A Nemzetközi Űrállomáson ilyet nem is lehetne, a kínain viszont simán: meggyújtottak egy gyertyát – videó 2023 / 09 / 29 / Felkai Ádám

Kínai űrhajósok a Tiangong űrállomás fedélzetén élőben mutattak be egy kísérletet, amely során a mikrogravitációban gyertyát gyújtottak, bemutatva, hogy a lángok miként viselkednek az űrben a Földhöz képest. A "Tiangong osztálytermi" előadássorozat részét képező kísérlet azt mutatta, hogy a lángok az űrben csaknem gömb alakúak a felhajtóerő által vezérelt konvekció hiánya miatt, és így a mikrogravitáció hatására a lángok minden irányba szétszóródnak. Ezzel szemben a bolygónkon a lángok könnycsepp alakúak a légáramlatok miatt. Ez a kísérlet, bár lenyűgöző, valószínűleg lehetetlen lenne a Nemzetközi Űrállomáson a gyúlékony anyagokra és a nyílt lángokra vonatkozó szigorú szabályok miatt. Kiegészítés: bár a videóban bemutatott formában valóban nem fordulhatna elő, ahogy arra a Space.com cikke is rámutat, az ISS asztronautái számos alkalommal kísérleteztek azzal, hogyan viselkednek a lángok mikrogravitációs környezetben, amire egy kifejezetten erre kifejlesztett eszközt (Combustion Integrated Rack) használtak. (Forrás: Space.com)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Egy elírás miatt lepleződött le az Észak-Amerikát védő katonai szervezet titkos telefonszáma
Egy elírás miatt lepleződött le az Észak-Amerikát védő katonai szervezet titkos telefonszáma
1955-ben megcsörrent a piros telefon a Kontinentális Légvédelmi Parancsnokságon, de a vonal másik végén nem a Pentagon volt.
Milliók vakarták a fejüket, hogy hogyan jöhetett létre a fotó, amin egy nő háromféleképpen tartja a kezét
Milliók vakarták a fejüket, hogy hogyan jöhetett létre a fotó, amin egy nő háromféleképpen tartja a kezét
A megoldás pofonegyszerű, mégis nagyon nehéz rájönni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.