A NASA elkészítette a világ legdrágább vécéjét

2020 / 06 / 23 / Bobák Áron
A NASA elkészítette a világ legdrágább vécéjét
Ez lehet az első vécé a történelemben, ami eljut a Holdra, de talán még a Marsra is.

A készüléket Universal Waste Management Systemnek (univerzális szennyvízkezelő rendszer) hívják, és az amerikai űrügynökség hat év alatt nem kevesebb, mint 23 millió dollárt, vagyis több mint hétmilliárd forintot költött el a kifejlesztésére. A kifejezetten a mélyűri utazásokhoz tervezett vécét szeptemberben küldik fel a Nemzetközi Űrállomásra, ahol három éven keresztül fogják tesztelni. Ezután - ha minden a terv szerint alakul - az UWMS a későbbi Hold-expedíciókban is szerepet kaphat, valamint könnyen elképzelhető, hogy az első Mars-expedíció is ezt fogja magával vinni a vörös bolygóra.


Universal Waste Management System (Fotó: James Blair/NASA/JSC)

Az új eszköz számos újítást tartogat a Nemzetközi Űrállomáson eddig használt vécéhez képest, többek között képes előkezelni az újrahasznosításra szánt vizeletet (ami bevett gyakorlat az ISS-en), valamint sokkal kompaktabb és könnyebben szerelhető, mint a régi toalet. Melissa McKinley, a vécé egyik tervezője a Wirednek elmondta, hogy a legfontosabb fejlesztés, hogy az új vécét a női asztronauták is könnyebben tudják használni, ha egyszerre akarják elvégezni a kis és a nagy dolgukat.


A jelenlegi vécé a Tranquility (Node-3) modulban (Fotó: Jack Fischer/NASA)

A lap felidézi, hogy a vécéhasználat az asztronauták körében egyáltalán nem volt mindig bevett szokás, az Apollo-11 legénysége például még az űrruha alatt elhelyezett tasakokba vezette el a vizeletet, a székletüket pedig egyszerűen elcsomagolták. A legdrágább földi vécé egyébként egy a Hang Fung Gold Technology Group által 2001-ben megalkotott, színarany vécé, ám becslések szerint ez is "mindössze" ötmillió dollárt ér mai árfolyamon.

(Borítókép: James Blair/NASA/JSC)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.