A NASA új videóján meghallgathatjuk, milyen "hangot" adnak ki a távoli galaxisok 2023 / 06 / 28 / Bodnár Barna

Az űrben a levegő hiánya miatt a hang természetesen nem képes terjedni, így a NASA több űrtávcsöve által továbbított vizuális adatot szonifikáltak, hogy a látvány mellett hallhassuk is a Stephan's Quintet néven ismert kompakt galaxiscsoportot. A hangok létrehozásához többek között a James Webb és a Hubble űrteleszkóp által rögzített képeket alakították át egy speciális szoftverrel, hogy a látvány mellett fülünkkel is észlelhessük a Pegasus csillagkép öt, távoli galaxisát. A csoport nevét annak felfedezőjéről, Édouard Stephan, francia csillagászról kapta, aki 1877-ben bukkant a csillagrendszerekre a Marseille Obszervatórium teleszkópját használva. A tudósok szerint az adatok hanggá alakítása segíthet az embereknek különböző módon feldolgozni az információt, és rávilágítani az adatok olyan részeire is, amelyeket korábban nem vettek észre. Az ilyen, úgynevezett adatszonifikációk a világegyetem szépségét a látássérült, vagy vak emberek számára is érzékelhetővé teszik. (Borítókép: NASA, ESA)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.