A múmia visszatér! És háromezer év után újra megszólal
A múmia visszatér! És háromezer év után újra megszólal
2020 / 01 / 24 / Bobák Zsófia
A Leeds Múzeum kutatói rekreálták Nesyamun hangját, így először hallhatjuk, hogyan szólal meg egy ősi egyiptomi pap az ókori idők háromezer éves ködén át.

A Royal Holloway, a London Egyetem, a York Egyetem és a Leeds Múzeum szakemberei még 2016-ban kezdtek bele abba a Voices from the Past elnevezésű projektbe, melynek célja, hogy a hangrögzítő eszközök ideje előtt élt emberek beszédét újra rekreálni tudják, kibővítve és interaktívabbá téve a róluk szóló ismereteinket.

Képzeljük el, mennyivel szórakoztatóbbá válna a múzeumlátogatás, ha minden kiállított ősember és ókori múmia a saját hangján mutatná be a történetét.

Erre azonban nem minden múmia alkalmas. Az egyiptomi Nesyamunra azért esett a választás, mert a gondos bebalzsamozásnak köszönhetően rendkívül jó állapotban sikerült megőrizni a hangképző szerveit. Nesyamunról nem csak a koporsóján talált feliratokból lehet sokat tudni, hanem az alapos vizsgálatok eredményeiből is, melyet az 1824-ben történt kicsomagolása óta végeztek rajta, beleértve a radiológiai teszteket, endoszkópiát, röntgen felvételeket és CT vizsgálatokat. A múmia, még nem múmia korában, valaha Thébában (a mai Karnakban) élt, XI. Ramszesz (kr.e. 1099-1069) uralkodása alatt és írnokként, valamint papként dolgozott a templomban. Núbiai vér folyt az ereiben, ínyproblémákkal küszködött és feltehetőleg az ötvenes éveiben járhatott, mikor meghalt.

“Mivel az emberi maradványok speciális státuszt élveznek, nem, mint tárgyak, hanem mint valaha élt emberek fennmaradt részeiként kell rájuk tekinteni, szükséges volt a kutatás etikai vonatkozásait is figyelembe venni.”

- írják a Nature-ben publikált tanulmányban a szakemberek. Az esetleges erkölcsi dilemmákat azonban felülírták a lehetséges előnyök és eredmények, arról nem is szólva, hogy Nesyamun maga kérte, hogy megszólalhasson halála után. Az ókori egyiptomi hit szerint, ha egy halott nevét kiejtik, akár az élő családtagjai, akár maga az elhunyt, az újra életre kel az istenek színe ítélőszéke előtt. Ha a halott a saját hangján képes elmondani, hogy milyen erkölcsös életet élt, csak akkor kaphat bebocsátást az öröklétbe.

A múmia koporsóján talált feliratok szerint Nesyamun utolsó kívánsága az volt, hogy a lelke örök életet nyerhessen, szabadon mozoghasson és megszólíthassa az isteneket, melyekkel életében kapcsolatot tartott a munkája révén.

A kutatók így most teljesíthették az ókori pap óhaját. A CT felvételek megmutatták, hogy a gége és torok struktúrája majdnem érintetlen állapotban maradt fent, a nyelv izmai azonban elsorvadtak. A hangképző szervei jelentősen kisebbek, mint a most élő felnőtt férfiaké. A 3D nyomtatással készült toldalékcsövet az Adastra hangosbeszélővel szólaltatták meg. A múmia egyelőre nem mondott sokat se nekünk, se az isteneinek, de a kutatók remélik, hogy a jövőben további lépésekre is lesz lehetőség, és teljes szavakat, mondatokat is képesek lesznek előállítani.

(Forrás: Sciencemag, Fotó: Facebook/LeedsMuseumandGalleries)

Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.