A NASA komoly összegekért venne holdkőzeteket magánvállalatoktól

2020 / 09 / 22 / Justin Viktor
A NASA komoly összegekért venne holdkőzeteket magánvállalatoktól
A NASA hivatalosan is kilépett a holdkőzet-piacra és minden olyan vállalatnak hajlandó fizetni, mely képes leszállítani ezt a ritka árut. Az első idegen világon létrejött kereskedelmi tranzakciók mindenképpen bekerülnek majd a történelemkönyvekbe, és olyan vállalatok is akadnak, amik már jövőre bizonyosan jelen lesznek a Hold felszínén leszállóegységeikkel.

Egy kiló holdkövet tessék

Az űrügynökség nemrég felhívást tett közzé, melyben olyan partnereket keres, akik hajlandóak és képesek lehetnek holdkőzeteket szállítani nekik. A jelentkezőnek fényképekkel és adatokkal kell bizonyítaniuk, hogy valóban begyűjtötték a kőzetmintákat az erre szolgáló apró konténerekbe, és ha ezt képesek megtenni, a NASA 15 és 25 ezer dollár közötti összeget hajlandó fizetni értük. A kőzetek Földre történő  visszajuttatását már elvégzik maguk.

A NASA számára fontos cél, hogy a most kialakítandó együttműködéseknek 2024-re már eredménye is legyen, hiszen akkor terveznek újra embert küldeni a Holdra. Azok a vállalatok, melyek elnyerik a partnerséget, már az induláskor és a szerződés megkötésekor számíthatnak a megbízási díj egy kisebb részére. A maradék összeget akkor utalják át, amikor a minták bekerültek a tárolókonténerekbe. 

Aprópénz

A 25 ezer dollár talán nem tűnik túl nagy összegnek egy olyan millió dolláros küldetés egyetlen tranzakciójáért, mint amilyen a kőzet-begyűjtésre alkalmas robotok és tárolók Holdra juttatása, de a NASA célja nem is az, hogy finanszírozza az új iparágat.Csupán szeretnék beindítani. Az ennek során létrejövő pénzügyi tranzakciók bekerülnek a történelemkönyvekbe, hiszen ez lesz a világ első olyan árucseréje, ahol nem földi nyersanyagok cserélnek gazdát, nem földi helyszínen. Felvirradhat a Naprendszer iparának kora.


Művészi ábrázolás az Astrobotic cég Peregrine leszállóegységéről, melynek feladata hasznos terhek szállítása a Holdra a NASA CLPS programja céljaira. Kép: Astrobotic

2015 óta az Egyesült Államok hivatalos politikája, hogy a vállalatok birtokolhatják azokat az anyagokat, amelyeket az űrből nyerhetnek ki, köszönhetően a kereskedelmi űrhajózás indításának versenyképességéről szóló törvénynek . Májusban pedig a NASA bejelentette az Artemis Accords létrehozását , amely egy szabványosított iránymutatás az országok számára a Hold felfedezésére és erőforrásainak felhasználására vonatkozóan.

Az USA 2015- ben szabályozta az űripart, a kereskedelmi űrhajó-indítás versenyképességéről szóló törvénnyel. Ennek szellemében, ha egy vállalat bármilyen anyagot képes visszahozni a Földre bárhonnan máshonnan, az a saját tulajdonát képezi. A Trump-adminisztráció további lökést adott a folyamatnak, amikor az év elején végrehajtási utasítással pontosította tovább az elképzelést, arra ösztönözve a vállalatokat és nemzetközi partnereket, hogy használják fel az űrből hazahozott erőforrásokat.

Nemzetközi vita

Évtizedek óta tart a nemzetközi vita arról, hogyan alakuljanak a tulajdonjogok a világűrben, és ebben az átpolitizált helyzetben fejezte ki az Egyesült Államok álláspontját a vállalatok számára. Igaz, az Oroszok pedig nemrégiben kijeletették, hogy a Vénusz orosz bolygó. Az USA 1967 óta része az Outer Space Treaty elnevezésű nemzetközi megállapodásnak, amely iránymutatásokat ad a világűr felfedezéséhez. Ebben az áll, hogy:

“Az országok nem támaszthatnak szuverén igényt az űrben lévő égitest iránt”. Így az Egyesült Államok sem állíthatja például, hogy a Hold területe az övék. És persze a Vénusz sem az Oroszoké.

Azonban az űrbányászat iránti érdeklődés töretlenül növekszik, és az USA minimum azt biztosan megpróbálja keresztülvinni, hogy aki kibányászta a világűrben található nyersanyagokat, az meg is tarthassa azokat. 

Artemis

A NASA az Artemis program részeként használja majd fel a Hold erőforrásait. A programban küldik majd az első nőt és a következő férfit a Hold felszínére legkésőbb 2024-ig. A NASA Artemis célja, hogy az ember fenntartható módon visszatérjen a Holdra, megalapozva a hosszútávú jelenlétet is.Szeretnék felhasználni a Hold felszínén található port az építkezéshez, és a Hold déli sarkán megbúvónak vélt vízjégre is építenének, ivóvízként felhasználva vagy rakétatüzelőanyaggá bontva.

A Holdra jutáshoz három magánvállalattal, a SpaceX-el, a Blue Originnel és a Dynetics-el is kapcsolatban állnak, hogy azok továbbfejlesszék az űrhajósokat Holdra szállító leszállóegységeket. Olyan robotrepülőgépek kifejlesztésében is partnerségre léptek több vállalattal, melyek képesek lesznek leszállni a Holdra. Az Astrobotic és az Intuitive Machines 2021-ben, a CLPS program részeként tervezik az első holdraszállást űrhajóikkal, sok hasznos rakományt szállítva a hold felszínére a NASA számára.

Ezek a vállalatok könnyedén bekapcsolódhatnának a holdkőzet gyűjtésbe, és így ők lehetnének az elsők, akik első alkalommal adtak el valakinek az űrben megszerzett erőforrásokat, egy másik világon.

(Forrás: TheVerge Kép: )


 


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.