A Milrem harci robotja egy észt hadgyakorlaton bizonyított

2021 / 05 / 22 / Felkai Ádám
A Milrem harci robotja egy észt hadgyakorlaton bizonyított
A Milrem Robotics cég két UGV-je is szerepet kapott az észt hadsereg áprilisi tankelhárító gyakorlatán.

Az UGV (unmanned ground vehicle) lényegében legénység nélküli, földi járművet jelent. A 2013-ban alapított Milrem Robotics pedig két ilyen járművet is kifejlesztett. Habár a cég a honlapján hangsúlyozza, hogy fejlesztéseik lényege az emberi élet védelme, valamint az unalmas tevékenységek gépi kiváltása annak érdekében, hogy mi az életet a maga teljességében élvezhessük, sőt az About Us szekcióban is békésen szántóvető gépekről került fel kép, azért csak összehoztak két távirányítású, robot platformot is harcászati célokra: a THeMIS-t és a Type-X-et. Ez utóbbi, a Type-X amolyan lánctalpas „drón-kísérő” a tankok mellé, és többféle löveggel, ágyúval is ellátható. Erről részletesebben is írtunk a lenti cikkünkben:

A robottankok már itt vannak, de önállóan még nem gyilkolhatnak Az észt Milrem Robotics a napokban mutatta be a Type X nevű harckocsiját, ami új szintet képvisel az ember nélküli fegyverek sorában.

Az észt hadgyakorlaton is látható THeMIS egy univerzálisabb, szélesebb funkcionális palettával bíró UGV. A THeMIS jelentősége az emberi csapatok számának csökkentése a harctéren, így kaphat támogató szerepet különböző logisztikai, felderítői feladatok formájában, de akár fegyverrel is el lehet látni. Ilyen eszközt egyébként 11 nemzet vásárolt eddig, köztük 7 NATO ország: az észtek mellett például Németország és az Egyesült Királyság, valamint az USA is.

A THeMIS erőssége hogy elég gyorsan konfigurálható bármely feladatra – hibrid (dízel és elektromos) meghajtása révén akár közel zéró zajkibocsájtás mellett is képes közlekedni, miközben a végsebessége 20 km/h és maximálisan akár 1200 kg szállítmánnyal is terhelhető.

Az áprilisi hadgyakorlaton két THeMIS UGV is részt vett. A gyakorlat keretében az ellenséges páncélosokat szimbolizáló fehér furgonok megsemmisítése volt a cél éles lőszerrel. Az egyik THeMIS egy Acecore, vezetékes drónt eresztett fel a magasba, mellyel felderítői tevékenységet végzett – a folyamatos megfigyelésre a drónnal kiegészített eszköz 24 órán keresztül is képes. A másik THeMIS-re ennél összetettebb feladat várt – a 7,62 mm-es géppuskával felszerelt UGV egyszerre biztosított fedezőtüzet, támogatta a csapatok visszavonulását, illetve szállította a tankelhárító eszközöket. Végül a (szimulált) sérültek szállítását is elvégezte. Mind a két eszközt távirányítóval működtették. Mari-Li Kapp hadnagy szerint ezek az UGV-k rengeteg előnnyel jártak a harctéren.

Jelentős technológiai hátrányból indulva, barkácseszközökkel kerekedtek felül a litván katonák az amerikaikon egy hadgyakorlaton Hiába volt kevesebb emberük és tankjuk, a litvánok eredményesen szálltak szembe az inváziós erőt játszó amerikaikkal szokatlan taktikájukkal.

Az látszik, hogy a balti országok hadgyakorlataiban – Oroszország közelsége miatt talán kevéssé meglepő mód – visszatérő elem a páncélozott inváziós seregek feltartóztatása. Legutóbb (fenti cikk) arról számoltunk be, hogy a litván hadsereg miként próbálja ezt a célt elérni akár mindenféle barkácseszköz felhasználásával.

További cikkek a témában:

Az ausztrál hadsereg 169041-es Centurion tankja a 20. század rettegett hadieszköze volt Ez a világ egyetlen tankja, ami túlélt egy atomrobbanást, majd további huszonhárom évig szolgálatot teljesített, miközben háborúba ment, és átvészelte a huszadik század második felének legnagyobb ütközeteit.

Ilyen lett volna a Chrysler atommeghajtású tankja Alig ért véget a második világháború, az Egyesült Államok már egy esetleges, a szovjetekkel vívott összecsapásra készült. A Chrysler prototípusa ennek jegyében, a nagy háború tanulságait szem előtt tartva épült – ha pedig valaha elkészül, csodafegyver lett volna.

Az amerikai zászlóalj, ami felfújható tankokkal ment a 2. világháborúba A "kísértethadsereg" létezését fél évszázadon keresztül titkolták az amerikaiak, pedig még fegyvereik sem voltak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.