A NASA új videóján meghallgathatjuk, milyen "hangot" adnak ki a távoli galaxisok 2023 / 06 / 28 / Bodnár Barna

Az űrben a levegő hiánya miatt a hang természetesen nem képes terjedni, így a NASA több űrtávcsöve által továbbított vizuális adatot szonifikáltak, hogy a látvány mellett hallhassuk is a Stephan's Quintet néven ismert kompakt galaxiscsoportot. A hangok létrehozásához többek között a James Webb és a Hubble űrteleszkóp által rögzített képeket alakították át egy speciális szoftverrel, hogy a látvány mellett fülünkkel is észlelhessük a Pegasus csillagkép öt, távoli galaxisát. A csoport nevét annak felfedezőjéről, Édouard Stephan, francia csillagászról kapta, aki 1877-ben bukkant a csillagrendszerekre a Marseille Obszervatórium teleszkópját használva. A tudósok szerint az adatok hanggá alakítása segíthet az embereknek különböző módon feldolgozni az információt, és rávilágítani az adatok olyan részeire is, amelyeket korábban nem vettek észre. Az ilyen, úgynevezett adatszonifikációk a világegyetem szépségét a látássérült, vagy vak emberek számára is érzékelhetővé teszik. (Borítókép: NASA, ESA)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Működött egy
Működött egy "gyógyszergyár" az űrben – az USA most nem engedi visszatérni a Földre
A történelem első űrgyárában a HIV kezelésére szolgáló gyógyszert hoztak létre – az amerikai hatóságok azonban nem engedélyezik a landolást.
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
A Bennu aszteroida relatíve esélyesen becsapódhat a Földbe – ha ez megtörténne, az 22 atombomba robbanásával érne fel. A NASA nem kockáztat, így az is felmerült, hogy letérítik az égitestet a jelenlegi, ütközésveszélyes pályáról.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.