A nagyi-hatás segíti a gyilkos bálna borjak túlélését

2019 / 12 / 11 / Felkai Ádám
A nagyi-hatás segíti a gyilkos bálna borjak túlélését
Egy új tanulmány szerint a gyilkos bálna (vagy másként: kardszárnyú delfin) nagymamák kimutathatóan javítják unokáik túlélési esélyeit. Ez a hatás pedig még jelentősebb, ha az idős nőstény túljutott a menopauzán.

A menopauza rejtélye, pontosabban, hogy bizonyos fajok nőstényei miért élnek hosszan még a reprodukciós képességük elvesztése után is, régóta foglalkoztatja a kutatókat. A gyilkos bálna nőstények például átlagosan húsz évvel tovább élnek a hímeknél. Minderre válasz a nagyi-hatás lehet, tehát hogy az idősebb nőstények érdemben hozzájárulnak unokáik túlélési esélyéhez. Ezt a jelenséget öt emlősnél mutatták ki eddig: a gyilkos bálnáknál, a rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfineknél, a belugáknál, a narváloknál és az embereknél.

Erre a feltételezett nagyi-hatásra egyébként eredetileg az embernél figyeltek fel, és az új tanulmány szerint ugyanez működhet a gyilkos bálnáknál is. A kutatás vezetője minderről így nyilatkozott:

„Ha a nagymama elpusztul, a halálát követő években az unokája nagyobb eséllyel hal meg.”

Sőt az unoka elhalálozásának az esélye még nagyobb volt egy olyan nagymama esetén, aki már túljutott a menopauzán. Evolúciós szempontból úgy fest tehát a helyzet, hogy az idősebb kardszárnyú nőstények hiába nem tudnak már utódot a világra hozni, továbbra is biztosíthatják a génjeik fennmaradását azáltal, hogy segítik a leszármazottaikat.

A kutatók harminchat év fényképes adatait használták fel, amely két gyilkos bálna populációt vizsgált Kanada és az Egyesült Államok csendes-óceáni partjaitól északra. Mindkét populáció több csapatból, a csapatok pedig több családból álltak össze.

A borjak túlélését a nagymama gyilkos bálnák több módon segíthetik. Például jellemzően ők szoktak a csoport előtt úszni, amikor élelem keresése folyik, hiszen idős koruk hatalmas tapasztalatot is jelent. Ráadásul mivel túljutottak a reproduktív fázison, bárkinél alkalmasabbak a vezetői szerep betöltésére. A nagymamák jelentősége meghatványozódik a nehéz időkben, például amikor kevés a lazac. Sikerült azt is megfigyelni, ahogy az idősebb nőstény kardszárnyúak hallal táplálják a gyermekeiket és az unokáikat.

A kutatók feltételezése szerint a nagyik akár bébiszitterkedhetnek is, például amikor az anya elúszik vadászni, a nagymama vigyáz a borjúra. A kutatás következő lépése egyébként a hasonló feltételezések megerősítése lesz például drónos megfigyeléssel.

Egy másik ok, amely a menopauza hasznosságát bizonyíthatja, a versengés megszűnése. Ha ugyanis a nagymamák a lányaikkal egy időben hoznának utódokat a világra, azok versengenének a különböző erőforrásokért, ideértve a nagymama figyelmét is.

(Kép: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A történelem leghosszabb kukássztrájkja tragédiával kezdődött és Martin Luther King halálával végződött
A történelem leghosszabb kukássztrájkja tragédiával kezdődött és Martin Luther King halálával végződött
Miután 1968 februárjában Echol Cole és Robert Walker hulladékrakodó munkások életüket vesztették egy kukásautó szeméttömörítőjében, Memphisben hónapokon át minden nap az utcára vonultak a köztisztasági alkalmazottak, hogy emberhez méltóbb bánásmódot, valamint magasabb béreket és a szakszervezetük elismerését követeljék a kormányzattól. Az események azonban nem várt fordulatot vettek, mikor Martin Luther King az oldalukra állt.
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
A 2000 évig a föld alá temetett római üveg lassanként egy különös kristállyá alakul át, amiben rendkívül furán törik meg a fény – ez a fotonikus kristály, és a kutatók végre rájöttek, hogy miért történik ez a meglepő jelenség.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.