A Model A repül is és autó is, de mégsem olyan, mint a filmek repülő autói

2024 / 02 / 29 / Bobák Zsófia
A Model A repül is és autó is, de mégsem olyan, mint a filmek repülő autói
Az Alef Aeronautics által fejlesztett Model A távolról valódi autónak tűnik, közelről egy kabin, amit szénszálas hálós szerkezet vesz körbe. A jármű eladásra szánt változatát a tervek szerint már 2025-ben elkezdik gyártani.

Az Alef Aeronautics első repülő autója, a Model A külsőleg valóban egy személygépkocsi benyomását kelti, de közelebbről szemlélve kiderül, hogy egy gömb alakú kabin, amit szénszálas hálóból készült struktúra vesz körbe: ez nyújt védelmet a levegőbe emelkedést biztosító nyolc propeller ellen és ez rejti a négy kerekeket is, ami az utakon való közlekedéshez szükséges. A hálós szerkezet alkalmazása elkerülhetetlen a cég alapítója, Jim Dukhovny szerint, mivel a levegő áramlását megakadályozná az egybefüggő borítás, de a lyukacsos struktúra lehetőséget ad rá, hogy a jármű autószerű formát kaphasson.

A Model A esetében főként repülés közben látszik majd, hogy nem egy hagyományos autó repülésre alkalmas verzióját hozták létre,

mivel a jármű a levegőben elfordul: az utaskabint körülvevő struktúra így egy nagy szárnyként funkcionál.

Leszállás során a jármű újra felveszi autó alakját és az utakon már kerekeken gurul. Az irányítás Dukhovny elmondása szerint rendkívül egyszerű és egy pár perc alatt megtanulható, bár az még nem tisztázott, hogy a leendő tulajdonosok hogyan is tudják használni a járművet, mivel a repülő autók szabályozása gyerekcipőben jár és nem egységes a különböző államokban és országokban. Az ambiciózus elképzelések és az Alef animációi alapján a repülő autókkal egészen könnyű lesz majd a közlekedés és sok olyan helyzet megoldhatóvá válik, ami ma még fejfájást okoz a vezetőknek - egy-egy közúti baleset miatt nem kell majd a dugóban araszolni, hanem egyszerűen át lehet repülni a helyszín felett, a gyerekeket gyorsan fel lehet venni az iskola előtt, anélkül, hogy torlódás alakulna ki és még a szigeten lakók előtt is új lehetőség nyílik meg a közlekedést illetően.

A Model A, amelyet a barcelonai Mobil Világkiállításon is bemutatott a gyártó, elektromos meghajtású és körülbelül 300 kilométeres hatótávval rendelkezik, ára pedig 110 millió forint körül alakul majd. A jármű már előrendelhető és a gyártás 2025-ben kezdődik. Az autót azonban a tulajdonosok nem tudják majd úgy használni, ahogyan egy valódi gépkocsit, mivel a jármű az utakon lassan gurul majd. A Model A hivatalos besorolása szerint alacsony sebességű jármű és az Egyesült Államokban érvényes szabályozás szerint nem haladhat 40 km/h-nál gyorsabban.

(Fotó: Alef Aeronautics)

Elektromos repülő autó kapott légialkalmassági bizonyítványt az Egyesült Államokban Az Alef Automotive „A-modell” nevű járműve/repülőgépe az első olyan repülő közlekedési eszköz lesz, amely közutakon vezethető, ugyanakkor függőleges fel- és leszállási képességgel is rendelkezik majd, mint egy drón, vagy egy helikopter.


Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Megkapta az engedélyt a szuperszonikus repülésre az Mk-II Aurora.
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.