A mesterséges felhőmagvasítás okozta a brutális özönvizet Dubajban?

2024 / 04 / 18 / Felkai Ádám
A mesterséges felhőmagvasítás okozta a brutális özönvizet Dubajban?
Két nappal az özönvízszerű esőzés előtt végeztek felhőmagvasítást, de a szakértők szerint ezen eljárás és a heves esőzés közötti kapcsolat nem ennyire direkt.

Az elmúlt napokban Dubajt példátlan özönvízszerű esőzések sújtották – egyetlen nap alatt lehullott az éves csapadékmennyiség. A szélsőséges időjárás széleskörű problémákat okozott: az iskolákat bezárták, a munkahelyek pedig visszatértek a távoli munkavégzéshez, mivel az árvíz elöntötte az utakat, sőt megzavarta a metró- és repülőtéri szolgáltatásokat is – ez utóbbiak esetében a nemzetközi utazások kapcsán is akadtak fennakadások.

A helyzet súlyos volt az Egyesült Arab Emírségekben; Abu-Dzabi is hasonló árvizeket élt át, és tragikus módon egy ember meghalt Ras Al Khaimahban a sebes árvíz miatt. A szomszédos Omán is jelentős veszteségeket szenvedett: ott 19 ember vesztette életét az áradásokban.

Mi okozhatta a rendkívüli helyzetet? Többen a Dubajban már többször is használt mesterséges esőképzési gyakorlatot, a felhőmagvasítást okolják – tegyük hozzá, hogy Dubajban már nem csak a klasszikus felhőmagvasítással, de az elektromosság segítségével történő “esőgenerálással” is kísérleteztek:

Dubaj mesterséges esővel veszi fel a harcot a gyilkos hőséggel Nem a klasszikus értelemben vett felhőmagvasításról van szó, hanem egy új technológiáról, amit most élesben is bevetettek.

Elképzelhető tehát, hogy a félrement mesterséges beavatkozás áll a katasztrofális esőzés hátterében? Több lap, köztük az Interesting Engineering is ennek járt utána.

A klasszikus, bizonyos vegyi anyagot igénylő esőcsinálás, a felhőmagvasítás évtizedek óta létező technológia – először 1946-ban dr. Bernard Vonnegut (a híres író, Kurt Vonnegut bátyja) idézte elő egy laborban ezt a jelenséget: vagyis felhőből esőt és hóesést fakasztott különféle anyagok, például só vagy ezüst-jodid a felhőbe juttatásával. Hasonló rendszert pedig Magyarországon is használunk a jégkárok mérséklésére a Dunántúlon 2018 óta.

Az Egyesült Arab Emírségekben a módszer a száraz régiók vízellátásának kiegészítésére szolgál, és valóban akadnak beszámolók, melyek szerint repülőgépekkel végeztek felhőmagvasítást több mint két nappal az esőzések kezdete előtt.

A közösségi médiában így tehát sokan gyorsan kapcsolatba hozták a szóban forgó eljárást az azt követő árvizekkel. A szakértők szerint azonban a helyzet ennél azért komplexebb. A felhőmagvasítás Dubajban 2002 óta rendszeres gyakorlat, és évente több mint 300 műveletben alkalmazták eddig incidens nélkül – ráadásul Dubaji Meteorológiai Központ tájékoztatása szerint az árvíz napján nem végeztek felhőmagvasítást.

Fontos, hogy a magvasítás csak körülbelül 25%-kal növeli a csapadék mennyiségét, és nem képes esőt generálni tiszta égboltról. Ráadásul az így képzett eső a mostani dubaji felhőszakadás helyétől távol eső régiókra koncentrálódik, vagyis a hatásai lokálisak, és nem teljes mértékben okolhatók a kiterjedt esőzésért.

Ha azonban a felhőmagvasítás önmagában nem, akkor mi okozta a dubaji özönvizet? A szakértők szerint a válasz a várostervezésben rejlik. Dubaj, egy betonból és üvegből emelt sivatagi város, amely nem rendelkezik az ilyen heves esőzések kezeléséhez szükséges infrastruktúrával, például megfelelő csapadékvíz-elvezetéssel. A szakértők szerint tehát az a konzekvencia, hogy a városoknak – különösen a sérülékeny éghajlatúaknak – sürgősen hozzá kell igazítaniuk infrastruktúrájukat a változó éghajlat által okozott szélsőséges időjárási eseményekhez.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.