Viszlát banyatank, majd Gita, a robot hazacipeli amit a piacon vásároltunk

2019 / 12 / 05 / Perei Dóra
Viszlát banyatank, majd Gita, a robot hazacipeli amit a piacon vásároltunk
A robotok életünk egyre több szegmensében helyet kapnak leginkább azért, hogy valamilyen módon megkönnyítsék mindennapjainkat. Hasonló gondolat szülte a Gita nevű teherszállító eszközt, ami szó szerint leveszi a vállunkról a bevásárlás terhét és komótosan hazasétál velünk. Már amennyiben van rá felesleges egymillió forintunk.

Az alábbi rövid felvételen Gita teljesen megpakolva, Boston utcáin követi tulajdonosait. A kétkerekű gép beépített érzékelőkkel és kamerákkal rendelkezik, hogy ne vesszen el a városi forgatagban, személyiségi jogok miatt ugyanakkor nem menti el a felvételeket.

Gitat bárki megrendelheti a mygita.com oldalon potom háromezer-kétszázötven dollárért, azaz körülbelül egymillió forintért. Első prototípusának 2017-es bemutatója óta a Piaggio Fast Forward sokat változtatott a robot mozgásán, teherbíró képességén, kommunikációján és külső megjelenésén. Az Amazon, a FedEx és a Ford egy ideje már kísérletezik csomagküldő robotok fejlesztésével, Gita azonban az átlag vásárlóknak készült. Még a neve is ezt sugallja, a gita ugyanis olaszul rövid kiruccanást jelent. A vezérigazgató a The Robot Report-nak mesélt találmányáról:

"Gita életkortól függetlenül mindenkit egy tartalmasabb közösségi életre inspirál azáltal, hogy elvégzi helyettük a bevásárlás oroszlánrészét."

Gita súlya nagyjából 22,2 kilogramm, maximum sebessége pedig elérheti a 9,6 kilométert. Bár gyalogos közlekedésre tervezték, de csak aszfalton használható, a lépcsőkkel és a gyeppel nem tud megbirkózni.

Töltési ideje kevesebb mint két óra, ellenben négy órán keresztül bírja a városi lóti-futit. Mindemellett ismeri a gyalogos közlekedés szabályait, így maximum sebességre csak ritkán gyorsul fel.

"Tervezéskor az átlag gyaloglási sebességet vettük alapul a futók és a biciklisek tempója helyett." - mondja Lynn.

Ha valaki a robot és gazdája közé férkőzik, az eszköz megpróbál felzárkózni, ha pedig bármilyen okból lemarad, egyszerűen egy helyben marad és tapodtat sem mozdul gazdája jelentkezéséig.

Ami pedig a kommunikációt illeti, Gitát könnyen idomíthatóra tervezték (többek között gyerekek körében is tesztelték), és ahogy a cég feje fogalmazott:

"Akár egy ötéves gyerek is könnyűszerrel elboldogul vele."

(Fotó: Pursuitist, Miro, Newatlas)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
A 3D-nyomtatott házak egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, de nem mindig érik el a megfelelő minőséget.
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.