A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a gyógyítást is?

2023 / 09 / 28 / Bodnár Barna
A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a gyógyítást is?
A katari fejlesztésű, Avey nevű alkalmazás segítségével a felhasználók a mesterséges intelligencia kérdéseire válaszolva pontos diagnózist kapnak, és amennyiben szükséges, azonnal időpontot is foglalhatnak egy közelben lévő szakorvoshoz, vagy kórházba.

Az Avey nevű egészségügyi, mesterséges intelligenciával (MI) működő alkalmazást fejlesztő cég alapítója és vezérigazgatója Dr. Mohammed Hammoud a katari Carnegie Mellon Egyetem (CMU-Q) informatika professzora. A Pittsburghi Egyetemen PhD-t szerző Hammoud fejéből pattant ki az öndiagnosztikai algoritmust tartalmazó alkalmazás ötlete, ami először Katart hódította meg, most pedig már a világ 175 országában érhető el, eddig több mint 1 millióan töltötték le, és mintegy 150 ezer havi aktív felhasználóval rendelkezik.

Az Avey alkalmazás négy fő funkcióval rendelkezik: check (ellenőrzés), connect (összekapcsolás), cure (gyógyítás) és a commune (közösség).

A Check funkció segítségével a felhasználók interaktív kérdésekből álló öndiagnosztikai vizsgálaton vehetnek részt az Avey MI alapú orvosi algoritmusa segítségével. Ezt követően az alkalmazás pontos diagnózist és ajánlásokat ad a felhasználóknak a következő lépésekre vonatkozóan. Amennyiben szükséges, és a tünetek indokolják, a Connect nevű funkcióval a beteg időpontot foglalhat egy orvoshoz vagy virtuális konzultációt kérhet. Az alkalmazás jelenleg mintegy 1700 orvossal és 29 kórházzal, valamint más egészségügyi intézményekkel van összekötve. Az Avey Cure, vagyis "gyógyítás" funkciója

lehetővé teszi, hogy az orvosok az MI által felállított diagnózis alapján digitálisan írjanak fel gyógyszereket, anélkül, hogy a betegeknek személyesen a rendelőbe kellene menni,

az orvosságot pedig akár házhoz is szállíttathatják.

Az öndiagnosztikai algoritmus több mint 450 betegséget ismer fel az összes fontosabb testtájékon. Az Avey által kiadott diagnózisok megbízhatóságára és pontosságára jellemző, hogy az alkalmazás nemrégiben egy átfogó tudományos tanulmányban - amely online elérhető az egészségtudományi kéziratokat kiadó medRxiv oldalon, amelyet a British Medical Journal Open (BMJ) című szakfolyóirat felügyel - 93 százalékos, világelső diagnosztikai pontosságot ért el. A BMJ egy olyan lektorált, nyílt hozzáférésű orvosi folyóirat, amely minden tudományág és terápiás terület orvosi kutatásait publikálja.

Az alkalmazás atyja, Hammoud azt mondta, a tervei között szerepel, hogy az elkövetkező években az Avey 'hallgatni', 'beszélni' és 'érezni' fog. Ez jelentősen átalakítja majd a felhasználói élményt, és az alkalmazás egy szövegalapú rendszerből egy beszélgetésalapú, érzelmekben és empátiában gazdag platformmá válik. Az emberek valóban úgy fogják érezni, hogy nem egy algoritmussal, hanem egy emberrel beszélgetnek, egy olyan emberrel, aki rendkívül gondoskodó és kivételesen pontos a diagnózis és a prognózis tekintetében.

Hammoud szerint a végső cél az, hogyha a beteg azt mondja: "Hé, Avey, nem érzem jól magam", és Avey azt válaszolja: "Ó, sajnálattal hallom.". "Meg tudod mondani, mi a baj?" Avey pedig folytatja a beszélgetést a felhasználóval, a törődés és a vigasztalás érzését nyújtva neki, és amint a lehetséges, ismerteti a diagnózist, de továbbra is támogatja a beteget azzal, hogy információkat és tanácsokat ad az esetével kapcsolatban, összeköti a megfelelő orvosokkal, és a lehető leggyorsabban kiszállítja a szükséges gyógyszereket.
Ami a Google az információ, az Amazon az e-kereskedelem, a Microsoft a produktivitás, az Apple pedig az elegáns és intelligens technológia területén, az lesz az Avey az egészségügy számára. Ez csak idő kérdése, hangsúlyozta Hammoud.

(Borítókép: Avey)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.