A NASA szerint ezek a növények tisztítják legjobban az otthoni levegőt

2021 / 06 / 27 / Perei Dóra
A NASA szerint ezek a növények tisztítják legjobban az otthoni levegőt
A szobanövényeknek megvan a maguk diszkrét bája, magyarán a puszta jelenlétükkel képesek otthonosabbá varázsolni bármilyen helyiséget, arról nem beszélve, hogy milyen nagyszerű dekorációként szolgálnak.

Ugyanakkor van más is, amiért megéri benépesíteni velük a lakást: még anno az 1980-as években, a NASA kutatói arra keresték a választ, hogy mely szobanövények tisztítják leginkább a levegőt, és milyen arányban szívják magukba, majd semlegesítik az egészségre ártalmas anyagokat.

Légtisztító szobanövények

A kísérlet során kiderült, hogy bizonyos növények hatékonyabbak másoknál a festékből és felületkezelő anyagokból, a penészből, a fűtés és a légkondicionálás következtében visszamaradt, allergiát okozó vegyületek - benzol, ammónia, xilén, formaldehid - kiszűrésében és semlegesítésében. Az alábbiakban részletezzük, melyek ezek.

A flamingóvirág impozáns, fehér vagy piros színű virágai azonnal magukra vonják a figyelmet: bár igényli a fényt - a hideget rosszul viseli -, nem szabad kitenni tűző napfénynek, mert könnyen megégnek a levelei. Ültetésnél ügyeljünk rá, hogy a talaj jó vízáteresztő képességű, levegős legyen, illetve mindig enyhén nyirkos. A békeliliom igénytelen, minimális fényigényű, mégis igen szívós növény. Utóbbi tulajdonsága abban merül ki, hogy elég néhány naponta öntözni, túlöntözéssel ugyanis sokkal többet ártunk neki. A vitorlavirágot célszerű kisgyermektől, állattól elzárva tartani, mert mérgező anyagokat is tartalmaz.

A botpálma nem igényel kiemelt törődést, ennek ellenére akár másfél méteresre is megnőhet. Leginkább a félárnyékos helyeket kedveli, és a hűvös levegőt is jól tűri. Mérsékelt vízigényű, ezért elég csak nedvesen tartani a földjét. Ha meleg szobába helyezik, permetezni kell a leveleit.A sárkányfa, ismertebb nevén dracéna ugyancsak jól tűri a silány körülményeket, és, bár napfényes helyen fejlődik legjobban, sötétebb helyen is kibírja. Elég hetente egyszer megöntözni, kivéve a nyári hónapokban, akkor lehet kétszer is.

Az anyósnyelv kedvenc helye félárnyékos és kellemesen meleg. Más növénnyel ellentétben nem árt neki sem a huzat, sem a száraz levegő, a túlöntözésre ellenben érzékenyen reagál. Ha otthonunk lakójának választjuk, mindenképp szeparáljuk el kisgyerektől, házi kedvencektől, mert levele és hajtása mérgező, vastag, hegyes végű levelei pedig sérülést okozhatnak.A krizantém a napos vagy a félárnyékos helyet kedveli, illetve jót tesz neki, ha földje mindig enyhén nyirkos. Közvetlen napfénynek ugyanakkor ne tegyük ki. A fenti galériában még több légtisztító növényt mutatunk a NASA ajánlásával.

(Fotók: Getty Images Hungary, Wikimedia Commons, Pixabay, Flickr)

További cikkek a témában:

Tomboló biodiverzitás és ultramodern építészet Szöul belvárosának hatalmas botanikus kertjében A botanikus kertek általában a városokon kívül vagy azok szélein találhatóak, legalábbis Magyarországon, olyan természeti oázisokként, ami a modern nagyvárosokból már hely hiányában kiszorult. Legalábbis eddig.

A szingapúri jövőváros látképéről lemaradt valami: hova lettek az autók? Egyre több tervező dönt úgy, hogy a jövő városaiban nincs helye a felszínen a motorizált közlekedésnek, a járműveket ezért a föld alá száműzik. A Szingapúrban felépülő erdei város, Tengah is autómentes lesz, helyette a növények veszik át a főszerepet az utcákon.

Két hektáros területű üvegház épül Franciaországban A Tropicalia a világ legnagyobb egykupolás üvegháza várhatóan 2024-ben épül fel Cote d'Opale-ban, Franciaország északi részén található partszakaszon, a La Manche csatorna mentén. Az építmény teljesen egybeolvad majd környezetével,  hogy a különböző állat- növényfajok, köztük kajmánok, kolibrik és trópusi növények zavartalanul élhessenek.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.