A NASA 2024-ben nőt küld a Holdra, az Artemis III. program keretein belül

2020 / 10 / 25 / Justin Viktor
A NASA 2024-ben nőt küld a Holdra, az Artemis III. program keretein belül
A kritikus szerződések megkötése és a hardveres mérföldkövek elérése után a NASA menetrend szerint megosztotta Artemis programjának frissítését, köztük a legújabb, 1. fázisú terveket is, melyek szerint 2024-ben egy nő lehet a következő ember aki a Holdra lép.

Gyorsuló fejlesztés

A NASA 18 hónapja gyorsította fel a Hold-expedíciókkal kapcsolatos terveit, és azóta eredetileg több mint négy évre tervezett feladatot hajtottak végre. Az évtized végére szeretnék elérni a jelentős, és fenntartható ütemű állandó felfedezői aktivitást. Az űrügynökség először vesz komolyabb lendületet azóta, hogy elsőnek küldtek embereket a Holdra az utolsó Apollo-holdmisszióban, 1972-ben.

"A kongresszus kétpárti támogatásával megszülető Holddal kapcsolatos felfedezői munka elérhető távolságba került a 21. századi Egyesült Államok számára" - mondta el Jim Bridenstine, a NASA hivatalnoka. „Az elmúlt hónapokban több kutatási tervünket is megszilárdítottuk, és tovább finomítottuk a költségvetésünket és az architektúránkat."

"Visszatérünk a Holdra a tudományos felfedezésekért, a gazdasági előnyökért és inspirációért egy új felfedező generáció érdekében. A fenntartható jelenlét kiépítése során lendületet adunk a Vörös Bolygó felé tett első emberi lépéseknek is”

- mondta el Bridenstine. Az ügynökség új, hatalmas rakétája a Space Launch System (SLS), és az Orion űrhajó minden eddiginél közelebb állnak az első integrált indításhoz. Az űrhajó teljesen elkészült, a rakéta és a hozzá csatolt négy motor végső tesztsorozaton megy keresztül, amely idén ősszel kulminál egy kritikus, forró tűzpróbában.

Artemis program

Az Artemis-programra négy év alatt összesen 28 milliárd dollárt költenek, beleértve a 2024-ben a mélyűri utazásokra tervezett Space Launch System (SLS) rakéta által szállított Orion űrhajó leszálló egységének Holdra küldését. A későbbiekben felépítik majd a Lunar Gateway holdbázist is – áll a NASA tervezetében.

Következő lépésként most az Egyesült Államok kongresszusának meg kell szavaznia a Human Landing System leszálló rendszer jövő évi 3,2 milliárd dolláros költségvetését. 

Az Artemis-program első fázisában létrehozzák az űrhajó-rendszert, a második a 2024-es misszióval indul, amelynek célja, hogy a már említett holdbázison fenntartható emberi jelenlétet biztosítson. A tesztek után a Lunar Gateway bázist a 2030-as években induló emberes Mars-expedíciókhoz tervezik felhasználni.  

Azt, hogy személy szerint ki lesz majd az első női űrhajós, aki a Holdra léphet, még nem tudni. Jelenleg 16 olyan asztronauta van, akik szóba jöhetnek, de a NASA előzetes tervei szerint csak olyan személy vehet részt a küldetésben, aki többször járt már az űrben és kellő tapasztalatot szerzett a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

(Kép: NASA)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Naponta egy
Naponta egy "Napot" fogyaszt el a rekordokat döntő kvazár
A kvazárt négy évtizede fedezték fel, de extrém fényessége megtévesztette a kutatókat, így csak most derült ki, hogy a jelenség valójában a legfényesebb kvazár, amit valaha detektáltak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.