A Mars egyes helyein valami eltüntethette az ősi életre utaló nyomokat

2021 / 07 / 18 / Felkai Ádám
A Mars egyes helyein valami eltüntethette az ősi életre utaló nyomokat
Habár ma már a Marson nincs víz, egykor olyan tórendszer akadt a planétán, melyben akár mikroorganizmusok is élhettek.

A tavak viszont a bolygó éghajlati viszonyainak a megváltozása miatt kiszáradtak – egy ilyen kiszáradt tómeder a Gale-kráter, ahol a NASA Curiosity elnevezésű rovere talajmintákat vizsgál. A Curiosity az elemzést a Chemistry and Mineralogy, vagy CheMin eszközével végezte, és ennek adatai alapján született meg egy július 9-én publikált tanulmány – áll az amerikai űrhivatal közleményében. A kutatók meglepő dologgal szembesültek: korábban azt hitték ugyanis, hogy a kráter alján lerakódott üledékes kőzetrétegek változatlan formában maradtak fenn, vagyis ezek egyfajta pillanatképet mutatnak a Mars évmilliárdokkal korábbi viszonyairól. A Curiosity adatai alapján viszont nem igazán ez a helyzet.

A rover két különböző, egymástól nagyjából fél kilométer távolságra elhelyezkedő pontról gyűjtött mintákat, és ezeket elemezte a CheMin segítségével. A meglepetést pedig az okozta a kutatóknak, hogy az egyik helyszínen hiányoztak azok az agyagásvány rétegek, melyeket vártak, és helyettük olyan üledékes kőzetre bukkantak, melyek vasoxidban voltak dúsak – abban az anyagban tehát, amely miatt a Mars vörös. A kutatók azzal tisztában voltak, hogy a két különböző helyről begyűjtött minta körülbelül egykorú, és agyagban gazdag rétegként indult – a kérdés tehát, hogy akkor az egyik helyen miért tűntek el azok az agyagásványok, melyek az egykorvolt marsi élet nyomait őrizhették.

Hasonló kőzetek a Földön is találhatóak, és a kutatók így a bolygónkon szerzett, a kőzetformálódással kapcsolatos tudást és tapasztalatot hívták segítségül. Korábbi munkák azt már tisztázták, hogy a Gale-kráterben a tó összetétele a klímával együtt változott, és miután a tó teljesen kiszáradt, talajvíz szivárgott le a felszín alá, amely feloldott és elszállított bizonyos kémiai anyagokat. Azt a folyamatot, hogy az üledékből hosszú idők alatt üledékes kőzet válik, diagenezisnek nevezzük, és ezt több ok, vagy komplex folyamatok indíthatják el. Ebben az esetben a víznek való kitettség miatt bizonyos pontokon a Gale-kráter alján másképp zajlott le a diagenezis, ami miatt helyenként a korábbi talajtörténet egyszerűen kitörlődhetett – viszont születhetett helyette egy új.

Magyarán a kiszáradó Gale-kráter víze egyre sósabb lett, majd ez a rendkívül sós víz leszivárgott a talajba és kölcsönhatásba lépett bizonyos helyeken az ott található ásványokkal, és ez a diagenezis kitörölte azokat a rétegeket, melyek az ősi élet nyomait őrizhették magukban. A diagenezis során azonban létrejöhetett olyan egyedi környezet, melyben akár új élet is kialakulhatott – a Földön ugyanis ez a helyzet, és a felfedezés izgalmát éppen az okozza, hogy ez alapján nem kizárt, hogy sikerül ezeken a helyeken földalatti életet találni.

(Kép: A Curiosity Mastcam-ja által készített felvétel a tipikus üledékes rétegekről nem messze onnan, ahol egykor egy folyó csatlakozott be a tóba, forrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

További cikkek a témában:

A kutatók sem tudják egyelőre megmagyarázni, amit a Mars déli pólusa alatt találtak Egy új tanulmányban a Mars déli pólusáról visszaverődött radarjeleket kutatták az eddiginél kiterjedtebb mértékben, és nagyon különös dolgot találtak.

Először láthatjuk egyben a szupernehéz rakétát, amely embert visz majd a Holdra A NASA által fejlesztett, rendkívül erős Space Launch System (SLS) a tervek szerint még ebben az évtizedben embert juttatna a Hold felszínére.

A Perseverance elkezdi tudományos tevékenységét a Marson – mutatjuk a terveket A Jezero-kráter déli részén fog ősi mikrobák nyomai után kutatni.

 

 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb 22 darab Starlink műhold állt alacsony Föld körüli pályára pénteken, a Falcon 9 rakéta első fokozata pedig ezután 8 és fél perccel visszaérkezett a Földre, és sikeres landolást hajtott végre a SpaceX drónhajóján.
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.