Mostantól sokkal könnyebben kezelhető a Microsoft 365 - megérkezett a Copilot

2023 / 03 / 20 / Bobák Zsófia
Mostantól sokkal könnyebben kezelhető a Microsoft 365 - megérkezett a Copilot
A legújabb nyelvi modellre, a GPT-4-re épül a Microsoft által frissen megjelentetett szolgáltatás, aminek köszönhetően a munka unalmas részleteit elfelejthetjük.

A Microsoft március 16-án mutatta be a Copilot (Másodpilóta) rendszerét, ami egy, a Microsoft 365 szolgáltatások kezelését elősegítő, mesterséges intelligencia algoritmusokra épülő funkció és a cég ígérete szerint nagyban megkönnyíti a szerkesztési és más munkafolyamatokat.

A Copilot alapját az egyik legújabb nyelvi modell, a GPT-4 adja, amit az OpenAI még csak pár napja tett széles körben is elérhetővé, a Microsoft azonban már korábban is dolgozott vele: ezt a programot építették az Edge böngészőbe és a Bing keresőbe is a hatékonyság növelése érdekében. A GPT-4, a tapasztalatok szerint, sokat fejlődött elődeihez képest és az általa adott válaszok pontossága, egy-egy szöveg összefoglalására való képessége és a hibafelismerése is javult, ami a rá épülő chatbotokkal folytatott kommunikációt sok tekintetben támogatja.

A Copilot is egyfajta virtuális asszisztensként működik, ami folyamatos interakcióban áll a felhasználóval és elvégez helyette minden olyan feladatot, ami szükséges, de kevésbé kreatív, inkább időrabló tevékenységnek tűnik. A funkciót kétféle módon integrálták a programokba: egyfelől a Microsoft 365 szolgáltatások alapvető részét képezi, másrészt ez működteti a Business Chatet, ami egyszerű utasítások alapján képes komplex segítséget nyújtani a sokféle információ kombinálását igénylő tevékenységek során. A Microsoft leírása szerint a Copilot

  • a Wordben megírja helyettünk az első vázlatot, amelyre később építhetünk és amelyet bővíthetünk
  • a PowerPointban a tárhelyeinken fellelhető dokumentumok felhasználásával egyetlen, rövid leírásnak megfelelően prezentációt készít
  • az Excelben másodpercek alatt különféle vizuálizációkon jeleníti meg az adatokat
  • az Outlookban szortírozza a leveleinket
  • a Teams-ben elősegíti a produktív megbeszélések akadálytalan működését
  • és a Power Platformon megoldja, hogy pillanatok alatt chatbotokat hozhassunk létre és más módon is meggyorsítja az alkalmazások építésének folyamatát

Mivel az alkalmazás alapvetően hozzátartozik minden Microsoft szolgáltatáshoz, ezért a cég kiemelten kezeli a megbízhatóság és adatvédelem kérdését és a bemutatásban hangsúlyozzák, hogy a felhasználók számára nem jelent változást az asszisztens megjelenése, vagyis a nyelvi modellt nem az ő adataikon tanítják be és csak azokhoz az információkhoz, dokumentumokhoz fér hozzá és használja, amelyeket már korábban is megosztottak, valamint ugyanolyan technológiával védik az ügyfeleik adatait, mint eddig.

A Copilot ugyan sok mindenre képes, a Word dokumentumok írása közben például akár különféle stílusokat is beállíthatunk a szöveg megfogalmazásának pontossága érdekében, választhatunk többek között a professzionális és közvetlen hangnem közül, a PowerPointban a prezentációkhoz személyes jegyzeteket ad vagy éppen a Teams-ben gyorsan összefoglalja nekünk, hogy miről maradtunk le egy online meeting során, ha késve érkeztünk, de azért tökéletességet ne várjunk tőle.

A Microsoft a bemutatón nem rejtette véka alá, hogy a Copilot időnként hibázik is

és, mint ahogy azt a nyelvi modellekre épülő szolgáltatások néha bizonyítják, nem feltétlenül azt az eredményt generálja, amelyet elvártunk volna tőle, de ez még nem jelenti azt, hogy haszontalan lenne. Az okos asszisztens funkció mindenképpen gyorsítja a munka kevésbé kreatív szakaszainak intézését, azok számára pedig, akik nem igazán jártasak a szövegszerkesztési és prezentációkészítési munkák rejtelmeiben, még hasznosabb segítőtárs lehet.

(Fotó: Microsoft)

Félelmetes személyiségeket talált ki magának a Microsoft chatbotja A Bing keresőbe beépített mesterséges intelligencia még csak egy szűk kör számára elérhető, de egyelőre úgy tűnik, hogy a Microsoft kicsit elsiette a bevezetését.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.