A mai módszereknél négyszer jobb ipari megoldást kínál az elöregedett lítium-akkuk feldolgozására egy startup

2020 / 08 / 04 / Rácz Tamás
A mai módszereknél négyszer jobb ipari megoldást kínál az elöregedett lítium-akkuk feldolgozására egy startup
Az új eljárás ráadásul energiatakarékosabb és az anyagkihozatala is jobb.

Hogy jött ki ez a "négyszer"? Már ez is érdekes: az idén alakult szingapúri cég az újrahasznosítási módszerükkel elérhető profit nagyságát nevezték meg, mint fő mutatószámot. A gyorsabb, energiatakarékosabb és egyszerűbb eljárással ugyanis a döglött lítium-akkuk feldolgozása nem csak a környezetet terheli jóval kevésbé, de a gépsor üzemeltetőjének is nagyobb, számításuk szerint négyszer nagyobb hasznot hoz.

A Green Li-ion nevű startup (melynek emblémája mi más lehetne, mint egy zöld oroszlán) ott találta fel a spanyolviaszt, hogy rájött: nem kell elemi tisztaságú fémekké visszaalakítani a feldolgozásra kerülő, elhasználódott akkumulátorokat. Bőven elég, ha ugyanazokat a lítiumsókat állítják elő a folyamatban, megfelelő tisztaságban, amelyeket aztán az akkumulátoripar ismét fel tud használni új akkuk gyártásához. Így az újrahasznosítás energiahatékonysága megkétszereződne, az új módszerrel pedig a reciklált ipari nyersanyagok gyártásának CO2-emissziója nyolcada se lenne a bányászatból származó anyagok karbonlábnyomának. Az új módszer másik előnye, hogy nem szükséges a lítium-akkuk különféle típusainak szétválogatása a feldolgozás előtt.


A feldolgozás folyamatábrája (kép: Green Li-ion)

A zöld oroszlán, ami akkumulátort eszik

Ha már zöld oroszlán, a Green Li-ion egy stílusos betűszót is alkotott technológiájára. Ez a ROAR (ami ugye az oroszlán üvöltésének angol hangutánzó szava), vagyis a "Rejuvenation Of battery cathodes in All lithium-ion batteries to Re-purpose them for circular economy", vagyis valami olyasmi, hogy "Mindenféle lítium-ion akkumulátor katódjának megfiatalítása és újra hasznossá tétele a körkörös gazdaság számára". Mi kérünk elnézést.

A módszer persze a kissé esetlen marketinggel együtt is működőképes, a kísérleti feldolgozás során a lítium-akkukból állítólag 99% feletti tisztasággal kerülnek ki a lítiumsók és a grafit. A Green Li-ion tervei nagyratörőek: ha sikerül befektetőpartnert találni az első ipari felhasználásra alkalmas gépsor kifejlesztéséhez, 2021-ben már működésbe akarják helyezni az első három berendezést, 2025-re pedig már világszerte több mint 90 átadott feldolgozósorral terveznek.

Drukkolunk nekik, mert az elhasznált lítium-akkuk feldolgozókapacitásának mielőbbi kiépítésére nagy szükség volna. Jelenleg ugyanis globálisan az átlagosan mindössze 1-3 év élettartamú, kis eszközöket kiszolgáló akkumulátorok 95%-a szemétlerakóba kerül, újrahasznosítás helyett.

(Nyitókép: Wikimedia Commons)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft nagy újításokat tervez, többek között érkezik a Deep Search is a Bing keresőbe, ami alapvetően más élményt nyújt majd a keresések során.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.