A miniatűr házban bárhol a világon fenntartható módon élhetnek a lakók

2023 / 10 / 04 / Bobák Zsófia
A miniatűr házban bárhol a világon fenntartható módon élhetnek a lakók
Az Ecocapsule következő generációs változata fél méterrel hosszabb elődjénél, de ugyanolyan kompakt életteret biztosít.

A Tomáš Žáček által alapított szlovák cég gyártja azokat a lakóegységeket, amelyek miniatűr méretük ellenére jól használható életteret biztosítanak lakóik számára, amennyiben nincsenek nagy igényeik a helyiségek nagyságával kapcsolatban. Az Ecocapsule nevű miniatűr otthon mosogatóval és indukciós sütővel felszerelt konyhát, fürdőszobát és ágyat, valamint tárolókat is tartalmaz, így, annak ellenére, hogy valóban nagyon apró, mégis minden alapvető fontosságú tevékenység elvégzésére alkalmas, ami a hétköznapok során szükséges lehet.

A lakókocsiszerű kapszulát a 2021-es Brain Bar rendezvényén Budapesten is bemutatták, akkori beszámolónk szerint a mini-ház a működéshez szükséges energiát két különböző forrásból nyeri: részben a tetején elhelyezett, 880 watt összteljesítményű napelemekből, másrészt pedig a tetőből antennaként kinyúló, 750 wattos szélturbinából, az egység pedig egy 9,7 kWh-s akkumulátort is tartalmaz. A megújuló energiaforrásokra támaszkodó ellátás fenntartható életmódot tesz lehetővé a világ bármely pontján (ahol eleget süt a nap és fúj a szél), ezért az Ecocapsule-t többek között digitális nomádoknak is szánja a cég, akik kis időre ki szeretnének szakadni a stresszes városi környezetből.

A 6,3 négyzetméteres kapszulák első példányait az elmúlt években értékesítették és a vásárlói visszajelzések alapján a következő generációs változatot némileg módosították, így elődjéhez képest az Ecocapsule NextGen fél méterrel hosszabb lesz, bár magasság és szélesség tekintetében nem változik. Az új modell több tárolóhellyel rendelkezik és a szerkezetben alkalmazott műanyag mennyiségét is csökkentették a környezetbarátabb anyaghasznalat érdekében. A vízgyűjtő-, és szűrő rendszer, valamint az akkumulátor új helyet kapott, a ház pedig könnyebbé válik, ami megkönnyíti a szállítását. Az ablakok méretének növelésével és a letisztult bútorokkal a szűkös belső tér nyíltabb jelleget kap, de alapvetően a kis konyha, fürdőszoba és háló hármasa megmarad a kialakítást illetően.

Az Ecocapsule NextGen még csak a tervezési fázisban tart, de a cég tervei szerint 2024-ben elkezdődhet a gyártás és megkezdődhet a kapszulák forgalmazása.

(Fotó: Ecocapsule)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.