmét, folyamatos interakcióra vágynak, és bár nem feltétlenül mutatják ki, de rosszul viselik távollétét. Ebo könnyűszerrel wifire csatlakoztatható, így általa távolról is játékra bírható a macsek; egyetlen érintéssel aktiválható, a mellérendelt alkalmazáson keresztül pedig könnyen vezérelhető. A gombolyag nemcsak pörög és forog, de beépített lézerfényt tartalmaz, míg kameráján keresztül a kisállat minden reakciója lekövethető. Ebo intelligens érzékelőket kapott, melyekkel játék előtt terepszemlét tart, felismeri az akadályokat, és szükség esetén lelassul, hogy elkerülje a bútorokkal történő ütközést.

Ha lemerülés közeli állapotba kerül, Ebo automatikusan beáll saját töltőállomására, emellett tartozik hozzá egy nyakörv is, ami MI-vel érzékeli a cica aktivitási szintjét, lépésszámot és játékkal töltött időt mér. A nyakörv egyetlen feltöltéssel egy hónapig bírja, a fulladás elkerülése érdekében pedig biztonsági funkcióval ellátott, ami magától kikapcsolja a pántot, ha a macska beleakadt valahova. Az okosgombolyag nyilván teljes egészében nem pótolhatja a gazdát, de a kedvencek kiegyensúlyozottabb lelkiállapotához mindenképp hozzájárul.

(Fotó: The Verge)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Az EU új jogszabályához igazodva a Meta mostantól lehetővé teszi, hogy Facebook-fiók nélkül is használhassuk a chatalkalmazást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.