A NASA elkészítette a világ legdrágább vécéjét

2020 / 06 / 23 / Bobák Áron
A NASA elkészítette a világ legdrágább vécéjét
Ez lehet az első vécé a történelemben, ami eljut a Holdra, de talán még a Marsra is.

A készüléket Universal Waste Management Systemnek (univerzális szennyvízkezelő rendszer) hívják, és az amerikai űrügynökség hat év alatt nem kevesebb, mint 23 millió dollárt, vagyis több mint hétmilliárd forintot költött el a kifejlesztésére. A kifejezetten a mélyűri utazásokhoz tervezett vécét szeptemberben küldik fel a Nemzetközi Űrállomásra, ahol három éven keresztül fogják tesztelni. Ezután - ha minden a terv szerint alakul - az UWMS a későbbi Hold-expedíciókban is szerepet kaphat, valamint könnyen elképzelhető, hogy az első Mars-expedíció is ezt fogja magával vinni a vörös bolygóra.


Universal Waste Management System (Fotó: James Blair/NASA/JSC)

Az új eszköz számos újítást tartogat a Nemzetközi Űrállomáson eddig használt vécéhez képest, többek között képes előkezelni az újrahasznosításra szánt vizeletet (ami bevett gyakorlat az ISS-en), valamint sokkal kompaktabb és könnyebben szerelhető, mint a régi toalet. Melissa McKinley, a vécé egyik tervezője a Wirednek elmondta, hogy a legfontosabb fejlesztés, hogy az új vécét a női asztronauták is könnyebben tudják használni, ha egyszerre akarják elvégezni a kis és a nagy dolgukat.


A jelenlegi vécé a Tranquility (Node-3) modulban (Fotó: Jack Fischer/NASA)

A lap felidézi, hogy a vécéhasználat az asztronauták körében egyáltalán nem volt mindig bevett szokás, az Apollo-11 legénysége például még az űrruha alatt elhelyezett tasakokba vezette el a vizeletet, a székletüket pedig egyszerűen elcsomagolták. A legdrágább földi vécé egyébként egy a Hang Fung Gold Technology Group által 2001-ben megalkotott, színarany vécé, ám becslések szerint ez is "mindössze" ötmillió dollárt ér mai árfolyamon.

(Borítókép: James Blair/NASA/JSC)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Rakétákkal szállítaná ki a csomagokat a világ egyik legnagyobb webáruháza
Rakétákkal szállítaná ki a csomagokat a világ egyik legnagyobb webáruháza
Az Alibaba ígéretei szerint a formabontó megoldással akár egy autót is ki tudnak szállítani egy napon belül a világ bármely pontjára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.