A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat

2023 / 12 / 09 / Bobák Zsófia
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft jövőre nagy újításokat tervez - jön a ChatGPT 4 Turbo és a DALL-E 3 friss változata a keresések során és a virtuális asszisztensük funkciói is bővülnek.

A Microsoft, sok más céghez hasonlóan, a mindig rendelkezésre álló chatbotokban látja a felhasználói élmény növelésének fő irányát és az idei év tavaszán be is mutatta a Microsoft 365 szolgáltatásokba integrált Copilot (Másodpilóta) szolgáltatását. A Copilot egy virtuális asszisztens, amitől ugyanúgy lehet kérdezni és egyszerűbb feladatok elvégzését kérni, mint egy hús-vér asszisztenstől, fő célja pedig, hogy állandó segítséget nyújtson a komplex teendők leegyszerűsítése és gyorsítása révén. A segéd a Microsoft leírása szerint azokat a tennivalókat vállalja át az emberektől, amelyek különösebb kreativitást nem igényelnek, de az elvégzendő feladatok szempontjából kulcsfontosságúak és az általa megkezdett munkákra építve sokkal hatékonyabban teljesíthetünk egy-egy projektet.

A Copilot "hajtóművét" mesterséges intelligencia algoritmusok adják és két, igen népszerű programon alapul: a ChatGPT 4-et és a DALL-E-t is felhasználják a működtetésére. A ChatGPT 4-et a Microsoft már a nyilvános megjelenése előtt beépítette az Edge böngészőbe és a Bing keresőbe is, a Copilotban pedig az akadálytalan kommunikációt segítik vele. A DALL-E text-to-image képgenerátorral értelemszerűen a képek készítésére teszik alkalmassá a Copilotot, amit például egy prezentáció összeállításához lehet kihasználni. A virtuális asszisztens funkciói közé tartozik sok olyan program kezelése, amelyeket a mindennapos munka során gyakran használ az ember:

  • a Wordben megírja helyettünk az első vázlatot, amelyre később építhetünk és amelyet bővíthetünk
  • a PowerPointban a tárhelyeinken fellelhető dokumentumok felhasználásával egyetlen, rövid leírásnak megfelelően prezentációt készít
  • az Excelben másodpercek alatt különféle vizuálizációkon jeleníti meg az adatokat
  • az Outlookban szortírozza a leveleinket
  • a Teams-ben elősegíti a produktív megbeszélések akadálytalan működését
  • és a Power Platformon megoldja, hogy pillanatok alatt chatbotokat hozhassunk létre és más módon is meggyorsítja az alkalmazások építésének folyamatát

A Copilot részét alkotó M365 Chat hozzáférést kaphat a személyes adatainkba is, betekintést nyerhet az e-mailek tartalmába, az online értekezletekbe, a csevegéseinkbe, a dokumentumokba, hogy ezáltal is naprakészebb és hatékonyabb segítséget tudjon biztosítani.

A Microsoft 2024-re a virtuális segédek képességeinek bővítését ígéri és ízelítőt nyújtott abból, hogy mi is vár majd a felhasználókra a következő év során. Két fontos újítást jelenthet, hogy a ChatGPT 4-nek és a DALL-E-nak is a legújabb verzióit fogják alkamazni a Copilotban, vagyis a ChatGPT 4 Turbo és a DALL-E 3 friss modellje dolgozik majd a háttérben a chatbottal folytatott beszélgetések alatt. A ChatGPT 4 Turbót novemberben mutatta be az OpenAI - a chatbot 2023 áprilisáig rendelkezik naprakész információkkal és a korábbi modelleknél jobban teljesít olyan feladatokban, amelyek utasítások precíz végrehajtását igénylik. A DALL-E 3 új verziója még minőségibb képeket állít elő és még pontosabban tudja követni a leírásokat. A ChatGPT 4 a Bing képkeresőjével is együttműködik és lehetővé teszi, hogy a keresések során sokkal jobb találatokat adjon a felhasználók számára.

A Bing kereső szintén a ChatGPT-hez kapcsolódó fejlesztése lesz a Deep Search, ami a keresés új módját hozza a programba, kibővíti a keresési leírások körét és relevánsabb eredményeket nyújt. A Deep Search a Bing Blog leírása szerint nem a meglévő Bing kereső helyettesítésére szolgál, hanem annak bővítésére és finomítására, ami által a kereső kielégítőbb válaszokat kínál majd használat közben. Az újítás lényege, hogy a keresőbe beírt néhány szóból kiindulva a ChatGPT 4 hosszú és részletes leírásokat generál, ami egészen aprólékosan követi a felhasználó valódi szándékait a kereséssel kapcsolatban, így kevesebb időt kell tölteni a keresés közben kapott válaszok szűrésével és nagyobb eséllyel kapjuk meg elsőre a szükséges információkat. A Deep Search az eddigieknél több online oldalról válogat az adatgyűjtése során és ezeket az oldalakat osztályozza az alapján, hogy az ott található információk mennyire tartoznak a tárgyhoz. Azt a Microsoft is elismeri, hogy az ilyen módon kivitelezett keresés hosszabb időt vesz igénybe és lassítja a folyamatokat, de a cég szerint a várakozás megéri majd a felhasználóknak.

A Microsoft elmondása alapján a Copilot a 2023-as év egyik nagy sikere volt a cég számára, ami által a mesterséges intelligencia erejét a hétköznapokban is ki tudták aknázni az emberek. A virtuális asszisztenst bármilyen eszközről (okostelefon, laptop, PC) bárki használhatja a Microsoft fiókba való bejelentkezés után a Microsoft Edge vagy Chrome böngészőben.

(Fotó: Microsoft, NatalyaBurova/Getty Images)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Évekig tartotta magát ez a tévhit, talán arra is van magyarázat, hogy miért.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.