A Marsot is telibe trafálhatta egy „dinó-gyilkos” aszteroida

2022 / 12 / 02 / Felkai Ádám
A Marsot is telibe trafálhatta egy „dinó-gyilkos” aszteroida
Azt eddig is feltételezték, hogy egy ahhoz hasonló aszteroida találta el a vörös bolygót, mint ami a Földön a Chicxulub-krátert hagyta hátra. Most azonban a Marson végre a becsapódás helyét is azonosították.

A Chicxulub-kráter a mexikói Yucatán-félszigeten, valamint annak közelében, a tengeraljzaton maradt fenn. A 170 kilométeres átmérőjű kráter az ismert becsapódási kráterek közül a közepes méretűek közé tartozik, és többek szerint a krátert okozó aszteroida becsapódása lehetett a dinoszauruszok kihalásaként ismert kréta-tercier kihalási esemény fő oka. Azt eddig is feltételezték, hogy egy hasonló aszteroida a Marsot is eltalálhatta, és ez megacunamit is kelthetett a vörös bolygón. A megacunami egyébként nem tudományosan definiált kifejezés, és az olyan szökőárra vonatkozik, amelynek esetén a kezdőhullám amplitúdója az átlagosánál nagyobb, 10, 100 vagy akár 1000 méterekben mérhető. Most viszont sikerült beazonosítani a szóban forgó objektum becsapódási kráterét a Marson – számol be róla az Independent.

A kutatás megerősítette azt a feltevést, hogy az aszteroida a bolygót annak a sekély óceáni vidékén érte, és emiatt a víz végigsöpört a planétán – minderre 3,4 milliárd évvel ezelőtt kerülhetett sor. A kutatók elemezték a vörös bolygó felszínének térképeit, amelyeket a bolygóra irányuló korábbi küldetések képeinek kombinálásával hoztak létre, és így azonosították be a becsapódási krátert. Ez a kráter, amit Pohl-kráternek neveztek el, a földi Chicxulub-kráternél valamivel kisebb – mindössze 110 km-es átmérőjű, és a Mars északi síkságának egy olyan területén található, amelyet a korábbi tanulmányok szerint óceán boríthatott, körülbelül 120 méterrel a feltételezett tengerszint alatti mélységig.

A kutatók szerint a Pohl-kráter helyzete alapján körülbelül 3,4 milliárd évvel ezelőtt alakulhatott ki a korábban erre az időre datált sziklák elhelyezkedése alapján. A kutatók aszteroida és üstökös ütközéseket szimuláltak, hogy megvizsgálják, milyen típusú becsapódás hozhatta létre Pohl-t, és hogy ez vezethetett-e megacunamihoz. A szimulációk alapján a Pohlhoz hasonló méretű krátereket létrehozó objektum vagy egy 9 kilométeres aszteroida lehetett, amely kemény talajellenállás mellett csapódott be – ebben az esetben az ütközés 13 millió megatonna TNT-nek megfelelő energia felszabadulásával járt. Ha a talajellenállás gyengébb lehetett, akkor a krátert egy 3 km-es aszteroida is hátrahagyhatta – ebben az esetben félmillió megatonna TNT-nek megfelelő energia szabadult fel. A kontextus kedvéért tegyük hozzá, hogy a valaha volt legerősebb tesztelt atombomba robbanása 57 megatonna TNT-nek felelt meg.

Akármelyik fentebb vázolt forgatókönyv is valósult meg, a nyomában tehát az említett kráter maradt, a megacunami pedig a becsapódási zónától 1500 km-es távolságra is elért. Amennyiben a kisebb, tehát 3 km-es aszteroida csapódott be, úgy a cunami hullámai a szárazföldet akár 250 méteres magasságban is elérhették. Végső soron a Pohl-krátert okozó becsapódás épp olyan következményekkel járhatott, mint a Földön a Chicxulub-krátert hátrahagyó aszteroida becsapódása.

(Kép: Pixabay/WikiImages)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.