A múmia visszatér! És háromezer év után újra megszólal

2020 / 01 / 24 / Bobák Zsófia
A múmia visszatér! És háromezer év után újra megszólal
A Leeds Múzeum kutatói rekreálták Nesyamun hangját, így először hallhatjuk, hogyan szólal meg egy ősi egyiptomi pap az ókori idők háromezer éves ködén át.

A Royal Holloway, a London Egyetem, a York Egyetem és a Leeds Múzeum szakemberei még 2016-ban kezdtek bele abba a Voices from the Past elnevezésű projektbe, melynek célja, hogy a hangrögzítő eszközök ideje előtt élt emberek beszédét újra rekreálni tudják, kibővítve és interaktívabbá téve a róluk szóló ismereteinket.

Képzeljük el, mennyivel szórakoztatóbbá válna a múzeumlátogatás, ha minden kiállított ősember és ókori múmia a saját hangján mutatná be a történetét.

Erre azonban nem minden múmia alkalmas. Az egyiptomi Nesyamunra azért esett a választás, mert a gondos bebalzsamozásnak köszönhetően rendkívül jó állapotban sikerült megőrizni a hangképző szerveit. Nesyamunról nem csak a koporsóján talált feliratokból lehet sokat tudni, hanem az alapos vizsgálatok eredményeiből is, melyet az 1824-ben történt kicsomagolása óta végeztek rajta, beleértve a radiológiai teszteket, endoszkópiát, röntgen felvételeket és CT vizsgálatokat. A múmia, még nem múmia korában, valaha Thébában (a mai Karnakban) élt, XI. Ramszesz (kr.e. 1099-1069) uralkodása alatt és írnokként, valamint papként dolgozott a templomban. Núbiai vér folyt az ereiben, ínyproblémákkal küszködött és feltehetőleg az ötvenes éveiben járhatott, mikor meghalt.

“Mivel az emberi maradványok speciális státuszt élveznek, nem, mint tárgyak, hanem mint valaha élt emberek fennmaradt részeiként kell rájuk tekinteni, szükséges volt a kutatás etikai vonatkozásait is figyelembe venni.”

- írják a Nature-ben publikált tanulmányban a szakemberek. Az esetleges erkölcsi dilemmákat azonban felülírták a lehetséges előnyök és eredmények, arról nem is szólva, hogy Nesyamun maga kérte, hogy megszólalhasson halála után. Az ókori egyiptomi hit szerint, ha egy halott nevét kiejtik, akár az élő családtagjai, akár maga az elhunyt, az újra életre kel az istenek színe ítélőszéke előtt. Ha a halott a saját hangján képes elmondani, hogy milyen erkölcsös életet élt, csak akkor kaphat bebocsátást az öröklétbe.

A múmia koporsóján talált feliratok szerint Nesyamun utolsó kívánsága az volt, hogy a lelke örök életet nyerhessen, szabadon mozoghasson és megszólíthassa az isteneket, melyekkel életében kapcsolatot tartott a munkája révén.

A kutatók így most teljesíthették az ókori pap óhaját. A CT felvételek megmutatták, hogy a gége és torok struktúrája majdnem érintetlen állapotban maradt fent, a nyelv izmai azonban elsorvadtak. A hangképző szervei jelentősen kisebbek, mint a most élő felnőtt férfiaké. A 3D nyomtatással készült toldalékcsövet az Adastra hangosbeszélővel szólaltatták meg. A múmia egyelőre nem mondott sokat se nekünk, se az isteneinek, de a kutatók remélik, hogy a jövőben további lépésekre is lesz lehetőség, és teljes szavakat, mondatokat is képesek lesznek előállítani.

(Forrás: Sciencemag, Fotó: Facebook/LeedsMuseumandGalleries)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
Dr. Melvin Vopson már korábban megfogalmazta az infodinamika második törvényét, de legutóbb ezt a koronavírus mutációjával is illusztrálta. Mindez szerinte arra utal, hogy valójában szimulációban élünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.