A NASA csodálatos új képet tett közzé a Teremtés Oszlopairól

2020 / 04 / 11 / Felkai Ádám
A NASA csodálatos új képet tett közzé a Teremtés Oszlopairól
A NASA az eredeti, híressé vált, a Sas-köd egyik részletéről készült képet 1995-ben tette közzé a Teremtés Oszlopai címmel. A most nyilvánossá tett kép azonban még gyönyörűbb: a híres oszlopok immár infravörös fényben láthatóak.

A kép (eredeti címe: Pillars of Creation) a Sas-köd egyik részletéről készült. A gázfelhők a Teremtés Oszlopai nevet egyrészt az alakjuk miatt kapták, másrészt azért, mert csillagok születnek a belsejükben.

Magyarán hangozzék is bármilyen romantikusan, csúsztatásról szó sincs: ezek tényleges oszlopok, amelyek csillagokat „teremtenek”.

A Teremtés Oszlopai gázokból és porból álló felhők, az őket bemutató képet 1995. április 1-jén Jeff Hester és Paul Scowen csillagászok készítették a Hubble űrtávcsővel. A végső, ismert kép egyébként 32 felvételből állt össze.

A Sas-ködöt 1745-ben fedezte fel Jean-Philippe Loys de Chéseaux svájci csillagász. A köd bolygónktól 7000 fényévnyi távolságban helyezkedik el. Az oszlopok amúgy iszonyatosan nagyok, a baloldali, legnagyobb oszlop 5000 fényév hosszú.

A legújabb kép az oszlopok ragyogását mutatja be infravörös fényben, amelynek eredménye a kékes árnyék. Nem csak csillagászati szempontból fontos, de valóságos műalakotás a mindenség egy apró szegletéről.

(Kép: wikipedia, NASA)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Szivar-galaxisban szédületes tempóban keletkeznek a csillagok
A Szivar-galaxisban szédületes tempóban keletkeznek a csillagok
A Messier 82-ben tízszer olyan gyorsan keletkeznek a csillagok, mint a Tejútrendszerben. A különleges galaxist a James Webb Űrteleszkóp térképezte fel az infravörös tartományban mérő műszereivel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.