Modern madár: a pintyek már nem egymástól, hanem gépektől tanulnak énekelni

2023 / 02 / 19 / Bobák Zsófia
Modern madár: a pintyek már nem egymástól, hanem gépektől tanulnak énekelni
Az automatizáció beférkőzött a természet körforgásába is.

A zebrapintyek különösen beszédes és hangos képviselői a madarak osztályának és énekük sok olyan funkciót szolgál, amik létfontosságúak az egyedek közösségi élete és túlélése szempontjából. A hímek énekléssel hívják fel magukra a figyelmet és az udvarlás során egyedi, komplex dallamokat találnak ki, amelyeket állandó jelleggel csiszolnak a még nagyobb hatás érdekében. A szülők a még a tojásban tartózkodó leendő kismadaraknak is énekelnek, hogy felkészítsék őket az élet nehézségeire: melegedő idő esetén például az ezt jelző dallamot csiripelik nekik, ami a fejlődő fiókák szervezetében változásokat idéz elő. Ahogy azt ausztrál tudósok 2021-ben kiderítették, a fiókák testében ilyenkor több ATP és kevesebb hő termelődik, ami védi őket a túlzott felforrósodástól.

A zebrapintyek az éneklést a kezdeti időkben a szüleiktől és más fajtársaiktól tanulják és, a kisgyermekekhez hasonló módon, először nem teljes "mondatokat" ejtenek ki, csak az eredeti dallammal többé-kevésbé azonos dal kezdeményeket. Ahhoz, hogy elsajátítsák a tökéletes éneklés képességét, sok gyakorlásra és megfigyelésre van szükségük, ennek a folyamatnak pedig fontos részét képezi a kellő csőr-, és testtartás utánzása is. Mikor a kutatók a laboratóriumokban kísérleteznek a madarakkal, a fiókákat gyakran a természetestől eltérő körülmények közé helyezik, hogy vizsgálják a fejlődési folyamataik alakulását, ennek eredményeképpen pedig megfigyelték, hogy pusztán a hallott dallam alapján nehezen tudják az énekeket megegyezni a madarak.

A Leideni Egyetem professzorának vezetésével zajló kutatás során ezért egy új módszert próbáltak ki az énektanításhoz: egy robotmadarat építettek, majd a kismadarak közé helyezték, hogy tőle tanulják meg az éneklés tudományát. A RoboPintyet (RoboFinch) egy átlagos testalkatú hím zebrapinty formájára tervezték és a csőrének mozgását úgy oldották meg, hogy tökéletesen kövesse a rendkívül gyors tempót, amit a csiripelés szimulálása igényelt. Az egyetem beszámolója szerint a valódi madarak azonnal a robot mellé telepedtek és figyelmesen hallgatták, valamint nézték is éneklés közben, ami alátámasztja a kutatók feltételezéseit a tanulási folyamat működésével kapcsolatban.

A gép felépítésének leírását a tudósok megosztották a többi kutatóval is, így már bárki építhet egy élethű, mechanikus zebrapintyet és elvégezheti a kísérleteit a segítségével. A kutatók szerint ez a fajta tanítás az állatok szokásainak alaposabb feltérképezése mellett a madarakkal kapcsolatos fontos biológiai felfedezésekhez vezethet.

A madárének szerves része a természet hangjainak, de egyre kevesebbet lehet hallani belőle: egy 2021-es tanulmány szerint Észak-Amerika és Európa madárpopulációinak ritkulása és a madárfajok spektrumának szűkülése miatt a madárénekek változatossága és gyakorisága is jelentősen csökken, ami nem csak az állatvilág számára jelent negatív változást, hanem az emberek természettel való kapcsolatát is még inkább gyengíti.

(Fotó: Ralph Simon, Rogier Elsinga)

Hamis emlékeket ültetnek a tudósok madarak agyába A természetben a zebrapintyek az apjuktól tanulnak énekelni. A laboratóriumban a kutatóktól. A tudósok elérték, hamis memória beültetésével, hogy megjegyezzék a dallamot anélkül, hogy akár egyszer is hallották volna.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.