A miniatűr házban bárhol a világon fenntartható módon élhetnek a lakók

2023 / 10 / 04 / Bobák Zsófia
A miniatűr házban bárhol a világon fenntartható módon élhetnek a lakók
Az Ecocapsule következő generációs változata fél méterrel hosszabb elődjénél, de ugyanolyan kompakt életteret biztosít.

A Tomáš Žáček által alapított szlovák cég gyártja azokat a lakóegységeket, amelyek miniatűr méretük ellenére jól használható életteret biztosítanak lakóik számára, amennyiben nincsenek nagy igényeik a helyiségek nagyságával kapcsolatban. Az Ecocapsule nevű miniatűr otthon mosogatóval és indukciós sütővel felszerelt konyhát, fürdőszobát és ágyat, valamint tárolókat is tartalmaz, így, annak ellenére, hogy valóban nagyon apró, mégis minden alapvető fontosságú tevékenység elvégzésére alkalmas, ami a hétköznapok során szükséges lehet.

A lakókocsiszerű kapszulát a 2021-es Brain Bar rendezvényén Budapesten is bemutatták, akkori beszámolónk szerint a mini-ház a működéshez szükséges energiát két különböző forrásból nyeri: részben a tetején elhelyezett, 880 watt összteljesítményű napelemekből, másrészt pedig a tetőből antennaként kinyúló, 750 wattos szélturbinából, az egység pedig egy 9,7 kWh-s akkumulátort is tartalmaz. A megújuló energiaforrásokra támaszkodó ellátás fenntartható életmódot tesz lehetővé a világ bármely pontján (ahol eleget süt a nap és fúj a szél), ezért az Ecocapsule-t többek között digitális nomádoknak is szánja a cég, akik kis időre ki szeretnének szakadni a stresszes városi környezetből.

A 6,3 négyzetméteres kapszulák első példányait az elmúlt években értékesítették és a vásárlói visszajelzések alapján a következő generációs változatot némileg módosították, így elődjéhez képest az Ecocapsule NextGen fél méterrel hosszabb lesz, bár magasság és szélesség tekintetében nem változik. Az új modell több tárolóhellyel rendelkezik és a szerkezetben alkalmazott műanyag mennyiségét is csökkentették a környezetbarátabb anyaghasznalat érdekében. A vízgyűjtő-, és szűrő rendszer, valamint az akkumulátor új helyet kapott, a ház pedig könnyebbé válik, ami megkönnyíti a szállítását. Az ablakok méretének növelésével és a letisztult bútorokkal a szűkös belső tér nyíltabb jelleget kap, de alapvetően a kis konyha, fürdőszoba és háló hármasa megmarad a kialakítást illetően.

Az Ecocapsule NextGen még csak a tervezési fázisban tart, de a cég tervei szerint 2024-ben elkezdődhet a gyártás és megkezdődhet a kapszulák forgalmazása.

(Fotó: Ecocapsule)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Több mint 10 ember meghalt vasárnap, amikor a Szumátra nyugati részén lévő, közel 3000 méter magas, Marapi nevű vulkán kitört, és forró hamuval borította be a területet.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.