A mikroelektronikai iparág forradalmi újítása lehet a világ leggyorsabb mikrobotja

2022 / 09 / 19 / Bobák Zsófia
A mikroelektronikai iparág forradalmi újítása lehet a világ leggyorsabb mikrobotja
Szabad szemmel követhetetlen tempóval rakja arrébb az apró objektumokat a mikrobot, ami a mikrocsipeszek következő generációját képviselheti.

A franciaországi FEMTO-ST Intézet kutatói által kifejlesztett MiGriBot (Millimeter Gripper Robot) feladata a mikroméretű tárgyak manipulációja, vagyis odébb helyezése, hogy ezzel kiváltsa és egyúttal felgyorsítsa a mikrocsipeszekkel végzett munkafolyamatokat. A robot rugalmas anyagból kialakított fogóival ragadja meg a tárgyakat, amelyek nagysága akár 40 mikrométeres is lehet, majd igény szerint áthelyezi őket máshova, mindezt villámgyorsan: egy másodperc alatt átlagban 10 műveletre képes, de a maximális sebessége eléri a 720 művelet/percet is. A mikrobot sebességét a hajlékony "ízületei" biztosítják, amelyek csökkentik a súrlódást, így a feladatokat nem csak gyorsan, hanem nagy precizitással, 1 mikrométer pontossággal tudja végrehajtani.

A MiGriBot ezzel a képességgel messze felülmúlja a hagyományos mikromanipulációra alkalmas eszközök sebességét,

ami a kutatók elmondása szerint csak másodpercenként egy művelet elvégzésére alkalmasak. A mikrobot a mikroelektronikai berendezések, például miniatűrizált áramkörök és más rendkívül kis méretű elektronikai komponensek gyártásában segíthet a jövőben. A robot különlegessége, hogy az előállítására használt technológia egyezik a már korábban, a klasszikus mikroelektronikai eljárások során használt módszerekkel, így a tömeggyártás szempontjából nincs akadálya az akár többezres nagyságrendekben való gyártásának.

A további kísérletek során a kutatók a mikrobot strapabíró képességének és élettartamának növelésén dolgoznak, valamint azt is vizsgálják, hogy az összeszerelési folyamatok felgyorsítása mellett mennyiben járulhat hozzá más módokon is a mikroelektronikai iparág működésének optimalizálásához, például az energiafogyasztás csökkentéséhez, ami kiemelt szerepet kaphat az egyre növekvő igényeket kiszolgáló gyártók stratégiájában.

"Az egy négyzetméteren percenként milliónyi műveletet végrehajtó mikrorobotok ezreinek alkalmazása jelentősen csökkentetné a gyártási folyamatok energiafelhasználását"

- mondta el Redwan Dahmouche, a kísérlet vezetője.

Az elektronikus fogyasztási cikkek folyamatosan megújuló kínálata és a felhasználók állandó igénye az okostelefonok és szórakoztató elektronikai termékek mindig legfrisebben megjelenő verziójának beszerzésére rengeteg pazarlással jár, beleértve a sokszor idő előtt kidobott készülékekben található ásványkincsek újrafelhasználásával kapcsolatos hiányosságokat, és a termékek előállításához szükséges nagyfokú energiafogyasztást is. A hatékonyabban dolgozó mikrobotok alkalmazása segítheti ez utóbbi területen az ipar megújulását, de csak akkor, ha a gyorsan elhasználódó robotok nem képviselnek újabb felgyülemlő hulladékot, vagyis sikerül elég robosztus szerkezettel ellátni őket.

(Fotó: Université de Franche-Comté)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.