Elektromos repülő autó kapott légialkalmassági bizonyítványt az Egyesült Államokban

2023 / 07 / 12 / Bodnár Barna
Elektromos repülő autó kapott légialkalmassági bizonyítványt az Egyesült Államokban
Az amerikai szövetségi légi irányítás (FAA) légialkalmassági bizonyítványt adott egy kaliforniai startup által fejlesztett jármű számára, amely az utakon való közlekedés mellett repülni is tud majd.

A fejlesztő Alef Automotive „A-modell” nevű járműve/repülőgépe az első olyan repülő közlekedési eszköz lesz, amely közutakon vezethető, ugyanakkor függőleges fel- és leszállási képességgel is rendelkezik majd, hasonlóképpen, mint egy drón, vagy egy helikopter. A tervek szerint egy vagy két utas szállítására lesz alkalmas, illetve körülbelül 320 kilométeres közúti és 170 kilométeres repülési hatótávolsága lesz. A cég szerint a repülő autót körülbelül 300 ezer dollárért (mintegy 102 millió forintért) lehet majd megvenni, várhatóan 2025-től.

Az FAA a CNN-nek megerősítette, hogy speciális légialkalmassági bizonyítványt állított ki a vállalat számára, amely a szóban forgó autó fejlesztésére, bemutatására és a járművel kapcsolatos kutatásokra használható fel. A cég honlapján közzétett információ szerint a repülő autó „alacsony sebességű jármű” minősítéssel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nem lesz képes 40 kilométer per órás sebességnél gyorsabban haladni aszfaltozott úton. Ha a sofőr kevesli ezt a tempót, akkor a levegőbe kell emelkednie a járművel.


Az Armada Model Zero névre keresztelt jármű a Model A prototípus előfutára, amelyet az Alef Aeronautics 2022 októberében mutatott be. (Kép: Alef Aeronautics)

A Vissza a jövőbe második részében a film készítői 2015-re már repülő autókat vizionáltak az amerikai utakra, vagyis inkább azok fölé. A valóságban azonban éppen ebben az évben döntött úgy az Alef vállalat négy alapítója, hogy létrehoz egy céget és belekezd egy valódi jármű fejlesztésébe, ami nem csak az utakon gurulva, de a levegőben is képes közlekedni, mégpedig külön fel- és leszállópálya használata nélkül. Munkájuk eredményeképpen 2018-ban sikeresen levegőbe emelkedett a jármű „csontváza”, ami igazolta a mérnökök számításainak helyességét, 2019-ben pedig már egy teljes méretű prototípust reptettek. A teszt során a befektetőknek bemutatták, hogy az autó hogyan képes haladni a földön, illetve a jelen lévők a függőleges fel- és leszállást is megnézhették.


Az autó nyolc rotorja van elrejtve a hálós karosszéria alatt (Kép: Alef Aeronautics)

2021-ben a vállalat vezetése a technológiai fejlesztések mellett külön hangsúlyt helyezett az autó arculatára és formatervezésére is, amivel a Jaguar és a Bugatti korábbi nagynevű szakemberét, Hirash Razaghit bízták meg. A jelek szerint nem hiába, ugyanis a cég közlése szerint csak idén mintegy 400 visszatérítendő előrendelést vettek fel a készülő repülő autóra. Ez azt jelenti, hogy a leendő vevők 150 dollárt (50 ezer forintot) fizettek a cégnek, hogy megvásárolhassák az autó egy példányát, amint elkészül. Az az érdeklődő, aki hajlandó volt némileg többet, 1500 dollárt (körülbelül 507 ezer forintot) áldozni előzetesen az autóra, elsőbbséggel juthat majd a repülő járműhöz.

Nem az Alef az egyedüli vállalat, ami úgynevezett VTOL (Vertical Take-Off and Landing, magyarul függőleges fel- és leszállás) jármű fejlesztésén dolgozik, sőt, nem is az első, ami légialkalmassági engedélyt kap egy ilyen autóra. Amiben mégis egyedülálló a cég autója, az az, hogy egyaránt képes lesz repülni, az utakon közlekedni, illetve „normál” autóként parkolni is.

Fejlesztik a repülő autók praktikusabb verzióját Miközben az utas a saját eVTOL-jával repül, a platformként szolgáló autonóm jármű elgurulhat a legközelebbi elektromos töltőállomásra.

Bár a tervek szerint a jármű már 2025-re kereskedelmi forgalomba kerülhet, ahhoz, hogy az utakon közlekedhessen, a légialkalmassági engedély mellett a cégnek be kell még szereznie az Országos Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal jóváhagyását is.

(Borítókép: Alef Aeronautics)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.