A Microsoft felcsapott zeneszerzőnek, és milyen jól tette

2020 / 01 / 31 / Perei Dóra
A Microsoft felcsapott zeneszerzőnek, és milyen jól tette
Helyszínünk a manhattani Sister City hotel teteje, ahol egész nap kellemes dallamok töltik be a teret. Nem is akárhogyan, merthogy a dallamok az égbolt alakulása szerint változnak. Magyarán mást hallunk hóesésben, eső előtt, vagy éppen madárvonuláskor. De hogyan lehetséges mindez?

Az úgynevezett Kórsafn projekt, ami izlandiul "kórus archívumot" jelent, és Björk tizenhét éve féltve őrzött zeneválogatására épül. Az izlandi énekesnő legismertebb dalszerzeményéit újraénekeltette egy kórussal, majd továbbadta a Microsoft fejlesztőinek, akik mesterséges intelligencia bevonásával létrehoztak egy végtelenített szimfóniát. – írja a DesignBoom.

A Sister City hotel 2019 tavaszán nyitotta meg kapuit, nyitás után nem sokkal pedig Björk be is jelentkezett, és turnéja keretében -az izlandi Hamrahlid kórussal együtt- csaknem egy teljes hónapon át élvezte a vendéglátóhely vendégszeretetét. A szálloda vezetőségének nagyon megtetszettek a koncerteremből kiszűrődő dallamok, ezért felvetették Björk-nek, mit szólna, ha a jövőben naphosszat az ő zenéje töltené meg a helyiségeket. Amaz rábólintott, hamarosan pedig a Microsoft is beszállt a közös munkába.

A kórusra írt szerzeményeinek dallamai mögé mesterséges intelligenciát telepítettek, amely összeköttetésben áll az épület tetején elhelyezett időjárás-figyelő kamerával, és az időjárás változásának megfelelően változtatja a zenei aláfestést.

Azaz mást hallhatunk napkeltekor és napnyugtakor, vagy ha mondjuk a szálloda felett elhalad egy repülőgép vagy egy madárraj. Az eredmény ezáltal egy állandóan változó, végtelenített, kórushangra épülő zenefolyam – olvasható a cég közleményében.

Mindeközben a Microsoft egy másfajta eszköz kifejlesztésén is munkálkodik, hogy a későbbiekben MI segítségével még pontosabban megkülönböztesse a csapadékot jelző viharfelhőket a bárányfelhőktől, továbbá minden, az égbolton felbukkanó jelenséget beazonosítson napszaktól és évszaktól függetlenül. Ha New York-ba nincs is lehetőségünk elutazni, a Sister City weboldalán akár most rögtön belehallgathatunk a kompozícióba.

(Fotó: Pixabay)

 


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.