A mai robotfűnyírók vigyáznak a kis sünök testi épségére, és még születésnapi köszöntésre is képesek

2023 / 06 / 22 / Bodnár Barna
A mai robotfűnyírók vigyáznak a kis sünök testi épségére, és még születésnapi köszöntésre is képesek
Persze nem feltétlen azért vesz valaki robotfűnyírót, hogy az boldog szülinapot kívánjon neki, szerencsére azonban ennél jóval többet is tudnak ezek az intelligens eszközök. Többek között teljesen önállóan lenyírják a füvet akár 70 százalékos emelkedőn is, maguktól visszamennek a töltőállomásra, mindeközben vigyáznak a körülöttük lévő kisállatok és tárgyak épségére is.

Annak ellenére, hogy a magyarok 60 százaléka rendelkezik saját kerttel, és nem is túlzottan rajong a fűnyírásért, viszonylag kevesen használnak robotfűnyírót. Legalábbis egyelőre. A Husqvarna reprezentatív felméréséből ugyanis a fentiek mellett az is kiderül, hogy az emberek 63 százaléka szívesen kipróbálna egy ilyen automata eszközt a kertjében.

Az elektromos kerti készülékeket gyártó svéd vállalat bemutatóján láthattuk a jelen legkorszerűbb, műholdas navigációs rendszerrel kommunikáló robotfűnyíróit, de bepillantást nyerhettünk a közeli jövőbe is, amikor drónok fogják szállítani a teljesen önállóan működő gépeket, amiket aztán a fű lenyírása után vissza is repítenek a rendeltetési helyükre:

Volonics Zoltán, Husqvarna értékesítési vezetője elmondta, hogy a skandináv országokban már egyáltalán nem használnak benzines fűnyírókat, szinte minden kertben robotok végzik a gyep gondozását. Magyarországon egyelőre bizalmatlanok az emberek ezekkel a gépekkel szemben, azonban az eladott robotfűnyírók száma alapján elmondható, hogy ez változóban van: a cég tavaly több mint kétezer intelligens gépet adott el.

A svéd vállalat Automower termékcsaládhoz tartozó készülékei a kisebb városi kertektől kezdve az akár 5000 négyzetméteres területekig mindenhol alkalmazhatóak. Ezek saját applikációval rendelkeznek, amely lehetővé teszi a távvezérlést és a felügyeletet. Bizonyos termékek már GPS alapú lopási nyomkövetéssel is rendelkeznek, amely azonnal riasztja a tulajdonosokat, például ha a fűnyíró elhagyta az előzetesen kijelölt területet.

Az eszköz biztonsága mellett a környezetében lévő tárgyak és élőlényekre is különösen nagy figyelmet fordít.

A robotban lévő ütközésérzékelő és ultrahangszenzor, vagy radar segítségével kikerüli az útjába kerülő tárgyakat, legyen az egy kertbe kihelyezett szék, napernyő, vagy akár egy házi kedvenc.

A Rakéta kérdésére a szakértők elmondták, hogy a skandináv anyacégnél külön fejlesztést végeztek annak érdekében, hogy a robotfűnyírók az egészen fiatal, kisméretű, egy kilogramm alatti sündisznókban se tehessenek kárt, mivel az eszközök a legminimálisabb ellenállást érzékelve megfordulnak. A kertben elhelyezett speciális műholdvevőnek köszönhetően a robotok könnyedén navigálnak a kertben, vagy a munkaterületen, illetve, ha több gép dolgozik az adott területen, egymással is képesek kommunikálni, összehangolni a feladataikat.

A kézi fűnyírógépekkel szembeni másik nagy előny, hogy robotok alkalmazása esetén nem keletkezik nagy mennyiségű zöldhulladék. Ennek oka, hogy a robotfűnyíró minden nap, 3-4 órán át dolgozik, csupán néhány milliméternyit vágva a fűszálakból, az így keletkező minimális mennyiségű lenyesett fű pedig könnyedén visszakerül a természetes körforgásba, értékes tápanyagokat nyújtva a talaj számára.

És hogy mi köze a robotfűnyíróknak születésnapi meglepetésekhez, vagy a NASA Curiosity nevű mars roverjéhez? A híres marsjáró 2012-ben landolt a vörös bolygón, egy évvel később pedig, az évforduló alkalmából eldúdolta magának a világ valószínűleg legmagányosabb születésnapi köszöntőjét. 2022. augusztus 5-én volt a Curiosity tizedik marsi „szülinapja”, amit azonban már nem kellett egyedül ünnepelnie, ugyanis a magányos robot tiszteletére 100 ezer földi robotfűnyíró dalolta egyszerre a születésnapi köszöntőt világszerte egy központi szoftverfrissítésnek köszönhetően. A funkció akkora népszerűségre tett szert, hogy a Husqvarna azóta be is építette a robotfűnyírók egyes típusaiba, így azok képesek a maguk módján, „énekelve” boldog szülinapot kívánni a tulajdonosuk, vagy a család bármely tagja számára. Aggodalomra nincs ok, hisz egyrészt a gépek csak akkor dalolnak, ha ezt az alkalmazásban külön beállítjuk, másrészt az előadás közben egy percre sem szakítják a fűnyírást, így a szórakozás nem megy a munka rovására.

(Borítókép: Husqvarna)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
A Digit robotot gyártó Agility Robotics tavaly kezdte építeni a gyárat, ahol emberek és robotok együtt készítik el a humanoidokat.
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Az eszköz teljes sötétségben is képes az önálló repülésre, az akadályok elkerülésére, 5 kilométeres távolságból is beazonosít egy autót, 250 méterről pedig akár a rendszámot is leolvassa.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.