A Nap hivatalosan is új ciklusba lépett

2020 / 09 / 19 / Justin Viktor
A Nap hivatalosan is új ciklusba lépett
Napunk rendelkezik egy 11 évente ismétlődő úgynevezett tevékenységi ciklussal, mely a folyamat tevékenység-minimumától a következő tevékenység-minimumig tart. Az ezzel foglalkozó nemzetközi szakértői testület most megerősítette, hogy új ciklusba léptünk, miután az előző 2019 decemberében elérte a minimumát.

11 éves ciklus

Napunk rendelkezik egy 11 évente ismétlődő úgynevezett tevékenységi ciklussal, mely a folyamat tevékenység-minimumától a következő tevékenység minimumig tart. Az ezzel foglalkozó nemzetközi szakértői testület most megerősítette, hogy új ciklusba léptünk, miután az előző 2019 decemberében elérte a minimumát.

A napciklusok hitelesített mérésének megkezdése óta ez a mostani lesz a 25. amit feljegyezhetünk. A ciklusok általában hasonlóan telnek, nyugodt és viharosabb időszakok váltakoznak bennük, bár a történelem során volt már jó néhány kivétel is ez alól. Napunk aktivitásának szintje szintén változó, így nem könnyű megbecsülni a maximum és a minimum értékeket. Ezért is tartott tavaly decembertől mostanáig annak meghatározása, hogy vajon elkezdődött-e már az új ciklus vagy még nem.

„A legfontosabb dolog az előrejelzésekkel fejben tartani azt a tényt, hogy tévedni fogunk”

- fogalmazta meg némi malíciával nyilatkozatában Dean Pesnell, a Napciklusok szakértője, a NASA Goddard Űrközpontból. “Soha nem leszünk tökéletesek. Ez az amit megtanulhatunk abból, ami lehetővé teszi, hogy fejlesszük az előrejelzéseinket."

A 25. alkalom

A nemzetközi “Napciklus 25 Előrejelzési Bizottságot “ a NASA és a National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) támogatta. Az előző ciklus végének és az új kezdetének megállapításához a kutatók megfigyelték a napfolt-tevékenységet. Ezek a napkitörésekhez és a nagy tömegű koronális kilökődésekhez kapcsolódnak, vagyis csökkenő számuk a minimum közeledtét jelzi.

Amikor már igazán közeli a naptevékenység minimuma, ezek a foltok teljesen eltűnnek. De persze biztosat csak azután lehet a dologról mondani, hogy ha újra elkezdtek megjelenni, jelezve ezzel a következő ciklus beindulását. 

Még 5 év a maximum

A Napciklus 25 Előrejelzési Bizottság felhasználta a World Data Center for the Sunspot Index and Long-term Solar Observations által összegyűjtött megfigyeléseket, és ennek alapján a következő naptevékenység maximumának időpont-becslését 2025 júliusára tették. 

„Miközben magunk mögött hagyjuk a naptevékenység minimumát és elindulunk a 25. ciklus maximuma felé, fontos megjegyezni, hogy a naptevékenység soha nem áll le, csupán a formája változik, ahogy az inga leng” - tette hozzá nyilatkozatában Lika Guhathakurta, a NASA Napfizikai Divíziójának napenergia-tudósa.

A Naptevékenységgel kapcsolatosan valaha feljegyzett legerősebb geomágneses vihar az  1859-es Carrington-esemény volt. Egy hatalmas napkitörés annyi nagy energiájú részecskét állított Föld felé tartó pályára, hogy az Északi- és a Déli-fény a sarkoktól az egyenlítőig világított, felébresztve még a madarakat is. 

Ugyanezek az elektromosan feltöltött részecskék tüzeket okoztak a távíró-állomásokon. Ha mindez ma történne, a becslések szerint az okozott kár csak az Egyesült Államokban trillió dolláros (milliárdszor milliárd) nagyságrendű lenne. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy erre nem igazán vagyunk felkészülve.

(Forrás: IFLS Képek: NASA)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
A JWST infravörös tartományban mérő műszerei által a Hubble képein jóformán láthatatlan galaxisok is megfigyelhetővé válnak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.