A méhkirálynők ketrecharca egyikük halálig tart

2020 / 06 / 18 / Justin Viktor
A méhkirálynők ketrecharca egyikük halálig tart
A méhek társadalma rendkívül jól szervezett, összetett és természetes példa a sok tízezer egyedből álló csoport sikeres együttműködésére. Hatékonyságban természetesen meg sem közelítjük őket, és titkaik nagy részét sem ismerjük, bár most úgy tűnik tettünk egy újabb kis lépést a megértés útján.

A méhkirálynők "dudálnak” és "hápognak"

Rendkívül érzékeny rezgésdetektorokat használó tudósok dekódolták a méhkirálynők "dudálását” és "hápogását" a kaptárban. A dolgozó méhek úgy hoznak létre új királynőket, hogy a tojásokat speciális kaptársejtek belsejében viasszal lezárják majd méhpempővel táplálják őket. A királynők hápogni kezdenek, ha készen állnak a kikelésre - de ha egyszerre kettő is kiszabadul, akkor egyikük haláláig tartó harc kezdődik. Ezt megelőzendő, amikor az egyik kikelt, a “hápogása” “dudálássá” változik, hogy agy közölje a dolgozókkal: tartsák a többit királynőt - akik javában hápognak, fogságban.

A kutatást, a Nottingham Trent Egyetemen, a nevéből ítélve valószínűleg magyar felmenőkkel rendelkező Dr. Martin Bencsik, vezette, aki a méhek dudálását és hápogását rendkívülinek írta le. "Hallhatjuk, ahogy a királynők reagálnak egymásra" - mondta. "Eddig is feltételeztük, hogy a királynők beszélgetnek a többi királynővel - valószínűleg hang alapján felmérve egymás erejét, hogy kiderljön ki a legerősebb, de most már bizonyítékunk is van erre a magyarázatra. 

A dudálással a kutatók szerint egy királynő, körbejárja a kolóniát, hogy bejelentse jelenlétét a dolgozóknak, míg a hápogás az olyan királynőktől származik, akik készek kijönni, de még mindig fogságban vannak celláikban.

Dr. Bencsik elmagyarázta, hogy a királynők nem beszélnek egymással, ez pusztán a királynő és a dolgozó méhek közötti kommunikáció, egy olyan tízezer méhből álló egész társadalomban, amely egyszerre egy királynőt igyekszik szabadon tartani. 

A dudálásba és hápogásba itt lehet belehallgatni.

Tartalék királynők

"A dolgozó méhek szándékosan tartják fogságban a hápogó királynőket, nem engedik szabadon őket, mert hallják a dudálást. Amikor a dudálás hangja megszűnik, ez azt jelenti, hogy a királynő odébbállt, felosztotta a kolóniát és elindult egy új fészek keresésére, és ez kiváltja az új királynő szabadon bocsátásának aktusát." 

Dr. Bencsik beszámolt róla, hogy kifejezetten nagyszerű volt megfigyelni a méhek társadalmát. “Itt minden döntés csoportos döntés" - mondta. "A dolgozó méhek döntenek arról, hogy akarnak-e új királynőt vagy sem."

A beporzó rovarok számos veszélynek vannak kitéve, beleértve a peszticideket, az élőhelyek elvesztését és az éghajlatváltozást. Dr. Bencsik rámutatott, hogy a méhészek és az általuk biztosított kaptárak kulcsfontosságúak a mézelő méhek túléléséhez az Egyesült Királyságban. A kutatók azt remélik, hogy ez a hangtani megfigyelés segít a méhészeknek elkerülni a kényes kollektív döntéshozatalba való beavatkozást, és megjósolni, mikor osztódhat a saját kolóniájuk.

Az új kutatás eredményeit a Scientific Reports folyóiratban tették közzé.

(Forrás: BBC Képek: Pixabay)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.