A másodperc töredéke alatt elemzi a komplett óceáni élővilágot egy hordozható kütyü

2020 / 02 / 01 / Perei Dóra
A másodperc töredéke alatt elemzi a komplett óceáni élővilágot egy hordozható kütyü
Képzeljünk el egy készüléket, ami szupergyorsan felméri a szabad szemmel nem látható, vízben élő mikrobákat, és pontos képet ad egészségi állapotukról. Sőt mi több, az adott fenyegetésre való reakciójukat is elárulja.

A kanadai új-brunswicki Rutgers Egyetem kutatói létrehoztak egy hordozható berendezést, amely hasznosítható a mikrobák felmérésénél, az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok szűrésénél és a korallzátonyokon élő algák elemzésénél. - írja a Scientific Reports.

Az eredetileg algák kiértékelésére kifejlesztett eszköz természetes és mesterséges környezetben egyaránt meghatározhatja, hogyan reagálnak a mikrobák és a sejtek a különféle környezeti stresszre, például szennyezésre, a hőmérséklet ingadozására, vagy a víz sótartalmára.

"Biológiai szempontból ez rendkívül fontos előrelépés, elég csak a klímaváltozás és más, az ökoszisztémára gyakorolt stresszfaktorokra gondolnunk, ami valamennyi élőlényre, így például az algákra is kihat." - mondja Mehdi Javanmard, a Rutgers Egyetem Műszaki Iskola Elektromos és Számítástechnikai Tanszékének egyetemi docense, a tanulmány vezető szerzője.

"Célunk egy olyan új módszer kidolgozása volt a sejtek egészségének felmérésére, amelyhez nem kellett drága és bonyolult eszközöket használnunk." - teszi hozzá Debashish Bhattacharya, az iskola Környezetvédelmi és Biológiai Tudományok Biokémia és Mikrobiológia tanszék professzora, a tanulmány társszerzője.

Egy alga mind felett

Kutatásaik középpontjában a Picocholrum nevű zöld mikroalga állt: a kütyü pillanatok alatt felfedte, hogy befolyásolja-e az élőlényt az időjárás és a környezeti stressz, avagy sem. A mikrobák egyébiránt egyesével haladnak át egy, még az emberi hajnál is vékonyabb, úgynevezett mikrocsatornán. Mialatt a mikrobasejtek átkeltek a csatornán, a kutatók megmérték az impedanciát, vagyis a váltakozó áramú ellenállást. Az impedancia a sejtpopulációknak megfelelően változik, tükrözve az adott populáció méretét és élettani állapotát, melyek mindegyike fontos vizsgálati szempont.

A kutatók továbbá kimutatták, hogy az elektromos impedancia mérése a cellák és a populációk szintjén egyaránt alkalmazható, ezért jelenleg antibiotikumokkal szembeni rezisztencia szűrést terveznek különféle baktériumokban és algákban, melyek szimbiózisban élnek a korallzátonyokkal, így a szakértők ezáltal a korall egészségéről is pontosabb képet kaphatnak.

(Fotó: Needpix)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.