A Microsoft Minecraft-térképet csinált fenntarthatósági jelentéséből

2021 / 01 / 30 / Justin Viktor
A Microsoft Minecraft-térképet csinált fenntarthatósági jelentéséből
Miután a Microsoft közzétette az éves fenntarthatósági jelentését, gondoltak egyet, és úgy döntöttek, hogy egy kicsit feldobják a minden bizonnyal önmagában is rendkívül érdekes és olvasmányos dokumentumot. Ehhez a Minecraft fejlesztője, a Mojang jelentkezett partnernek.

Fenntartható város

Együttesen a „Fenntartható városnak” elnevezett új ingyenesen letölthető Minecraft térkép képében sikerült interaktívvá tenni a jelentést.

Az interaktív térképet a Minecraft piacterén, hozzáadták a játék oktatási verziójához is (Minecraft: Education Edition).

A térkép hat beépített tanórát is tartalmaz, melyek a Mojang szerint „úgy vannak kialakítva, hogy a tanulókban a bolygó irányításának érzetét keltsék”. Az órák olyan témákat tárgyalnak, mint a fenntartható élelmiszer-termelés, a kifolyó vízgazdálkodás és a vizek kezelése, valamint a felelős erdőgazdálkodás. Az egyik tananyag modul során a játékosok feladata az, hogy felfedezzenek egy teljes egészében fenntartható anyagokból épített otthont, egy másik pedig arra vállalkozik, hogy egy hulladéklerakóban tartott séta során megtanítsa, hogy mi történik a nem újrafeldolgozható anyagokkal.

A Minecraft oktatási verziója 2016 óta létezik, de az utóbbi időszakban különösen népszerűvé vált a távoktatás térhódítása miatt. A Microsoft szerint jelenleg több mint 35 millió hallgató és oktató rendelkezik engedéllyel a platform használatára.

A Microsoft átváltott a 32 órás munkahétre - a produktivitás 40 százalékkal megugrott Az emberek kreatívabbak és termelékenyebbek, ha kevesebbet dolgoznak, a Microsoft és más cégek pedig megértették ezt.

Egy év, számos vállalás

Egy évvel azután, hogy ígéretet tett arra, hogy néhány évtizeden belül megszünteti összes történelmi és jövőbeli, a bolygót fűtő kibocsátását, a Microsoft jelentése szerint már 6 százalékkal csökkentették a szén-dioxid-kibocsátást. Ez növekvő változás, mely összhangban áll azzal, amire globálisan is szükség van az éghajlati válság kezeléséhez, mindazonáltal rengeteg munka maradt még a Microsoft számára.

A vállalat tavaly januárban vállalta, hogy 2030-ig széndioxid-negatívvá válik, ami azt jelenti, hogy a kitűzött határidőig több szén-dioxidot kell megkössenek, mint amennyit kibocsátanak. A vállalások nem csak a jövőbeni kibocsátásokra irányultak.

A vállalat azt is vállalta, hogy 2050-re megköti az összes olyan kibocsátott szén-dioxid egyenértékét, melyet 1975-es alapítása óta felszabadított. Az ígéretek úgy hangzottak el, hogy a megvalósítás technológiája kereskedelmi léptékben még nem létezik.

Amikor a vállalatok szén-dioxid-semlegességi célokat tűznek ki vagy szén-negatívvá válnának mint a Microsoft esetében, a vállalat nem azt állítja, hogy teljesen leállítja az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ilyenkor úgy küzdenek az üvegházhatású gázok kibocsátása ellen, hogy más vállalatoknak és nonprofit szervezeteknek fizetnek a szén-dioxid megkötéséért és tárolásáért. A vállalati fenntarthatósági ígéreteknél általában nem világos, hogy a társaság mennyivel készül csökkenteni szén-dioxid-kibocsátását, és mennyi szennyeződést bocsát ki a továbbiakban is, amiért majd fizet másoknak, hogy eltávolítsák a légkörből.

Az oxfordi tudósok repülőgép üzemanyaggá alakítják a szén-dioxidot A tiszta energia iránti törekvés fontos lépése lehet az Oxfordi Egyetem tudóscsoportjának felfedezése, melynek során a repülőgépek sugárhajtóművének meghajtására szolgáló üzemanyagot állítottak elő szén-dioxidból.

A céldátum: 2030

A Microsoft esetében világos, hogy a vállalat tervei szerint 2030-ig több mint a felével csökkentik a kibocsátást. Ez egyben azt is jelenti, hogy a jövőben az említett szén-dioxid-eltávolító rendszerekre kívánnak támaszkodni az összes kibocsátás majdnem felének kezelése során. A 2020 költségvetési évben a Microsoft 11 millió 164 ezer tonna szén-dioxid egyenértéket jelentett.

A szén-dioxid-eltávolítási ígéret tavaly januári vállalása óta a vállalat azt állítja, hogy 1,3 millió metrikus tonna CO2 megkötésére irányuló szerződést vásárolt, ami meghaladja a teljes kibocsátott mennyiség 11 százalékát.

A vállalatok általában vagy újraerdősítési projekteket vagy az üvegházhatást okozó gázokat a levegőből kivonó technológiák finanszírozásával távolíthatják el a szén-dioxidot a légkörből. A Microsoft eddig leginkább az erdőkre támaszkodott a széndioxid-kibocsátás felszívásában és tárolásában. A vállalat által az atmoszférából eltávolított szén kevesebb, mint 1 százaléka származott a feltörekvő, közvetlen légtisztító technológiákból.

"Ma nincs a világon valódi szén-dioxid-kivonási ökoszisztéma, ezért példátlan léptékű és időzítésű új piacot kell építeni, szinte a semmiből"

- írta Brad Smith, a Microsoft elnöke blogbejegyzésében. A Microsoft tavaly egymilliárd dollárral alapította meg a Klíma Innovációs Alapot, hogy felgyorsítsa ezen „ökoszisztéma” növekedését, de még ennél is sokkal többre lesz szükség ahhoz, hogy a szén-dioxid-eltávolítás sikeres stratégiává váljon.

Megvan a szén-dioxid átalakításának Szent Grálja Újabb egyetemi összefogásnak köszönhető jelentős siker, hogy a kutatók feltárták a szén-dioxid-konverzió mögött rejlő mechanizmust. Az alapvetően káros molekulából így hasznos anyagokat gyárthatunk.

Azok a vállalatok, melyek csak az erdőkre támaszkodnak a szén-dioxid-lábnyomuk törléséhez, bizonytalan talajra építkeznek. Bár a stratégiát mostanában a szén-dioxid-eltávolítás átfogó gyűjtőfogalma alatt emlegetik, a múltban jellemzően szén-ellensúlyozásként írták le. Ezek az ellensúlyozások azért kaptak negatív felhangot, mert vizsgálatok kimutatták, hogy valójában nem sikerült véglegesen csapdába ejteniük a szén-dioxidot. A vállalatok azt állíthatják, hogy felszámolják az éghajlatra gyakorolt ​​hatásukat, bár a valóságban ez nem történt meg.

(Forrás: TheVerge Kép: Microsoft)

Ez is érdekelhet:

Hamburgban hamarosan szél és a Nap termel majd 100MW-ot egy volt széntüzelésű erőműben A szóban forgó klímaegyensúly-borogató létesítmény a moorburgi széntüzelésű erőmű, a cél pedig az, hogy az átalakítás után, befejezve a légkör széndioxiddal történő dúsítását, szél- és napenergiából hidrogént állítson elő helyi felhasználásra.

A szénküszöb átlépése tömeges kihaláshoz vezethet Az MIT egyetem tanulmánya szerint a szén-dioxid-kibocsátás pusztító következményekkel járó válaszreakciót válthat ki a földi életet működtető szénciklusban. Konkrétan minden eddiginél nagyobb fajpusztulás, kihalás jöhet, és az eddigi öt hasonló esemény sem volt aprónak mondható.

12 éves csúcson a Föld tüdejének pusztítása Bolsonaro Brazíliájában Az Amazonas esőerdeinek pusztítása 2008 óta nem volt olyan intenzív, mint idén, a szakértők szerint főképp Jair Bolsonaro elnökségének köszönhetően.


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.