A Microsoft nukleáris energiával tervezi ellátni az adatközpontjait

2023 / 09 / 28 / Bodnár Barna
A Microsoft nukleáris energiával tervezi ellátni az adatközpontjait
A világ egyik legnagyobb technológiai vállalata úgy gondolja, hogy az újgenerációs, kis moduláris atomreaktorok képesek lennének hatékonyan ellátni adatközpontjait és a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez használt eszközöket. Legalábbis erre utal az egyik álláshirdetés, ami a vállalat karrieroldalán jelent meg hétfőn.

Principal Program Manager Nuclear Technology, vagyis a nukleáris technológiát irányító fő programmenedzser a neve annak a pozíciónak, amelyet a Microsoft hétfőn hirdetett meg a cég hivatalos álláslehetőségeket kínáló portálján, írja a The Verge.

Az atomenergia felhasználásának terve elsőre talán túlzónak tűnhet, azonban annyira talán mégsem meglepő, hogy a Microsoft a nukleáris energia területén tapogatózik. A cég gigantikus adatközpontjai már most is pokolian sok áramot használnak fel, ami veszélyt jelenthet a vállalat klímacéljaira nézve, hacsak nem talál tiszta energiaforrásokat. A mesterséges intelligencia fejlesztése szintén rendkívül energiaigényes, így még nagyobb kihívást jelent a vállalat számára.

Az új álláshirdetés alapján úgy tűnik, hogy a Microsoft a fejlett nukleáris reaktorokra teszi a voksát, ha a jövőbeni energiaellátásról van szó. Az álláshirdetés azt írja, hogy olyasvalakit keresnek, aki „a globális növekedés érdekében a nukleáris energia-infrastruktúra minden aspektusával kapcsolatos projekteket vezeti”.

A cég kifejezetten olyan embert keres, aki hatékony tervet tud kidolgozni a kis moduláris reaktorok (SMR) használatára.

Ez persze nem csak a Microsoftnak jutott eszébe, manapság sok szó esik ezekről az erőművekről, régebbi, jóval nagyobb elődeiktől eltérően ugyanis ezek a moduláris reaktorok állítólag könnyebben és olcsóbban megépíthetők. Összehasonlításképpen, az Egyesült Államokban épült legutóbbi nagy atomreaktor idén nyáron állt üzembe hét év késéssel, és mintegy 17 milliárd dollárral túllépve a projekt eredetileg tervezett költségvetését.

Jó hír lehet a Microsoft számára, hogy az Egyesült Államok Nukleáris Szabályozási Bizottsága januárban először hagyott jóvá olyan SMR-tervet, amely lehetővé teszi a közszolgáltatók számára, hogy új erőmű engedélykérelmezésekor ezt a konstrukciót válasszák. Ez pedig egy teljesen új fejezetet nyithat az atomenergia történelmében.

Ez persze nem azt jelenti, hogy egyszerű feladata lesz annak, aki végül elnyeri ezt a hirdetés szerint nagy tapasztalatot igénylő állást. Ahhoz ugyanis, hogy a Microsoft a kis moduláris atomreaktorokra támaszkodhasson az adatközpontok energiaellátásában, ahol a cég felhőszolgáltatása és a mesterséges intelligencia-rendszere is helyet kap, jelentős mennyiségű HALEU, vagyis magasan dúsított urán szükséges. Márpedig a világ legnagyobb HALEU beszállítója Oroszország, ezért az orosz-ukrán háború kirobbanása óta komoly törekvés van az Egyesült Államokban az urán belföldi ellátási láncának kiépítésére, amely ellen viszont az uránbányák és -gyárak közelében élő közösségek már most is tiltakoznak. További kérdés, hogy mit kezdenek majd a nukleáris hulladékkal, amelyből még az SMR is jelentős mennyiséget képes termelni, és amely tárolása még mindig nagy kihívást jelent az Egyesült Államok számára is.

A Microsoft egyelőre nem válaszolt a The Verge kérdéseire, amiket a magazin a cég atomenergiával kapcsolatos terveivel, és az ezzel járó kihívásokkal kapcsolatban tett fel.

(Borítókép: Getty Images/cybrain)


Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
A végeredmény az internetezőket is erősen megosztotta.
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.