A Mars holdjának ritkán látott oldalát fotózta le egy űrszonda

2023 / 04 / 30 / Bobák Zsófia
A Mars holdjának ritkán látott oldalát fotózta le egy űrszonda
A Deimosról az Egyesült Arab Emírségek szondája készített felvételt a korábbiaknál sokkal jobb felbontásban.

Az Egyesült Arab Emírségek marsmissziójának keretében 2020. július 19-én indították útnak a Hope szondát, ami 2021 februárjában állt Mars körüli pályára. Az űreszköz a tervek szerint egy marsi évig, vagyis legalább 687 földi napig fog adatokat gyűjteni a bolygó környékéről, olyan kérdések megválaszolását segítve elő, mint például hogyan távozik a hidrogén és az oxigén a Mars atmoszférájából az űrbe és hogyan befolyásolja a folyamatot a légkör alsó és felsőbb régiónak interakciója.

Az 1350 kilogrammos, 3*7,9 méteres Hope infravörös és ultraibolya tartományban mérő spektrométereivel térképezi fel a Mars környékét, valamint az EXI (Emirates Exploration Imager) képalkotó eszközzel készít nagy felbontású felvételeket akár 4K minőségben, 180 fps sebességgel. Mivel a szonda különösen magas, a felszíntől számított 40 000 kilométeres távolságot is elérő pályán halad, ezért a Mars egyik holdjához is közel tud kerülni és a Deimosról el is készítette első felvételeit, miközben március 10-én elhaladt mellette. A képeken először látható nagy felbontásban a Deimos Marstól távolabbi oldala, aminek megfigyelésére nem gyakran adódik lehetőség, a hold ugyanis mindig ugyanazt az oldalát "fordítja" a bolygó felé.

A képek elemzése által a csillagászok arra a következtetésre jutottak, hogy a Deimos nagy valószínűséggel nem egy aszteroida maradványa, amelyet foglyul ejtett a Mars gravitációs ereje, hanem ugyanabból az anyagból alakult ki, mint maga a Mars.

(Fotó: Emirates Mars Mission)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Föld központi magjáról még mindig keveset tudunk, de egy távoli világ segíthet megérteni
A Föld központi magjáról még mindig keveset tudunk, de egy távoli világ segíthet megérteni
Sokezer kilométerrel a felszín alatt a Föld középpontjában fémes mag rejlik, amelyet közvetett módon jobban megismerhetnek a kutatók egy aszteroida által, ami rendkívül ritka típus a Naprendszerben.
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.