Önfenntartó hotelszoba digitális nomádoknak

2021 / 09 / 11 / Bobák Áron
Önfenntartó hotelszoba digitális nomádoknak
Ahogy a megújuló energia egyre inkább a hétköznapi életünk részévé válik, úgy lesznek egyre népszerűbbek a különböző off-the-grid megoldások is, vagyis az olyan lakóhelyek, amelyek nem kapcsolódnak a hálózatra. A Tomáš Žáček által kitalált Ecocapsule ezt ötvözi a digitális nomád életmóddal, hiszen a mindennel felszerelt, lakókocsi-szerű kapszulával bárhova elköltözhetünk néhány hétre vagy akár hónapra anélkül, hogy aggódnunk kéne az elektromos áram vagy a tiszta víz miatt.

A héten megrendezett Brain Bar 2021 jövőfesztiválon lehetőségünk nyílt testközelből is megnézni a Millenárison kiállított lakókapszulát, ami valóban olyan, mintha egy hotelszobát sűrítettek volna be 6,3 négyzetméternyi helyre. A hőszigetelt üvegszálas anyagból készült lakásban találunk egy 2x1,6 méteres, kihajtható ágyat, egy miniatűr konyhát mosogatóval, indukciós sütővel és igény szerint a szekrényből kihúzható hűtővel, valamint egy fürdőszobát is, amelyben víz nélküli vécé és a csapból kihúzható zuhany is a rendelkezésünkre áll. Az Ecocapsule fel van szerelve szabványos, 230 voltos konnektorokkal, valamint USB-csatlakozókkal is arra az esetre, ha csak a kisebb elektronikus eszközeinket akarjuk tölteni.

A lakókapszula az áramot két különböző forrásból nyeri, egyrészt a tetején elhelyezett, 880 watt összteljesítményű napelemekből, másrészt pedig a tetőből antennaként kinyúló, 750 wattos szélturbinából. Az energiatermelésnek ez a diverzifikált módja biztosítja, hogy a kapszula lakói soha ne maradjanak elektromos áram nélkül, és mindig legyen elegendő energia mindenre. Az Ecocapsule-t alapból egy 9,7 kWh-s akkumulátorral szerelik fel, ami a gyártó szerint legalább négy napra elegendő energiát biztosít a ház üzemeltetéséhez, de egyedi megrendelésre a kapszula kérhető ennél nagyobb, 20 kWh-s akkumulátorral is. Hogy ez mire elég, az persze erősen függ attól is, hogy milyen eszközöket akarunk üzemeltetni, de néhány kivételesen sok energiát igénylő eszközt (pl. hősugárzó) leszámítva ennyi energiának már mindenhez elégnek kell lennie a világítástól kezdve a sütés-főzésen keresztül a laptop, okostelefon vagy akár tévé működtetéséig. Végszükség esetén az Ecocapsule bármikor csatlakoztatható az elektromos hálózatra is.

A ház nem csak az energiát termeli magának, de a vizet is, ugyanis az acélvázra épülő, hőszigetelt üvegszálas elemekkel borított kapszula úgy lett kialakítva, hogy a rá eső esővizet összegyűjtse egy tartályban. Az előszűréssel valamint UV-fénnyel megtisztított víz fürdésre, főzésre, ivásra is alkalmas, ha pedig nem esne elég eső, akkor a tartály forrásból, kútból hozott vízzel is újratölthető.

Az Ecocapsule természetesen nem csak arra jó, hogy egy időre kiszakadjunk a városi létből, a tervezői szerint többek között kutatóállomásként, mobil kórházi szobaként is használható, a fürdőszobát kiszerelve pedig akár egy irodát is berendezhetünk benne. Persze az sem elképzelhetetlen, hogy valaki egyszerűen lakásként akarja használni, mert bár az Ecocapsule valóban nagyon kicsi, ahogy korábban már írtunk róla, az USA-ban az utóbbi időben rendkívül felkapottak lettek az egészen kicsi alapterületű házak, amikre már egész mozgalom épült.

A cég képviselői kérdésünkre elmondták, hogy az Ecocapsule-ból eddig mintegy 30 darabot adtak el, érkezett már hozzájuk rendelés Svájcból, Kaliforniából, Costa Ricából és Ausztráliából is. A kapszula ára 79 900 euró, vagyis nagyjából 28 millió forint, amihez még hozzájön a szállítási költség, ami Európában 1700 euró körül alakul. Az Ecocapsule-t Pozsonyból szabványos konténerekben szállítják, de az áthelyezése később is megoldható egy speciális utánfutó segítségével, amit a gyártó kifejezetten a házhoz tervezett.

További cikkek a témában:

Elmész otthonról? A szélerőművet ne felejtsd el bepakolni a hátizsákba! A Wind Catcher névre keresztelt szélturbina mindössze tíz kilogrammot nyom, 15 perc beüzemelni, és akár laptopot vagy kávéfőzőt is kényelmesen üzemeltethetünk vele.

Kínában már van valódi Transformer lakóbusz, bár nem pont olyan, mint a filmekben A SAIC Maxus Life Home V90 Villa Edition annál sokkal hasznosabb, hiszen egy egész emelet tud belőle kiemelkedni, ha arra van szükség.

Ha az amerikaiak saját magukat még nem is, a házaikat elkezdték lekicsinyíteni A Tiny Home mozgalom a feleslegesen nagy házakból apró, kis környezetterhelésű otthonokba költözésről szól.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.