A méhkirálynők ketrecharca egyikük halálig tart

2020 / 06 / 18 / Justin Viktor
A méhkirálynők ketrecharca egyikük halálig tart
A méhek társadalma rendkívül jól szervezett, összetett és természetes példa a sok tízezer egyedből álló csoport sikeres együttműködésére. Hatékonyságban természetesen meg sem közelítjük őket, és titkaik nagy részét sem ismerjük, bár most úgy tűnik tettünk egy újabb kis lépést a megértés útján.

A méhkirálynők "dudálnak” és "hápognak"

Rendkívül érzékeny rezgésdetektorokat használó tudósok dekódolták a méhkirálynők "dudálását” és "hápogását" a kaptárban. A dolgozó méhek úgy hoznak létre új királynőket, hogy a tojásokat speciális kaptársejtek belsejében viasszal lezárják majd méhpempővel táplálják őket. A királynők hápogni kezdenek, ha készen állnak a kikelésre - de ha egyszerre kettő is kiszabadul, akkor egyikük haláláig tartó harc kezdődik. Ezt megelőzendő, amikor az egyik kikelt, a “hápogása” “dudálássá” változik, hogy agy közölje a dolgozókkal: tartsák a többit királynőt - akik javában hápognak, fogságban.

A kutatást, a Nottingham Trent Egyetemen, a nevéből ítélve valószínűleg magyar felmenőkkel rendelkező Dr. Martin Bencsik, vezette, aki a méhek dudálását és hápogását rendkívülinek írta le. "Hallhatjuk, ahogy a királynők reagálnak egymásra" - mondta. "Eddig is feltételeztük, hogy a királynők beszélgetnek a többi királynővel - valószínűleg hang alapján felmérve egymás erejét, hogy kiderljön ki a legerősebb, de most már bizonyítékunk is van erre a magyarázatra. 

A dudálással a kutatók szerint egy királynő, körbejárja a kolóniát, hogy bejelentse jelenlétét a dolgozóknak, míg a hápogás az olyan királynőktől származik, akik készek kijönni, de még mindig fogságban vannak celláikban.

Dr. Bencsik elmagyarázta, hogy a királynők nem beszélnek egymással, ez pusztán a királynő és a dolgozó méhek közötti kommunikáció, egy olyan tízezer méhből álló egész társadalomban, amely egyszerre egy királynőt igyekszik szabadon tartani. 

A dudálásba és hápogásba itt lehet belehallgatni.

Tartalék királynők

"A dolgozó méhek szándékosan tartják fogságban a hápogó királynőket, nem engedik szabadon őket, mert hallják a dudálást. Amikor a dudálás hangja megszűnik, ez azt jelenti, hogy a királynő odébbállt, felosztotta a kolóniát és elindult egy új fészek keresésére, és ez kiváltja az új királynő szabadon bocsátásának aktusát." 

Dr. Bencsik beszámolt róla, hogy kifejezetten nagyszerű volt megfigyelni a méhek társadalmát. “Itt minden döntés csoportos döntés" - mondta. "A dolgozó méhek döntenek arról, hogy akarnak-e új királynőt vagy sem."

A beporzó rovarok számos veszélynek vannak kitéve, beleértve a peszticideket, az élőhelyek elvesztését és az éghajlatváltozást. Dr. Bencsik rámutatott, hogy a méhészek és az általuk biztosított kaptárak kulcsfontosságúak a mézelő méhek túléléséhez az Egyesült Királyságban. A kutatók azt remélik, hogy ez a hangtani megfigyelés segít a méhészeknek elkerülni a kényes kollektív döntéshozatalba való beavatkozást, és megjósolni, mikor osztódhat a saját kolóniájuk.

Az új kutatás eredményeit a Scientific Reports folyóiratban tették közzé.

(Forrás: BBC Képek: Pixabay)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.