A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat

2023 / 12 / 09 / Bobák Zsófia
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft jövőre nagy újításokat tervez - jön a ChatGPT 4 Turbo és a DALL-E 3 friss változata a keresések során és a virtuális asszisztensük funkciói is bővülnek.

A Microsoft, sok más céghez hasonlóan, a mindig rendelkezésre álló chatbotokban látja a felhasználói élmény növelésének fő irányát és az idei év tavaszán be is mutatta a Microsoft 365 szolgáltatásokba integrált Copilot (Másodpilóta) szolgáltatását. A Copilot egy virtuális asszisztens, amitől ugyanúgy lehet kérdezni és egyszerűbb feladatok elvégzését kérni, mint egy hús-vér asszisztenstől, fő célja pedig, hogy állandó segítséget nyújtson a komplex teendők leegyszerűsítése és gyorsítása révén. A segéd a Microsoft leírása szerint azokat a tennivalókat vállalja át az emberektől, amelyek különösebb kreativitást nem igényelnek, de az elvégzendő feladatok szempontjából kulcsfontosságúak és az általa megkezdett munkákra építve sokkal hatékonyabban teljesíthetünk egy-egy projektet.

A Copilot "hajtóművét" mesterséges intelligencia algoritmusok adják és két, igen népszerű programon alapul: a ChatGPT 4-et és a DALL-E-t is felhasználják a működtetésére. A ChatGPT 4-et a Microsoft már a nyilvános megjelenése előtt beépítette az Edge böngészőbe és a Bing keresőbe is, a Copilotban pedig az akadálytalan kommunikációt segítik vele. A DALL-E text-to-image képgenerátorral értelemszerűen a képek készítésére teszik alkalmassá a Copilotot, amit például egy prezentáció összeállításához lehet kihasználni. A virtuális asszisztens funkciói közé tartozik sok olyan program kezelése, amelyeket a mindennapos munka során gyakran használ az ember:

  • a Wordben megírja helyettünk az első vázlatot, amelyre később építhetünk és amelyet bővíthetünk
  • a PowerPointban a tárhelyeinken fellelhető dokumentumok felhasználásával egyetlen, rövid leírásnak megfelelően prezentációt készít
  • az Excelben másodpercek alatt különféle vizuálizációkon jeleníti meg az adatokat
  • az Outlookban szortírozza a leveleinket
  • a Teams-ben elősegíti a produktív megbeszélések akadálytalan működését
  • és a Power Platformon megoldja, hogy pillanatok alatt chatbotokat hozhassunk létre és más módon is meggyorsítja az alkalmazások építésének folyamatát

A Copilot részét alkotó M365 Chat hozzáférést kaphat a személyes adatainkba is, betekintést nyerhet az e-mailek tartalmába, az online értekezletekbe, a csevegéseinkbe, a dokumentumokba, hogy ezáltal is naprakészebb és hatékonyabb segítséget tudjon biztosítani.

A Microsoft 2024-re a virtuális segédek képességeinek bővítését ígéri és ízelítőt nyújtott abból, hogy mi is vár majd a felhasználókra a következő év során. Két fontos újítást jelenthet, hogy a ChatGPT 4-nek és a DALL-E-nak is a legújabb verzióit fogják alkamazni a Copilotban, vagyis a ChatGPT 4 Turbo és a DALL-E 3 friss modellje dolgozik majd a háttérben a chatbottal folytatott beszélgetések alatt. A ChatGPT 4 Turbót novemberben mutatta be az OpenAI - a chatbot 2023 áprilisáig rendelkezik naprakész információkkal és a korábbi modelleknél jobban teljesít olyan feladatokban, amelyek utasítások precíz végrehajtását igénylik. A DALL-E 3 új verziója még minőségibb képeket állít elő és még pontosabban tudja követni a leírásokat. A ChatGPT 4 a Bing képkeresőjével is együttműködik és lehetővé teszi, hogy a keresések során sokkal jobb találatokat adjon a felhasználók számára.

A Bing kereső szintén a ChatGPT-hez kapcsolódó fejlesztése lesz a Deep Search, ami a keresés új módját hozza a programba, kibővíti a keresési leírások körét és relevánsabb eredményeket nyújt. A Deep Search a Bing Blog leírása szerint nem a meglévő Bing kereső helyettesítésére szolgál, hanem annak bővítésére és finomítására, ami által a kereső kielégítőbb válaszokat kínál majd használat közben. Az újítás lényege, hogy a keresőbe beírt néhány szóból kiindulva a ChatGPT 4 hosszú és részletes leírásokat generál, ami egészen aprólékosan követi a felhasználó valódi szándékait a kereséssel kapcsolatban, így kevesebb időt kell tölteni a keresés közben kapott válaszok szűrésével és nagyobb eséllyel kapjuk meg elsőre a szükséges információkat. A Deep Search az eddigieknél több online oldalról válogat az adatgyűjtése során és ezeket az oldalakat osztályozza az alapján, hogy az ott található információk mennyire tartoznak a tárgyhoz. Azt a Microsoft is elismeri, hogy az ilyen módon kivitelezett keresés hosszabb időt vesz igénybe és lassítja a folyamatokat, de a cég szerint a várakozás megéri majd a felhasználóknak.

A Microsoft elmondása alapján a Copilot a 2023-as év egyik nagy sikere volt a cég számára, ami által a mesterséges intelligencia erejét a hétköznapokban is ki tudták aknázni az emberek. A virtuális asszisztenst bármilyen eszközről (okostelefon, laptop, PC) bárki használhatja a Microsoft fiókba való bejelentkezés után a Microsoft Edge vagy Chrome böngészőben.

(Fotó: Microsoft, NatalyaBurova/Getty Images)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
A Renault az automatizálás mellett döntött és kétszáz robotot dolgoztat új központjában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.