A Microsoft átváltott a 32 órás munkahétre - a produktivitás 40 százalékkal megugrott

2020 / 02 / 22 / Justin Viktor
A Microsoft átváltott a 32 órás munkahétre - a produktivitás 40 százalékkal megugrott
Az emberek kreatívabbak és termelékenyebbek, ha kevesebbet dolgoznak, a Microsoft és más cégek pedig megértették ezt.

Kísérleti szabi

Kísérletként a Microsoft Japán leányvállalata tavaly augusztusban minden pénteken bezárta irodáit, és megállapította, hogy alkalmazottai 40% -kal termelékenyebbek, mint az előző augusztusban voltak. 

A 3 napos hétvégén biztosított extra pihenés és kikapcsolódás nyilvánvalóan kreatívabbá, és termelékenyebbé tette a dolgozókat a vállalat számára. A kísérlet célja a „kiégés” enyhítése és a „munka-magánélet egyensúlyának” javítása volt. A többletnap nemcsak az alkalmazottakat tette eredményesebbé, hanem közel 25 százalékot megtakarított a társaság havi elektromosság- számláján.

Máshol is bevált

A Microsoft nem az első olyan vállalat, amely kipróbálta a 4 napos munkaidőt. A Perpetual Guardian nevű új-zélandi vagyonkezelő társaság 2018-ban került a lapok címoldalára, amikor egy kísérlet során négy napos munkáért fizettek az embereknek rendszeres fizetést, és ennek eredményeképp 20 százalékos termelékenységnövekedést jelentettek be. Tavaly októberben a társaság állandósította a gyakorlatot

A munkahelyi elemző és szerző, Dan Schawbel az ütemterv rugalmasságát és a rövidebb munkahét két első helyen álló stratégiákként kezeli az úgynevezett „folyamatos kiégési válság” megoldására, az Egyesült Államokban.

Szociális Európa

"A fiatalabb emberek valójában még az egészségügyi ellátás fedezése helyett is a rugalmas munkaidőt választják" - mondta Dan Schawbel az NPR-nek. Európa ad otthont a világ legerősebb munka- és magánélet egyensúlyáról szóló törvényeknek. Például, a rövidebb munkaidő mellett, Franciaország védi a munkavállalók azon jogát, hogy leváljanak a munkájukról, korlátozva a munkaidő utáni e-maileket és más hivatalos kommunikációt.

(Forrás: ReturnToNow Képek: Pikrepo)


Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Rubik Ernő, Krausz Ferenc és Kiss László is tartott előadást a versenyen, ahol a résztvevőknek bonyolult fizikai problémákra kell megoldást találniuk.
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A holland Radboud Egyetem kutatóinak nem mindennapi áttörést sikerült elérniük a vizuális ingerek dekódolásában, ami akár a vakság kezelésében is egészen új lehetőségeket nyithat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.