A másodperc töredéke alatt elemzi a komplett óceáni élővilágot egy hordozható kütyü
A másodperc töredéke alatt elemzi a komplett óceáni élővilágot egy hordozható kütyü
2020 / 02 / 01 / Perei Dóra
Képzeljünk el egy készüléket, ami szupergyorsan felméri a szabad szemmel nem látható, vízben élő mikrobákat, és pontos képet ad egészségi állapotukról. Sőt mi több, az adott fenyegetésre való reakciójukat is elárulja.

A kanadai új-brunswicki Rutgers Egyetem kutatói létrehoztak egy hordozható berendezést, amely hasznosítható a mikrobák felmérésénél, az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok szűrésénél és a korallzátonyokon élő algák elemzésénél. - írja a Scientific Reports.

Az eredetileg algák kiértékelésére kifejlesztett eszköz természetes és mesterséges környezetben egyaránt meghatározhatja, hogyan reagálnak a mikrobák és a sejtek a különféle környezeti stresszre, például szennyezésre, a hőmérséklet ingadozására, vagy a víz sótartalmára.

"Biológiai szempontból ez rendkívül fontos előrelépés, elég csak a klímaváltozás és más, az ökoszisztémára gyakorolt stresszfaktorokra gondolnunk, ami valamennyi élőlényre, így például az algákra is kihat." - mondja Mehdi Javanmard, a Rutgers Egyetem Műszaki Iskola Elektromos és Számítástechnikai Tanszékének egyetemi docense, a tanulmány vezető szerzője.

"Célunk egy olyan új módszer kidolgozása volt a sejtek egészségének felmérésére, amelyhez nem kellett drága és bonyolult eszközöket használnunk." - teszi hozzá Debashish Bhattacharya, az iskola Környezetvédelmi és Biológiai Tudományok Biokémia és Mikrobiológia tanszék professzora, a tanulmány társszerzője.

Egy alga mind felett

Kutatásaik középpontjában a Picocholrum nevű zöld mikroalga állt: a kütyü pillanatok alatt felfedte, hogy befolyásolja-e az élőlényt az időjárás és a környezeti stressz, avagy sem. A mikrobák egyébiránt egyesével haladnak át egy, még az emberi hajnál is vékonyabb, úgynevezett mikrocsatornán. Mialatt a mikrobasejtek átkeltek a csatornán, a kutatók megmérték az impedanciát, vagyis a váltakozó áramú ellenállást. Az impedancia a sejtpopulációknak megfelelően változik, tükrözve az adott populáció méretét és élettani állapotát, melyek mindegyike fontos vizsgálati szempont.

A kutatók továbbá kimutatták, hogy az elektromos impedancia mérése a cellák és a populációk szintjén egyaránt alkalmazható, ezért jelenleg antibiotikumokkal szembeni rezisztencia szűrést terveznek különféle baktériumokban és algákban, melyek szimbiózisban élnek a korallzátonyokkal, így a szakértők ezáltal a korall egészségéről is pontosabb képet kaphatnak.

(Fotó: Needpix)

Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.