A Microsoft Minecraft-térképet csinált fenntarthatósági jelentéséből

2021 / 01 / 30 / Justin Viktor
A Microsoft Minecraft-térképet csinált fenntarthatósági jelentéséből
Miután a Microsoft közzétette az éves fenntarthatósági jelentését, gondoltak egyet, és úgy döntöttek, hogy egy kicsit feldobják a minden bizonnyal önmagában is rendkívül érdekes és olvasmányos dokumentumot. Ehhez a Minecraft fejlesztője, a Mojang jelentkezett partnernek.

Fenntartható város

Együttesen a „Fenntartható városnak” elnevezett új ingyenesen letölthető Minecraft térkép képében sikerült interaktívvá tenni a jelentést.

Az interaktív térképet a Minecraft piacterén, hozzáadták a játék oktatási verziójához is (Minecraft: Education Edition).

A térkép hat beépített tanórát is tartalmaz, melyek a Mojang szerint „úgy vannak kialakítva, hogy a tanulókban a bolygó irányításának érzetét keltsék”. Az órák olyan témákat tárgyalnak, mint a fenntartható élelmiszer-termelés, a kifolyó vízgazdálkodás és a vizek kezelése, valamint a felelős erdőgazdálkodás. Az egyik tananyag modul során a játékosok feladata az, hogy felfedezzenek egy teljes egészében fenntartható anyagokból épített otthont, egy másik pedig arra vállalkozik, hogy egy hulladéklerakóban tartott séta során megtanítsa, hogy mi történik a nem újrafeldolgozható anyagokkal.

A Minecraft oktatási verziója 2016 óta létezik, de az utóbbi időszakban különösen népszerűvé vált a távoktatás térhódítása miatt. A Microsoft szerint jelenleg több mint 35 millió hallgató és oktató rendelkezik engedéllyel a platform használatára.

A Microsoft átváltott a 32 órás munkahétre - a produktivitás 40 százalékkal megugrott Az emberek kreatívabbak és termelékenyebbek, ha kevesebbet dolgoznak, a Microsoft és más cégek pedig megértették ezt.

Egy év, számos vállalás

Egy évvel azután, hogy ígéretet tett arra, hogy néhány évtizeden belül megszünteti összes történelmi és jövőbeli, a bolygót fűtő kibocsátását, a Microsoft jelentése szerint már 6 százalékkal csökkentették a szén-dioxid-kibocsátást. Ez növekvő változás, mely összhangban áll azzal, amire globálisan is szükség van az éghajlati válság kezeléséhez, mindazonáltal rengeteg munka maradt még a Microsoft számára.

A vállalat tavaly januárban vállalta, hogy 2030-ig széndioxid-negatívvá válik, ami azt jelenti, hogy a kitűzött határidőig több szén-dioxidot kell megkössenek, mint amennyit kibocsátanak. A vállalások nem csak a jövőbeni kibocsátásokra irányultak.

A vállalat azt is vállalta, hogy 2050-re megköti az összes olyan kibocsátott szén-dioxid egyenértékét, melyet 1975-es alapítása óta felszabadított. Az ígéretek úgy hangzottak el, hogy a megvalósítás technológiája kereskedelmi léptékben még nem létezik.

Amikor a vállalatok szén-dioxid-semlegességi célokat tűznek ki vagy szén-negatívvá válnának mint a Microsoft esetében, a vállalat nem azt állítja, hogy teljesen leállítja az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ilyenkor úgy küzdenek az üvegházhatású gázok kibocsátása ellen, hogy más vállalatoknak és nonprofit szervezeteknek fizetnek a szén-dioxid megkötéséért és tárolásáért. A vállalati fenntarthatósági ígéreteknél általában nem világos, hogy a társaság mennyivel készül csökkenteni szén-dioxid-kibocsátását, és mennyi szennyeződést bocsát ki a továbbiakban is, amiért majd fizet másoknak, hogy eltávolítsák a légkörből.

Az oxfordi tudósok repülőgép üzemanyaggá alakítják a szén-dioxidot A tiszta energia iránti törekvés fontos lépése lehet az Oxfordi Egyetem tudóscsoportjának felfedezése, melynek során a repülőgépek sugárhajtóművének meghajtására szolgáló üzemanyagot állítottak elő szén-dioxidból.

A céldátum: 2030

A Microsoft esetében világos, hogy a vállalat tervei szerint 2030-ig több mint a felével csökkentik a kibocsátást. Ez egyben azt is jelenti, hogy a jövőben az említett szén-dioxid-eltávolító rendszerekre kívánnak támaszkodni az összes kibocsátás majdnem felének kezelése során. A 2020 költségvetési évben a Microsoft 11 millió 164 ezer tonna szén-dioxid egyenértéket jelentett.

A szén-dioxid-eltávolítási ígéret tavaly januári vállalása óta a vállalat azt állítja, hogy 1,3 millió metrikus tonna CO2 megkötésére irányuló szerződést vásárolt, ami meghaladja a teljes kibocsátott mennyiség 11 százalékát.

A vállalatok általában vagy újraerdősítési projekteket vagy az üvegházhatást okozó gázokat a levegőből kivonó technológiák finanszírozásával távolíthatják el a szén-dioxidot a légkörből. A Microsoft eddig leginkább az erdőkre támaszkodott a széndioxid-kibocsátás felszívásában és tárolásában. A vállalat által az atmoszférából eltávolított szén kevesebb, mint 1 százaléka származott a feltörekvő, közvetlen légtisztító technológiákból.

"Ma nincs a világon valódi szén-dioxid-kivonási ökoszisztéma, ezért példátlan léptékű és időzítésű új piacot kell építeni, szinte a semmiből"

- írta Brad Smith, a Microsoft elnöke blogbejegyzésében. A Microsoft tavaly egymilliárd dollárral alapította meg a Klíma Innovációs Alapot, hogy felgyorsítsa ezen „ökoszisztéma” növekedését, de még ennél is sokkal többre lesz szükség ahhoz, hogy a szén-dioxid-eltávolítás sikeres stratégiává váljon.

Megvan a szén-dioxid átalakításának Szent Grálja Újabb egyetemi összefogásnak köszönhető jelentős siker, hogy a kutatók feltárták a szén-dioxid-konverzió mögött rejlő mechanizmust. Az alapvetően káros molekulából így hasznos anyagokat gyárthatunk.

Azok a vállalatok, melyek csak az erdőkre támaszkodnak a szén-dioxid-lábnyomuk törléséhez, bizonytalan talajra építkeznek. Bár a stratégiát mostanában a szén-dioxid-eltávolítás átfogó gyűjtőfogalma alatt emlegetik, a múltban jellemzően szén-ellensúlyozásként írták le. Ezek az ellensúlyozások azért kaptak negatív felhangot, mert vizsgálatok kimutatták, hogy valójában nem sikerült véglegesen csapdába ejteniük a szén-dioxidot. A vállalatok azt állíthatják, hogy felszámolják az éghajlatra gyakorolt ​​hatásukat, bár a valóságban ez nem történt meg.

(Forrás: TheVerge Kép: Microsoft)

Ez is érdekelhet:

Hamburgban hamarosan szél és a Nap termel majd 100MW-ot egy volt széntüzelésű erőműben A szóban forgó klímaegyensúly-borogató létesítmény a moorburgi széntüzelésű erőmű, a cél pedig az, hogy az átalakítás után, befejezve a légkör széndioxiddal történő dúsítását, szél- és napenergiából hidrogént állítson elő helyi felhasználásra.

A szénküszöb átlépése tömeges kihaláshoz vezethet Az MIT egyetem tanulmánya szerint a szén-dioxid-kibocsátás pusztító következményekkel járó válaszreakciót válthat ki a földi életet működtető szénciklusban. Konkrétan minden eddiginél nagyobb fajpusztulás, kihalás jöhet, és az eddigi öt hasonló esemény sem volt aprónak mondható.

12 éves csúcson a Föld tüdejének pusztítása Bolsonaro Brazíliájában Az Amazonas esőerdeinek pusztítása 2008 óta nem volt olyan intenzív, mint idén, a szakértők szerint főképp Jair Bolsonaro elnökségének köszönhetően.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.